Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 29-Μαϊ-2023 07:51

    Ικτίνος: Η εξαγορά που θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές και τον τζίρο της

    Ικτίνος: Η εξαγορά που θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές και τον τζίρο της
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

    Στην μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται από το εξωτερικό για το μάρμαρο της Εμ. Τσαλαπατανής "ποντάρει” με την εξαγορά της τελευταίας η Ικτίνος. Υπενθυμίζεται ότι η Ικτίνος Ελλάς έχει ανακοινώσει την εξαγορά του 99% της εταιρείας Εμ. Τσαλαπατανής και ΣΙΑ Ε.Ε., έναντι συνολικού τιμήματος €1 εκατ.

    Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ιουλία Χαϊδά, δήλωσε στο Capital.gr ότι το μάρμαρο της Εμ. Τσαλαπατανής αποτελεί καθαρά μονοπωλιακό υλικό και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά. Εμφανίζει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλα έργα, όπως στην κατασκευή ξενοδοχείων στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια περιοχή που ενδιαφέρει, εξάλλου, πολύ την Ικτίνος. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη κλείσει αρκετά καινούρια projects και είναι σε συζητήσεις και για άλλα. 

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Ικτίνος είχε για 13 χρόνια την αποκλειστική εργολαβική εκμετάλλευση των δύο λατομείων της Εμ. Τσαλαπατανής, συνολικής έκτασης 195 στρεμμάτων, στον δήμο Νέστου του νομού Καβάλας, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στον κύκλο εργασιών της, κατά €4 εκατ. και σε ποσοστό 13%. Μετά και την εξαγορά, η Ικτίνος σχεδιάζει να δουλέψει ακόμη περισσότερο το μάρμαρο της Εμ. Τσαλαπατανής και ευελπιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά στον κύκλο εργασιών της. 

    Η Εμ. Τσαλαπατανής διαθέτει τα μισθωτικά δικαιώματα επί δημόσιων λατομικών χώρων και έχει στην ιδιοκτησία της δύο λατομεία συνολικής έκτασης 195 στρεμμάτων. Επιπλέον, έχει υποβάλει δύο αιτήσεις για την εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, στον δήμο Νέστου. Η Ικτίνος έχει εξαγοράσει κι αυτές τις αιτήσεις και εκτιμά πως τα λατομεία αυτά θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, με αύξηση κατά 13.000 τόνους στο αμέσως προσεχές διάστημα. Όπως δήλωσε η κα Χαΐδά, αυτή την στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο είναι λίγο μπλοκαρισμένο, ωστόσο, μέχρι το τέλος του χρόνου, ελπίζει πως θα υπάρξουν εξελίξεις ως προς τις εν λόγω αιτήσεις.

    Άνοιγμα νέων αγορών 

    Έχοντας επηρεαστεί δυσμενώς από την μεγάλη πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η ασιατική χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την αύξηση του κόστους, η Ικτίνος έχει στραφεί το τελευταίο διάστημα στο άνοιγμα νέων αγορών, όπως Λατινική Αμερική, Β. Αφρική και Ινδία, και στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2022, οι πωλήσεις προς την Κίνα αντιστοιχούσαν μόλις στο 30% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, από 60% το 2021.

    Υπενθυμίζεται ότι, σε επίπεδο εταιρείας, η Ικτίνος ανακοίνωσε για το 2022 κύκλο εργασιών €30,8 εκατ., από €33 εκατ. το 2021 (-6,65%). Όπως έχει δηλώσει η κα Χαϊδά στο Capital.gr, στόχος για το 2023 είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 10%-15%. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία υλοποιεί ένα σχέδιο ανανέωσης του μηχανολογικού της εξοπλισμού, που αναμένεται να συμβάλει στην μείωση των εξόδων και στην αύξηση της παραγωγής.

    Πρόκειται για ένα επενδυτικό πλάνο, ύψους €7 εκατ., με 3ετή ορίζοντα υλοποίησης, που έχει εναχθεί στον Αναπτυξιακό. Η κα Χαϊδά ανέφερε ότι το α’ τρίμηνο του 2023 κινήθηκε σε παρόμοια με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, ενώ για το σύνολο του 2023, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, προβλέποντας ανάπτυξη και αύξηση πωλήσεων. 
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ