Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 08:09

  Elvalhalcor: Ο ελληνικός βιομηχανικός γίγαντας, με τα "γερμανικά" μερίδια αγοράς

  Elvalhalcor: Ο ελληνικός βιομηχανικός γίγαντας, με τα "γερμανικά" μερίδια αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένας ελληνικός πρωταθλητής της βιομηχανίας, με μερίδια αγοράς που θυμίζουν γερμανικό βιομηχανικό κολοσσό, φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την επιρροή και το μέγεθός του. Ο λόγος για την Elvalhalcor, την εταιρεία η οποία έχει μεγάλη και σημαντική παρουσία σε διεθνές επίπεδο έχοντας καταφέρει μέσα από σημαντικές επενδύσεις ύψους 890 εκατ. ευρώ στη δεκαετία, να βρίσκεται στην αιχμή της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, όμως η Elvalhalcor είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή σε σωλήνες χαλκού ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε παραγωγική δυναμικότητα σε θερμή έλαση Αλουμινίου στην Ευρώπη. 

  Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια συνεισφορά της εταιρείας στο ΑΕΠ φτάνει στα 890 εκατ. ευρώ (0,5%) ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 7,8% των βιομηχανικών εξαγωγών της Ελλάδος (από 6,7% το 2020). Ενδεικτικό της εξωστρέφειας, είναι το γεγονός ότι το 92% των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό με την εταιρεία να έχει ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 94 χώρες. 

  Όπως επισήμανε η διοίκηση της Elvalhalcor κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε χθες στην Ένωση Θεσμικών Εταιρειών, το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά κυρίως στο πρώτο εξάμηνο, που οδήγησε σε ισχυρή κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA στα 271 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 62,6%) με σημαντική βελτίωση και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες, με αποτέλεσμα το ΔΣ να προτείνει στη ΓΣ της 24ης Μαΐου μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή (αύξηση 100% σε σχέση με πέρυσι).

  Ευρύ πελατολόγιο

  Ποιοι είναι οι πελάτες της Elvalhalcor; Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2022 οι πωλήσεις του κλάδου αλουμινίου κατευθύνθηκαν σε ποσοστό 55% στη συσκευασία, 14% στην αυτοκινητοβιομηχανία, 16% στις κατασκευες, 5% στη θέρμανση- κλιματισμό, 4% στις λοιπές βιομηχανικές εφαρμογές και 1% στην ενέργεια. Αντίστοιχα οι πωλήσεις του κλάδου χαλκού κατευθύνθηκαν στη βιομηχανία σε ποσοστό 27%, τις κατασκευές 25%, την θέρμανση – κλιματισμό 21%, την ενέργεια 17% και την αυτοκινητοβιομηχανία 8%.

  Βεβαίως για να πετύχει η εταιρεία τα αποτελέσματα που έφερε χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις που μόνο την τελευταία πενταετία ξεπέρασαν τα 689 εκατ. ευρώ (172 εκατ. ευρώ το 2022). Όπως τόνισε η διοίκηση είναι σημαντικό ότι τα τελευταία χρόνια  στην Ευρώπη μόνο η Elvalhalcor προχώρησε σε τόσο εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα, που θα της επιτρέψει να καρπωθεί την αύξηση της συνολικής ζήτησης της αγοράς

  Megatrends 

  Οι επενδύσεις αυτές ήταν και παραμένουν εστιασμένες στις αποκαλούμενες μεγατάσεις ή megatrends των αγορών. Ποιες είναι αυτές οι μεγατάσεις; Η κυκλική οικονομία, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η αστικοποίηση και η τεχνολογική επανάσταση του industry 4.0 αναμένεται να αυξήσουν τα επόμενα χρόνια και για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων που ήδη παράγονται από τις βιομηχανικές μονάδες της Elvalhalcor. 

  Για παράδειγμα στο αλουμίνιο τα προϊόντα εκτείνονται σε μια ευρεία γκάμα που ξεκινά από τα φύλλα και τους ρόλους για κουτάκια αναψυκτικών και συσκευασία τροφίμων που αντικαθιστούν τα πλαστικά, μέχρι τα φύλλα μεγάλου πάγους που χρησιμοποιούνται στις θαλάσσιες και οδικές, σιδηροδρομικές μεταφορές, τα προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φύλλα για πλατφόρμες και ατράκτους για ανεμογεννήτριες, τις διατομές ή επικαλυμμένα προφίλ για ζάντες, τα άβαφα ή βαμμένα φύλλα και προφίλ για κτιριακές και κατασκευαστικές εφαρμογές, φύλλα, ρόλοι και προφίλ για ηλιακά πάνελ και φωτοβολταϊκές εφαρμογές. 

  Αλλά και για το χαλκό οι ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια θα είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αυτοκίνηση ένα συμβατικό όχημα είχε μέχρι σήμερα 25 κιλά προϊόντων χαλκού, ενώ στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα προϊόντα χαλκού φτάνουν τα 70 κιλά και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο μέλλον μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 200 κιλά ανά όχημα. Μεταξύ των προϊόντων χαλκού που αναμένεται να εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση λόγω των megatrends τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνονται οι σωλήνες για αντλίες θερμότητας και λοιπά συστήματα θέρμανσης ψύξης ενεργειακής αποδοτικότητας, οι σωλήνες για ψυκτικά συστήματα υψηλής πίεσης, οι ταινίες για μονάδες μετασχηματιστών, οι ράβδοι ορείχαλκου για ανεμογεννήτριες κλπ. 

  Στρατηγικές προτεραιότητες

  Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας στον τομέα του αλουμινίου στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση της δυναμικότητας από τις 275 χιλιάδες τόνους το 2021 στις 520 χιλιάδες τόνους το 2026 (αύξηση 39%). Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του νέου ψυχρού ελάστρου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα, με τη δυνατότητα να φτάσει έως 520 χιλ. τόνους. Το επόμενο διάστημα θα απαιτηθεί η υλοποίηση μικρότερων επενδύσεων ώστε να φτάσει η δυναμικότητα στους 520 χιλ. τόνους. 

  Τέλος στον κλάδο του χαλκού η μονάδα έλασης FRP χαλκού και κραμάτων εκμεταλλευόμενη την αυξημένη ζήτηση στρέφεται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας αυξάνοντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και τις δυναμικές της αγοράς. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει το νούμερο 2 στην Ευρώπη σε φύλλα δίσκου χαλκού και κραμάτων. Επιπλέον υλοποιούνται επενδύσεις ύψους 17 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας σε ειδικά προϊοντα με μέλλον ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι η διεύρυνση της προϊόντικής γκάμας σε πιο κερδοφόρο portfolio. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ