Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 09:55

  Goldman Sachs: Η θέση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στην διεθνή τραπεζική κρίση - Οι τιμές-στόχοι

  Τα κέρδη των τραπεζών το 2022 που περιμένουν οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε ερωτήσεις σχετικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών καθώς και των τραπεζών του συνόλου της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) επιχειρεί να απαντήσει η Goldman Sachs, έπειτα από τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή. Όπως καταλήγει, οι τράπεζες της περιοχής έχουν περιορισμένη έκθεση στην εξάρτηση από ΑΤ1 τίτλους, οι περισσότερες έχουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια CET1 και η συνεισφορά του CET1 στο συνολικό τους κεφάλαιο κινείται στο 80%.

  Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman διατηρεί τις συστάσεις της, δηλαδή σύσταση buy σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και neutral σε Eurobank, καθώς και τις τιμές στόχους. Αυτές διαμορφώνονται στο 1,60 ευρώ  για την Alpha Bank, στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς, στα 5,40 ευρώ για την Εθνική και στο 1,40 ευρώ για την Eurobank. 

  Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα συνολικού κεφαλαίου και του δείκτη CET1 το 2022, κατά μέσο όρο περίπου 1,8% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης CET1 για τις Εθνική Τράπεζα / Eurobank / Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο 15,6%, 15,2%, 11,9% και 11,5% αντίστοιχα (έναντι ελάχιστων επιπέδων 9,4-9,5%), ενώ ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας ήταν στο 16,8%, 18,2%, 16,1% και 16,4% στα τέλη του 2022.

  Η συνεισφορά του CET1 στο Συνολικό Κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 80% το 2022, με περιορισμένη εξάρτηση σε τίτλους AT1. Δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και η Πειραιώς, είχαν τίτλους ΑΤ1 στην κεφαλαιακή τους δομή, οι οποίοι συνεισέφεραν κατά 7% και 12% αντίστοιχα στα συνολικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας.

  Το guidance των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνει βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης των 100-150 μ.β το 2023 και 250-350 μ.β έως το 2025, η οποία δεν βασίζεται σε νέα έκδοση AT1/Tier 2.

  Ωστόσο, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να εκδώσουν περισσότερους τίτλους senior χρέους (Tier 2 και περισσότερα senior εργαλεία) οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για τις απαιτήσεις MREL. Yπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας της αγοράς σχετικά με τις εκδόσεις junior χρέους (AT1s), όπως προσθέτει η αμερικάνικη τράπεζα, επηρεάστηκε επίσης η τιμολόγηση περισσότερων senior ομολόγων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανάλυση της G.S, οι αποδόσεις των senior preferred τίτλων των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκαν κατά περίπου 60 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες (έναντι 160 μ. διεύρυνσης των αποδόσεων τω AT1).

  Αυτό, όπως τονίζει η Goldman, μπορεί να συνεπάγεται υψηλότερο κόστος έκδοσης νέων ομολόγων (τουλάχιστον προσωρινά) σε σχέση με το επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

  Αντίθετα, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι μια αυξανόμενη πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας το β' εξάμηνο του 2023 μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων ομολόγων.

  δωσ

  Η Goldman επίσης τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υγιή επίπεδα ρευστότητας, με τον δείκτη κάλυψης να κινείται πολύ πάνω του 100% και στο 198% σε μέσο όρο. Ειδικότερα, για την Alpha Bank διαμορφώνεται στο 167%%, για την Πειραιώς στο 201%, για την Eurobank στο 173% και για την Εθνική στο 249%. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι πολύ χαμηλότερα του 100% και στο 67% σε μέσο όρο, ενώ ο καθαρός δείκτης σταθερής χρηματοδότησης είναι επίσης πολύ στιχηρό, πολύ πάνω του 100% και στο 132% σε μέσο όρο.

  ηφτ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ