Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Μαρ-2023 08:00

  CVC: Αναζητά νέα εξαγορά στην κατεψυγμένη ζύμη

  CVC: Βλέπει €1,5 δισ. νέες επενδύσεις, Χρηματιστήριο για τα τρόφιμα και option για το 100% της Δωδώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Σε αναζήτηση νέων εξαγορών και μάλιστα στον τομέα της ζύμης, προσεγγίζοντας παίκτες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητά του σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η CVC Capital Partners, το αμερικάνικο fund που έχει εξαγοράσει τον όμιλο Vivartia. Θυμίζουμε ότι η CVC έχει ήδη αποκτήσει τόσο το 75% της εταιρείας Ελληνική Ζύμη του Μιχάλη Αραμπατζή, καθώς και επιπλέον ποσοστό 25% στην Άλεσις γνωστή ευρύτερα ως Χρυσή Ζύμη. Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Μιχάλης Αραμπατζής που διατηρούσε ποσοστό και στις δύο εταιρείες, διατήρησε το 25%.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η CVC αναζητά συμπληρωματικό αντικείμενο στις κατεψυγμένες πίτες και σφολιάτες που διαθέτουν τόσο η Ελληνική Ζύμη όσο και η Χρυσή Ζύμη, με εταιρεία που θα έχει παρουσία και στο κομμάτι του φύλλου ζύμης. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι κρούσεις που έχει πραγματοποιήσει σε παίκτες της αγορές δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος.

  Πρόβλεψη για μεταταβίβαση και του 25% στη Vivartia

  Να σημειώσουμε ότι με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει ο Μιχάλης Αραμπατζής με τη CVC και τον όμιλο Vivartia που απέκτησε τις δύο εταιρείες όπου είχε συμμετοχή, προβλέπεται η πλήρης αποχώρησή του από το μετοχικό τους κεφάλαιο, διαθέτοντας και το υπόλοιπο 25% που έχει σε καθεμία από τις δύο εταιρείες στο fund. Ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Capital.gr, ζητήθηκε στον κύριο Αραμπατζή να παραμείνει για περαιτέρω χρονικό διάστημα στο τιμόνι των δύο επιχειρήσεων, προετοιμάζοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη μέρα της αποχώρησής του. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι ο επιχειρηματίας διατηρεί βαθιά γνώση του αντικειμένου και αυτός θεωρείται και ένας βασικός λόγος για τον οποίο η εμπιστοσύνη του fund στο πρόσωπό του είναι δεδομένη και η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη δυνατή μετάβαση.

  Αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη μέρα

  Εκτός των άλλων όμως ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο βήμα για τον επιχειρηματία, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύμπραξη των δύο επιχειρηματιών στο μέλλον στον τομέα της ζύμης, καθότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμπλέουν. Ήδη άλλωστε ο Μιχάλης Αραμπατζής, είναι μαζί με τον κύριο Θεοδωρόπουλο ένας από τους επενδυτές στην εταιρεία καλλιέργειας υδροπονικής ντομάτας, Wonderplant με έδρα την Πετρούσα της Δράμας.

  Eξετάζοντας την αγορά της ζύμης, σημειώνουμε ότι η Ελληνική Ζύμη είχε τζίρο στα 89,4 εκατομμύρια ευρώ το 2021 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα επίπεδα των 6,1 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα η Άλεσις ΑΒΕΕ, εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το εμπορικό σήμα της Χρυσής Ζύμης είχε τζίρο 19,9 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας κυρίαρχη επιχείρηση στον τομέα της ζύμης στην Ελλάδα με τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους να ανέρχονται στα 0,6 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η η Ελληνική Ζύμη αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Lidl Ελλάς στα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ στα ράφια της εν λόγω αλυσίδας τοποθετούνται και άλλοι παίκτες όπως η Ιωνική Σφολιάτα και η Alfa Pastry.

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ