Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 20:03

  Bloomberg: Η Thrivest θέλει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα

  Bloomberg: Η Thrivest θέλει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επενδυτική εταιρεία Thrivest σχεδιάζει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα της Ελλάδας, καλύπτοντας ένα κενό στην τραπεζική αγορά της χώρας που έχει αποκλείσει πολλές εταιρείες από τη χρηματοδότηση, τονίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

  Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αλέξανδρος Εξάρχου, εκ των ιδρυτών της εταιρείας επενδύσεων. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη "δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας" που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τόνισε  ο κ. Εξάρχου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

  "Το όφελος από την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά - τραπεζικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", ανέφερε.

  Ο κ. Εξάρχου, όπως σημειώνει το πρακτορείο, είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Intrakat.

  Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν ευμενώς τα σχέδια της Thrivest, πρόσθεσε.

  "Ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις βασικές τράπεζες της χώρας", είπε ακόμη ο κ. Εξάρχου.

  Ιδρυτής της Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϊμενάκη, με έδρα το Ντουμπάι, έχουν δημιουργήσει οχήματα για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2022, οι τρεις απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο της Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου, αποκτώντας ποσοστό σχεδόν 32%, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.

  Η "τριάδα", σημειώνει ακόμη το Bloomberg, είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην Παγκρήτια και έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να αγοράσουν ακόμη ένα 10% για να αυξήσουν τη συνολική συμμετοχή τους στην τράπεζα στο 44%. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Παγκρήτια συμφώνησε να αγοράσει τα 15 ελληνικά υποκαταστήματα της HSBC.

  Νέα ΑΜΚ

  Μετά τη συγχώνευση Αττικής-Παγκρήτιας, "θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κεφαλαίου", συνέχισε ο κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ξεκαθάρισε.

  Η Attica Bank δήλωσε ότι θέλει να συγκεντρώσει έως και 473,3 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που προβλέπει επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία στα τέλη του 2024. Το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επί του παρόντος κατέχει το 69,5% της τράπεζας, ενώ άλλο 20,1% ανήκει στο ταμείο των Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων ΤΜΕΔΕ.

  Πριν δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, η Thrivest χρειάζεται οι σημερινοί μέτοχοι να δεσμευτούν ότι "το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει", κατέληξε ο κ. Εξάρχου.

  * Σε συζητήσεις με Ελλάκτωρ η Intrakat για την αγορά της Άκτωρ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ