Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2023 08:50

  Στην καρτοκινητή, το νέο πεδίο έντασης του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες

  Στην καρτοκινητή, το νέο πεδίο έντασης του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην καρτοκινητή μεταφέρθηκε το νέο πεδίο έντασης του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, με τις εταιρείες να στοχεύουν στο νεανικό κοινό.

  Την προηγούμενη εβδομάδα, την αρχή έκανε η Nova, η οποία ανακοίνωσε το νέο FREE2GO, με τιμή ανανέωσης από 8 ευρώ και με χρέωση ομιλίας ανά δευτερόλεπτο, από το πρώτο δευτερόλεπτο, χωρίς ελάχιστη διάρκεια κλήσης.

  Επίσης, την υπηρεσία Rollover, με την οποία ο συνδρομητής μπορεί να μεταφέρει στην επόμενη χρήση τα λεπτά ομιλίας, SMS και MB που δεν κατανάλωσε. 

  Σχεδόν άμεσα "αντέδρασε" η Cosmote, ανακοινώνοντας, και αυτή από την πλευρά της, ανανέωση του υπολοίπου με 8 ευρώ, εμπλουτίζοντας το "Calls to All", με περισσότερα λεπτά ομιλίας προς όλους, κρατώντας την τιμή στα 10,90 ευρώ και παρέχοντας δώρα για κάθε ενεργοποίηση στο πακέτο Unlimited Calls μέχρι τις 30 Μαρτίου, ενώ για τους χρήστες του WHAT’S UP, η εταιρεία προσφέρει επιπλέον δώρο 10 GB data για 1 μήνα.

  Σύμφωνα με αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, "είναι εμφανής η διάθεση της Nova, έπειτα από το rebranding, να "αλλάξει” τα μερίδια αγοράς, μέσω επιθετικών εμπορικών προσφορών", τοποθετώντας πλέον στον "χάρτη" και την καρτοκινητή.

  Η εξέλιξη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΤ, οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, στο τέλος του 2021, αυξήθηκαν τόσο ως προς τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων συνδέσεων (αύξηση 1,2%), όσο και ως προς τον αριθμό των ενεργών συνδέσεων (αύξηση 0,7%), σε σχέση µε το 2020.

  Ο συνολικός αριθμός συνδέσεων, στο τέλος του 2021, διαμορφώθηκε σε 13,8 εκατ. συνδέσεις έναντι 13,7 εκατ. συνδέσεων στο τέλος του 2020. 
  Αναλυτικότερα, οι συνδέσεις συμβολαίου ανήλθαν στα 4,7 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 6% σε σχέση με το 2020, ενώ οι εγγεγραμμένες συνδέσεις της καρτοκινητής ανήλθαν σε 9,1 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση 1% σε σχέση µε το 2020.

  Ως προς τον συνολικό αριθμό συνδέσεων, το μερίδιο της Vodafone αυξήθηκε στο 30,2% έναντι 29,2% στο τέλος του 2020, ενώ αντίθετα το μερίδιο της Wind (νυν Nova) μειώθηκε στο 23,8% έναντι 24,8% το 2020. Το δε μερίδιο της Cosmote παρέμεινε σταθερό στο 46%.

  Ως προς τις ενεργές συνδέσεις, το μερίδιο της Cosmote βρίσκεται στο εύρος 45% - 55%, με τη Vodafone να ακολουθεί με εύρος 25% - 35% και τη Wind (νυν Nova) με 15% – 25%.

  Το 2021, τα λιανικά έσοδα από πώληση υπηρεσιών φωνής και δεδομένων αυξήθηκαν κατά 2,7% και ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, με τα μερίδια της αγοράς να διαμορφώνονται (συμβόλαιο και κάρτες), με βάση τα λιανικά έσοδα, ως εξής: Cosmote 45% – 55%, Vodafone 25% – 35% και Wind (νυν Nova) 15% – 25%. 

  Τέλος, το µέσο ετήσιο έσοδο ανά χρήστη (σύνδεση) συμβολαίου και καρτοκινητής ανήλθε στα 244 ευρώ (μείωση 4,2%) και 75 ευρώ (αύξηση 9,8%) αντίστοιχα.

  Αναφορικά με τα έσοδα από τη χρήση δεδομένων, οι οικιακοί χρήστες αποτέλεσαν διαχρονικά τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων, ξεπερνώντας το 50% το 2021, ενώ ακολούθησαν οι εταιρικοί χρήστες με 27,3%.

  Φώτης Φωτεινός 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:39 25/05

  Η Πρώτη Λέσχη Επιχειρηματικών Αγγέλων στον Τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας (Tech Angel Group) στην Ελλάδα

  Το The Hellenic Tech Investor Club (Theti Club) αποτελεί την πρώτη Ομάδα Επιχειρηματικών Αγγέλων (Angel Club) στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε startup εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

  23:18 18/05

  ChatGPT: Διαθέσιμο πλέον και σε smartphones στις ΗΠΑ

  H OpenAI κυκλοφόρησε σήμερα την εφαρμογή για smartphones.

  12:48 17/05

  Έξι πράγματα που κάνετε καθημερινά στο Internet και μπορούν να σας αφήσουν απροστάτευτους

  Παρόλο που το Internet είναι στη ζωή μας εδώ και 50 χρόνια, εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε βασικά λάθη, όπως τη χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης, την αποφυγή ενημερώσεων ή την περιήγηση σε μη...

  10:17 17/05

  CEO της OpenAI σε Κογκρέσο: "Απαραίτητη η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης"

  Εξέφρασε ανησυχία για τον συνδυασμό εκλογές, fake news και τεχνητή νοημοσύνη.

  09:00 15/05

  Payzy cashback: Επιστρέφει στον χρήστη πραγματικά ευρώ σε κάθε πληρωμή, για να τα κάνει ό, τι θέλει, χωρίς περιορισμούς

  Για πρώτη φορά μια εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, το payzy by COSMOTE επιστρέφει πραγματικά ευρώ στον χρήστη.

  09:58 12/05

  Η συνεργασία Εθνικής Τράπεζας - eBay ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της επιχείρησής σας.

  Η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται στρατηγικά με την πλατφόρμα του eBay, μέσω της οποίας παρέχονται μία σειρά από ξεχωριστά προνόμια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτει μία ελληνική...

  14:00 11/05

  United Fiber: Δίκτυο οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ έως το 2027

  Με αφετηρία την Ελλάδα, η United Fiber παρουσιάζει το μεγαλύτερο έργο υποδομής οπτικών ινών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  12:57 10/05

  Για ένα ασφαλές... σύννεφο

  Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί βρίσκονται σήμερα εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού και η υιοθέτηση του cloud είναι ένας τομέας ο οποίος συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Γράφει η Στέλλα...

  17:04 05/05

  Office Line: Ψηφιακός Μετασχηµατισµός µε θετικό κοινωνικό πρόσηµο

  Την κοινωνική διάσταση του Ψηφιακού Μετασχηµατισµού, που εκδηµοκρατίζει την τεχνολογία, οδηγεί σε αλλαγή κουλτούρας τους οργανισµούς και δηµιουργεί τις βάσεις για "citizen developers", αναλύει ο κ....

  18:14 03/05

  Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα αστέρι να καταπίνει έναν πλανήτη

  Η Γη θα έχει παρόμοια μοίρα σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια όταν αναμένεται να καταστραφεί ο Ήλιος και να κάψει τους εσωτερικούς πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος.

  12:09 03/05

  Πώς οι business leaders μπορούν να αξιοποιήσουν τα data στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

  Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες αγορές και επιχειρήσεις εφαρμόζουν τεχνολογίες με στόχο τη συλλογή και την αξιοποίηση δεδομένων.

  11:48 03/05

  Τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση δικτύων 5G και 6G με τη συμβολή του ΟΤΕ

  Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για χρήση Artificial Intelligence (AI) στις νέες γενιές δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών (5G and beyond).