Σωσίβιο 50 δισ. ελβετικά φράγκα στην Credit Suisse ρίχνει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Πέμπτη, 16-Μαρ-2023 07:35

Βαρύ σορτάρισμα στην Credit Suisse δείχνει ότι η αγορά περιμένει περαιτέρω πτώση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:45

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα πετώντας "σωσίβιο" ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Credit Suisse, μία κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς οι μετοχές της Credit κατακρημνίστηκαν χάνοντας ακόμη και πάνω από 30% στην αγορά της Ζυρίχης, προτού κλείσουν στο -24,24%.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της κεντρικής τράπεζας σκοπό έχει να "ενισχυθεί" ο τραπεζικός όμιλος που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, αν και οι κεντρικές τράπεζες είχαν παρέμβει για να εγγυηθούν πως οι δανειστές θα άντεχαν την πίεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Crédit Suisse ανακοίνωσε πως θα δανειστεί ως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισεκ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα.

"Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Credit Suisse και των πελατών της, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της", ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση της αγοράς, καθώς σύμφωνα με τις προσυνεδριακές ενδείξεις της Julius Baer η μετοχή της Credit Suisse πραγματοποιούσε άλμα 40% λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Με το άνοιγμα βρέθηκε να ενισχύεται άνω του 30% ενώ πλέον έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή του +20%.

Επιπλέον, η Credit θα προχωρήσει σε προσφορά σε μετρητά, η οποία σχετίζεται με δέκα τίτλους senior debt σε αμερικανικό δολάριο, με συνολικό τίμημα έως 2,5 δισ. δολάρια, καθώς και σε μια ξεχωριστή προσφορά προς τέσσερις τίτλους senior debt σε ευρώ με συνολικό τίμημα έως 500 εκατ. δολάρια.

"Τα μέτρα αυτά καταδεικνύουν την αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της Credit Suisse, καθώς συνεχίζουμε τη στρατηγική μας αναδιάρθρωση για να προσφέρουμε αξία στους πελάτες μας και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ.

"Ευχαριστούμε την Κεντρική Τράπεζα και τη FINMA καθώς εκτελούμε τη στρατηγική μας αναδιάρθρωση. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα για να δημιουργήσουμε μια απλούστερη και πιο εστιασμένη τράπεζα που θα βασίζεται στις ανάγκες των πελατών", δήλωσε.

Όταν έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είχε υποχωρήσει στα 6,7 δισ. ελβετικά φράγκα (6,8 δισ. ευρώ), εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο για μία από τις 30 τράπεζες σε όλο τον κόσμο που θεωρούνται συστημικά σημαντικές, ή αλλιώς πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ είχε πυροδοτήσει μία ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης, που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη. Οι επενδυτές φάνηκαν να αψηφούν τις διαβεβαιώσεις, ιδίως από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για τα μέτρα που εγγυώνται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του αμερικανικού και του διεθνούς.

Πτώση άνευ προηγουμένου

Η FINMA και η ελβετική κεντρική τράπεζα θέλουν επίσης να καθησυχάσουν, να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής του αμερικανικού τραπεζικού τομέα στον ελβετικό.

Νωρίτερα χθες, ηγετικά στελέχη της Crédit Suisse είχαν ήδη αποπειραθεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της τράπεζας, χωρίς μολαταύτα να πείσουν τους επενδυτές: η μετοχή της υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel News Asia διαβεβαίωνε χθες πως "είμαστε ισχυρή τράπεζα, είμαστε τράπεζα με παγκόσμια διάσταση υπό ελβετική εποπτεία" και "εκπληρώνουμε και ξεπερνάμε όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών φορέων", "το κεφάλαιό μας, η βάση της ρευστότητάς μας είναι πάρα πολύ σθεναρά".

Η ανησυχία ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας των Άλπεων, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πως "παρακολουθεί την κατάσταση" και "βρίσκεται σε επαφή" με τις αρχές "διεθνώς".

Ενώ στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τις ελβετικές αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα της Crédit Suisse και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών της να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βέρνη.

Η ιλιγγιώδης πτώση άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse.

Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε χθες ο Άμαρ αλ Χουντάιρι, ο πρόεδρός της.

Η Saudi National Bank κατέχει το 9,8% των μετοχών της Crédit Suisse. Ωστόσο, δυνάμει του ελβετικού δικαίου, χρειάζεται πράσινο φως από τον FINMA, τον ελβετικό εποπτικό φορέα, για να ξεπεραστεί το όριο του 10%.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. αλ Χουντάιρι δήλωσε "πολύ ικανοποιημένος" για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Crédit Suisse, κατ’ αυτόν "πολύ στέρεης τράπεζας".

"Μικρός πανικός"

Εν τω μεταξύ, η Saudi National Bank ανέφερε στο CNBC ότι η Credit Suisse δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι ο πανικός της Τετάρτης ήταν αδικαιολόγητος.

"Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την Credit Suisse σχετικά με την παροχή βοήθειας", δήλωσε ο Άμαρ αλ Χουντάιρι.

"Δεν ξέρω από πού προήλθε η λέξη "βοήθεια", δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση από τον Οκτώβριο", δήλωσε στο CNBC.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αναταραχή της αγοράς στον τραπεζικό τομέα είναι "μεμονωμένη" και προέρχεται από "μικρό πανικό".

"Αν δείτε πώς έπεσε ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες ... είναι πανικός, ένας μικρός πανικός", δήλωσε.

"Εντελώς άλλη διάσταση"

Η συγκεκριμένη τράπεζα, που ιδρύθηκε το 1856, χαρακτηρίζεται πυλώνας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως αντιμετωπίζει προβλήματα μετά την κατάρρευση της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Greensill, το έναυσμα σειράς σκανδάλων που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση. Από τον Μάρτιο του 2021, η μετοχή της Crédit Suisse έχει απολέσει το 83% της αξίας της.

"Η πίεση στην Crédit Suisse επηρέασε την ήδη νευρική αγορά", σχολίαζε χθες αναλυτής της Robobank. Οι επενδυτές μοιάζουν "ολοένα πιο ανήσυχοι" για τις τράπεζες, υπερθεμάτιζε αναλυτής της εταιρείας Finalto.

Αλλά, σύμφωνα με τον τελευταίο, αν η Crédit Suisse φθάσει να αντιμετωπίσει "υπαρξιακό πρόβλημα, θα είμαστε μπροστά σε εντελώς άλλη διάσταση".

"Είναι αληθινά πολύ σημαντική για να αφεθεί να βυθιστεί", εξήγησε: το μέγεθός της δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της SVB.