Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 07:45

  Green Cola: Ετοιμάζει βήμα παραγωγής στην Σαουδική Αραβία

  Green Cola: Ετοιμάζει βήμα παραγωγής στην Σαουδική Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Κινητικότητα εμφανίζει αυτή την περίοδο η Green Cola, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για την περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στο εξωτερικό, αναζητώντας συνεργάτη στη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε συζητήσεις για επέκταση των εξαγωγών της σε χώρες ενδιαφέροντος όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, επισημαίνουν πηγές κοντά στην εταιρεία.

  Τα προϊόντα της ελληνικών συμφερόντων βιομηχανίας αναψυκτικών βρίσκονται αυτή τη στιγμή τοποθετημένα σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού όπως είναι η Whole Foods και η Kroger στην Αμερική, δεδομένου ότι η διεθνής αγορά αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά μη αλκοολούχων αναψυκτικών και συναφών προϊόντων έχει αξία περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στην επιχείρηση να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της βασιζόμενη σε τοπικές παραγωγές ανά τον κόσμο και σε ένα ευρύ δίκτυο διανομής. Η Green Cola επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο με προϊόντα που διατηρούν υγιεινό πρόσημο και δεν περιέχουν ζάχαρη.

  Τοπική παραγωγή σε Αίγυπτο, ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία

  Επί του παρόντος η επιχείρηση διατηρεί συνεργασία με 13 εμφιαλωτές σε αντίστοιχες χώρες του πλανήτη, έχοντας κατανείμει την παραγωγή της με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τη διανομή της ανά τον κόσμο μέσα από την επίτευξη οικονομικών κλίμακας και περιορίζοντας το μεταφορικό κόστος που θα απαιτούσε η αποστολή τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες.

  Μεταξύ των χωρών που διατηρεί τοπική παραγωγή είναι η Αίγυπτος, η Πολωνία, η Αμερική, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία. Η Green Cola στην ελληνική αγορά εκτός από το εργοστάσιο που διατηρεί στην Ορεστιάδα, παράγει τα προϊόντα της και στις εγκαταστάσεις της Optimal Supply Chain με το μοντέλο του φασόν, η οποία εκτός των άλλων εμφιαλώνει το Metaxa για λογαριασμό της εταιρείας οινοπνευματωδών, Pernod Ricard. 

  Η σύμπραξη με τη Χήτος και το Ζαγόρι

  Θα θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 η Green Cola και η Χήτος που παράγει και διακινεί το νερό Ζαγόρι, προχώρησαν στη σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία Green Beverages Group PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Χήτος ανέλαβε την αποκλειστική διανομή της Green Cola στην ελληνική αγορά. Στο μετοχικό σχήμα αυτής της εταιρείας συμμετέχουν οι επιχειρηματίες Γιάννης, Νίκος και Βασίλης Χήτος που έχουν την εταιρεία Ζαγόρι, ομάδα ξένων επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο που εισήλθαν στην εταιρεία μέσω fund καθώς και η οικογένεια Βενιέρη.

  Το 2022 η ο κύκλος εργασιών για το Ζαγόρι και τη Green Cola μαζί άγγιξε συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Θα θυμίσουμε ότι με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το Ζαγόρι είχε κύκλο εργασιών το 2021, ο οποίος ανήλθε στα 60,8 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 4,77 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα η Green Cola είχε κύκλο εργασιών την ίδια χρονιά, που ανήλθε στα 17,16 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζοντας αποτελέσματα προ φόρων που ήταν ζημιογόνα στις 656,98 χιλιάδες ευρώ. 

  Στους στόχους της εταιρείας για την επόμενη τριετία είναι να καλύψει όλο το φάσμα των μη αλκοολούχων ποτών, μέσα από το ευρύ δίκτυο διανομής που διατηρεί σε περισσότερες από 40 χώρες διεθνώς. Το αναψυκτικό ως προϊόν απόλαυσης που έρχεται μπορεί να μην κατατάσσεται στην κατηγορία των αγαθών πρώτης ανάγκης, συνεχίζει παρόλα αυτά να αναπτύσσεται.

  Η διεθνής τάση ωστόσο οδηγεί σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, γι’ αυτό και η Green Cola επιδιώκει να επωφεληθεί από τον συγκεκριμένο τομέα, διαθέτοντας τα προϊόντα της με γλυκαντική ουσία τη στέβια. Στην Ελλάδα η προμήθεια της στέβια γίνεται από τον συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς, ενώ σε χώρες του εξωτερικού που διατηρεί παραγωγή όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες η προμήθεια της συγκεκριμένης πρώτης ύλης γίνεται από κατά τόπους παραγωγικές δυνάμεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ