Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Φεβ-2023 07:42

  Τυχερά Παιχνίδια: Πώς οι διαδικτυακές κέρδισαν 133 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο

  Τυχερά Παιχνίδια: Πώς οι διαδικτυακές κέρδισαν 133 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

  Το αστρονομικό ποσό των 4,4 δισ. ευρώ πόνταραν οι Έλληνες σε αθλητικό στοίχημα και τυχερά παιχνίδια μέσω διαδικτύου κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για ένα ποσό ρεκόρ για πονταρίσματα μόλις δύο μηνών ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι αφορά σε ανακυκλούμενα ποσά, δηλαδή κέρδη που επανεπενδύθηκαν από τους παίκτες.

  Αυτό σημαίνει ότι πόνταραν επιπλέον μισό δισ. ευρώ μηνιαίως το τελευταίο δίμηνο του περσινού έτους σε σχέση με το μηνιαίο μέσο όρο πονταρίσματος των προηγούμενων 10 μηνών (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022). 

  Κερδισμένες αναμφίβολα από αυτή την εικόνα αναδείχθηκαν οι διαδικτυακές εταιρείες στοιχήματος και καζίνο, οι οποίες κέρδισαν 133 εκατ. ευρώ κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2022. 

  Οι λόγοι που έδωσαν ώθηση 

  Οι εντυπωσιακές επιδόσεις το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι διόλου τυχαίες καθώς από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου διεξήχθη το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Πρόκειται για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφεται παραδοσιακά σημαντική αύξηση των αθλητικών στοιχημάτων. Και όπως δείχνουν τα νούμερα και το Μουντιάλ στο Κατάρ δεν αποτέλεσε την εξαίρεση, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και παγκοσμίως.

  Μάλιστα, από ό,τι φάνηκε η διεξαγωγή του τουρνουά κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δηλαδή σε μια περίοδο, που οι περισσότεροι δε λείπουν για διακοπές, ευνόησε τελικά τις στοιχηματικές.

  Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σημαντική αύξηση, που έχει καταγραφεί σε γενικές γραμμές στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και μετά, τα οποία έχουν διατηρήσει τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών παρά την επιστροφή στην κανονικότητα.

  Εκτός, όμως, από το Μουντιάλ, ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας όπου διαχρονικά σημειώνεται αυξημένη κίνηση στα τυχερά παιχνίδια καθώς αρκετοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών, επιχειρούν να δοκιμάσουν την τύχη τους.  

  Τα νούμερα για το σύνολο του 2022 

  Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, ο κύκλος εργασιών (Total Gaming Revenue, TGR) των online εταιρειών έφτασε στα 21,285 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022 έναντι 17,507 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το 2021, καταγράφοντας άνοδο 21% ενώ άγγιξε τα 4,4 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022.

  Επίσης, τα ακαθάριστα έσοδα των διαδικτυακών παρόχων (Gross Gaming Revenues) ανήλθαν στα 742,25 εκατ. ευρώ για την περσινή οικονομική χρήση έναντι 724,217 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 2,5%, την ίδια στιγμή που έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες του 2022.

  Να σημειωθεί ότι τα GGR αφορούν στα κεφάλαια που μπαίνουν στα ταμεία των στοιχηματικών εταιρειών, είναι δηλαδή η αποκαλούμενη και γκανιότα και προκύπτουν εάν από τα συνολικά έσοδα αφαιρεθούν τα κέρδη που επιστρέφονται στους νικητές ενώ συνιστούν τον πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για το μέγεθος μιας αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ