Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 07-Φεβ-2023 07:31

    Τι αφήνει στη Ρουμανία και δεν φέρνει στην Ελλάδα η PepsiCo Hellas

    Τι αφήνει στη Ρουμανία και δεν φέρνει στην Ελλάδα η PepsiCo Hellas
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γιώργου Λαμπίρη

    Να "επαναπατρίσει" την "Ήβη” στην ελληνική αγορά επιδιώκει η PepsiCo Hellas ειδικότερα μετά τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η εταιρεία αναψυκτικών, ανακοινώνοντας στρατηγική συμφωνία με την ΕΨΑ για την παραγωγή των προϊόντων της σειράς "Ήβη” στο εργοστάσιο της Αγριάς Βόλου, όπου διατηρεί εγκαταστάσεις η ελληνική επιχείρηση. 

    Θα θυμίσουμε ότι η PepsiCo λάμβανε μία σειρά δραστικών αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια, κλείνοντας εργοστάσια και μεταφέροντας την παραγωγή της στη Ρουμανία ή αποεπενδύοντας από το εμφιαλωμένο νερό. Το 2013 η PepsiCo Hellas αποφάσιζε να διακόψει τη λειτουργία της μονάδας εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι, ενώ τον Οκτώβριο του 2016 ανακοίνωνε τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου που διατηρούσε στα Οινόφυτα για την παραγωγή αναψυκτικών, προτείνοντας στους εργαζόμενους σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Μετά από αυτές τις κινήσεις μετέφερε την παραγωγή των αναψυκτικών της στο εργοστάσιο που διατηρεί στη Ρουμανία.

    Η επιστροφή της "Ήβη" στην Ελλάδα είναι θετική, δεδομένου ότι η παραγωγή της θα γίνεται από μία ελληνική εταιρεία, ενισχύοντας τη δυναμική της ΕΨΑ. Από την άλλη υπάρχουν βασικές παράμετροι που φαίνεται ότι μένουν εκτός της συμφωνίας και επί της ουσίας ο "επαναπατρισμός" αφορά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του τζίρου της Ήβη επί του συνόλου των πωλούμενων αναψυκτικών της - Pepsi, 7UP, Ήβη - στην ελληνική αγορά. 

    Εκτός του μπουκάλι PET του 1,5 λίτρου

    Γιατί παρά το γεγονός ότι η PepsiCo Ηellas αποφάσισε να φέρει την παραγωγή της Ήβη στη χώρα μας, εκτός της συμφωνίας μένει σύμφωνα με πληροφορίες το μπουκάλι PET του 1,5 λίτρου, το οποίο ουσιαστικά είναι ένας ισχυρός κωδικός από πλευράς πωλήσεων της σειράς Ήβη στην ελληνική αγορά. Εκτός συμφωνίας παραγωγής στο κουτί μένουν επίσης η Pepsi και η 7Up που συνεχίζουν να παράγονται στη Ρουμανία.

    Στο εργοστάσιο της Αγριάς, η ΕΨΑ συσκευάζει σε κουτί τα προϊόντα τσαγιού που κυκλοφορούν σε τρεις εκδοχές (λεμόνι, ροδάκινο και πράσινο τσάι, ρόδι, βύσσινο) αλλά και προϊόντα που συσκευάζει σε κουτί όπως τα αναψυκτικά zero, pink grapefruit και άλλα. Tαυτόχρονα η ΕΨΑ διατηρεί τη δυναμικότητα να συσκευάζει και τους παραγόμενους όγκους του κουτιού της Ήβη στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση πληροφορούμαστε ότι έκανε επένδυση 450.000 ευρώ για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής κουτιού.

    Η ανάλυση της αγοράς αναψυκτικών και η Ήβη

    Σύμφωνα με στοιχεία αγοράς που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, οι συνολικές πωλήσεις της ελληνικής αγοράς αναψυκτικών στα σούπερ μάρκετ σε επίπεδο δωδεκαμήνου του 2022, ανήλθαν στα 193 εκατ. ευρώ στα αναψυκτικά, τα αναψυκτικά με γεύση (λεμόνι, πορτοκάλι, σόδα κλπ) είχαν τζίρο 43 εκατ. ευρώ και εάν απομονώσουμε τις σόδες έφεραν τζίρο 17 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η PepsiCo είχε στο δωδεκάμηνο του 2022, 15 εκατομμύρια ευρώ τζίρο στα σούπερ μάρκετ προερχόμενα από το σύνολο των αναψυκτικών που πουλάει και τα αναψυκτικά με γεύση της Ήβη (λεμόνι, πορτοκάλι, σόδα κλπ.) της έφεραν τζίρο 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Εάν απομονώσουμε τη σόδα εισέφερε τζίρο περί τα 1,6 εκατ. ευρώ για την PepsiCo Hellas στο περσινό δωδεκάμηνο. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τιμές πώλησης λιανικής των προϊόντων και των πωλήσεων αυτών εξαιρείται η Lidl. Σημειώνεται πάντως ότι η ΕΨΑ εκτός από το κουτί για σούπερ μάρκετ θα παράγει και το κουτί της Ήβη για την αγορά εστίασης και ξενοδοχείων.

    Παραμένει στη Ρουμανία η παραγωγή της Pepsi

    H PepsiCo προχώρησε κατά το παρελθόν στη διακοπή λειτουργίας των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση το 2017 προέβη σε διαγραφή ζημιογόνων χρήσεων που άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσαν στις περιόδους 2000 έως και 2012. Συν τοις άλλοις, το 2020 προχώρησε στη συγχώνευση της Pepsico Ήβη με την εταιρεία παραγωγής σνακ, Tasty Foods (Cheetos, Lays, Doritos). Κίνηση εξυγίανσης αποτέλεσε και η μεταφορά της παραγωγής στη Ρουμανία μετά τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου των Οινοφύτων.

    Θα θυμίσουμε ότι η PepsiCo-Ήβη, το 2019, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με ζημίες 8,58 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 43,79 εκατομμυρίων το 2018 με ζημίες μετά από τους φόρους στα 10,68 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τις ίδιες χρονιές η Tasty Foods είχε καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία στα 5,5 εκατομμύρια το 2019 και στα 4,8 εκατομμύρια το 2018.

    Η κίνηση απορρόφησης της PepsiCo-Ήβη από την Tasty είχε καθαρά στόχο να φέρει στο προσκήνιο τον ισχυρό πυλώνα των σνακ, έναντι αυτού των αναψυκτικών όπου η εταιρεία παρουσίαζε εμφανείς αδυναμίες τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική λύση οικονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για μία κίνηση που έφερε την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση των εξόδων διαχείρισης, την ενίσχυση της Pepsi στην Ελλάδα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, με τη δημιουργία μίας ισχυρής επιχειρηματικής οντότητας.

    Mετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, ο τζίρος της Tasty από τα 120,8 εκατομμύρια ευρώ του 2020 ανήλθε στα 170,9 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (πλέον ως PepsiCo Hellas). Τα σνακ εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά 5,9 εκατ. ευρώ το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ προστέθηκαν για το 2021 και οι σχετικές πωλήσεις των αναψυκτικών της πρώην PepsiCo Ήβη ύψους 44,17 εκατ. ευρώ. Σημαντική συνεισφορά είχαν προϊόντα όπως τα Cheetos και τα δημητριακά Quaker – Τραγανές Μπουκιές στον τομέα των σνακ, το Lipton και η Pepsi για τα αναψυκτικά αντίστοιχα.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ