Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 20:53

  Attica Bank: Αποχώρησε η Ellighton – Άνοιξε ο δρόμος για τους Μπάκο - Καϋμενάκη - Εξάρχου

  Attica Bank: Αποχώρησε η Ellighton – Άνοιξε ο δρόμος για τους Μπάκο - Καϋμενάκη - Εξάρχου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:47

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Την αποχώρηση της Ellington από την Attica Bank ανακοίνωσε προ ολίγου η τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για είσοδο του επενδυτικού σχήματος Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου, όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ποσοστό 8,08% που κατείχε το αμερικανικό fund μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ, αυξάνοντας το μερίδιό του 20,11%, χωρίς οικονομική ζημία για την τράπεζα.

  Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε ένα πολύμηνο "θρίλερ" μεταξύ της σημερινής διοίκησης της Attica Bank και της Ellington, η οποία εκπροσωπούνταν στο ΔΣ και τη διοίκηση της τράπεζας από την Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

  Παράλληλα, με επιστολή που έστειλαν στο ΔΣ της Attica, οι υφιστάμενοι μέτοχοι -ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ- επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 373,3 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των ερχόμενων μηνών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ η Thrivest -  η εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών, το ΤΜΕΔΕ με 60 εκατ. ευρώ και η ΤΧΣ με 330 εκατ. ευρώ όπως είχε προδιαγραφεί.

  Πηγές της Attica Bank αναφέρουν ότι ξεκινά πλέον και επίσημα η διαδικασία due diligence από την Thrivest ούτως ώστε να προλάβει η τράπεζα να ολοκληρώσει την ΑΜΚ εντός του χρονοδιαγράμματος για το οποίο έχει δεσμευτεί, κάτι που φέρεται να συμμερίζεται ο επενδυτής.

  Στόχος της διοίκησης είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να υποβληθεί στις εποπτικές αρχές αναθεωρημένο business plan και capital plan, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων η οποία περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυρίως πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Attica Bank:

  Α.    Η Τράπεζα έλαβε σήμερα 02-02-2023 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ("ΤΧΣ"), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ("ΤΜΕΔΕ") και τις εταιρείες Rinoa LTD - Ellington Solutions A.E. έγγραφο που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνήθηκε ανάμεσα τους, η αζήμια αποχώρηση των εταιρειών Rinoa LTD - Ellington Solutions A.E. από την από 30.09.2022 συμφωνία βασικών όρων, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων μεταξύ τους συμφωνιών (συνολικά η "Συμφωνία Βασικών Όρων"), για την επένδυσή τους στην Τράπεζα. Παράλληλα, το ΤΜΕΔΕ υπεισήλθε στη Συμφωνία Βασικών Όρων στη θέση των εταιρειών που αποχώρησαν με αποτέλεσμα η συμφωνία να συνεχίζει να ισχύει ως προς το ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ.

  Β.    Σε συνέχεια της από 02-02-2023 σχετικής γνωστοποίησης του ΤΜΕΔΕ περί σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου, ληφθείσας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 (α) του Ν. 3556/2007, όπως ισχύει, η Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, κατόπιν σχετικής μεταβίβασης την 30-01-2023 120.861.838 μετοχών της Τράπεζας από τη Rinoa LTD στο ΤΜΕΔΕ (που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και μέχρι την άνω συναλλαγή το ΤΜΕΔΕ ήλεγχε έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου τους), το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και ελέγχει πλέον άμεσα και αποκλειστικά μόνο του, διαμορφώνεται σε 20,11%, το οποίο αντιστοιχεί σε 300.791.865 δικαιώματα ψήφου κοινών ονομαστικών μετοχών επί συνόλου 1.495.678.391.

  Γ.    Περαιτέρω, η Τράπεζα ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του της 02-02-2023 αφενός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Μάρκου Κούτη και Patrick Horend από μέλη του Δ.Σ., αφετέρου αποφάσισε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Τράπεζας χωρίς την αντικατάσταση των άνω ελλειπόντων μελών, σύμφωνα το άρθρο 18 παρ. 2 του ισχύοντος κωδικοποιημένου καταστατικού της Τράπεζας και το άρθρο 82 παρ. 2 του ν. 4548/2018, όπως τροποποιημένο ισχύει.

  Σημειώνεται ότι μετά τις άνω αποχωρήσεις εξακολουθούν να πληρούνται i) οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 4706/2020 σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 05.07.2022 των μετόχων αναφορικά με τον απαιτούμενο αριθμό των ανεξαρτήτων μελών του Δ.Σ., και ii) οι απαιτήσεις του άρθρου 3 παρ.1.β του νόμου 4706/2020 αναφορικά με την επαρκή εκπροσώπηση ανά φύλο στο Δ.Σ. της Τράπεζας.

  Κατόπιν των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, για το υπόλοιπο της θητείας του, ήτοι έως 01-09-2023, ως εξής:

  1.Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος
  2.Αβραάμ (Μίνος) Μωυσής του Εσδρά, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος, Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  3.Ελένη Βρεττού του Χρήστου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
  4.Αλέξιος Πελέκης του Διονυσίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος
  5.Χαρίκλεια Βαρδακάρη του Νικολάου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  6.Ιωάννης Ζωγραφάκης του Γεωργίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  7.Αιμίλιος Γιαννόπουλος του Πολύκαρπου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
  8.Γρηγόριος Ζαριφόπουλος του Διονυσίου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

  Στην άνω συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκαν εκ νέου οι αρμοδιότητες και η εκπροσώπηση της Τράπεζας.

  Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά την ως άνω συνεδρίασή του και κατόπιν της ανασυγκροτήσεως του, αποφάσισε τα εξής: 

  i) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων, με Πρόεδρο αυτής τον κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και μέλη αυτής την κ.Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Μωυσή εκπρόσωπο του ΤΧΣ, και Αλέξιο Πελέκη.

  ii) Την ανασύνθεση της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αποδοχών, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Ζαριφόπουλο, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και μέλη αυτής τους κ.κ. Ιωάννη Ζωγραφάκη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Χαρίκλεια Βαρδακάρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Αιμίλιο Γιαννόπουλο, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Αβραάμ Μωυσή, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπο του ΤΧΣ.

  Κοινή ανακοίνωση ΤΜΕΔΕ – ELLINGTON SOLLUTIONS A.E.

  Το ΤΜΕΔΕ και η ELLINGTON SOLUTIONS AE αποφάσισαν σήμερα 1 Φεβρουαρίου 2023 με κοινή συναίνεση να λύσουν αζημίως τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ATTICA BANK.

  Το ΤΜΕΔΕ και η ELLINGTON SOLUTIONS AE εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και εύχονται καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα του κάθε μέρους.

  Η ELLINGTON πλέον θα επικεντρωθεί στο αντικείμενο της διεθνούς εξειδίκευσής της που είναι η αναδιάρθρωση και διαχείριση προβληματικών δανείων. Το ΤΜΕΔΕ θα διαχειριστεί ενεργά τη συμμετοχή του στην ΑTTICA BANK.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ