Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 20:27

  Bloomberg: Η Μαρία Αγγελικούση το πλουσιότερο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας

  Bloomberg: Η Μαρία Αγγελικούση το πλουσιότερο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ελληνόκτητη ναυτιλία, ηγετική δύναμη παγκοσμίως από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας,  πλουσιότερη "φιγούρα" του κλάδου είναι πλέον η Μαρία Αγγελικούση, μεταδίδει το Bloomberg.

  Η 40χρονη και μία από τις νεότερες δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, είναι επικεφαλής του ναυτιλιακού ομίλου Angelicoussis, έναν από τους ισχυρότερους  στον κόσμο. Κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της Γιάννη, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 72 ετών.

  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αύξηση των ναύλων που προκάλεσε η πανδημία εκτόξευσε τις αποτιμήσεις των πλοίων τα τελευταία δύο χρόνια. Κάτι που συνέδραμε στην αύξηση της καθαρής περιουσίας της Μαρίας Αγγελικούση στα περίπου 5,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθιστώντας την δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στην Ελλάδα μετά την Βίκυ Σάφρα και μεταξύ των πλουσιότερων γυναικών στον κόσμο.

  Η Αγγελικούση συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αλλά αυξανόμενου κύκλου ισχυρών γυναικών στη ναυτιλία, μιας βιομηχανίας βαθιά ριζωμένης στην ελληνική κουλτούρα η οποία κυριαρχήθηκε από άντρες και αρρενωπότητα εκ των πρώτων ημερών της.

  Μεγιστάνες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος ήταν το πρότυπο των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 30% περίπου του εργατικού δυναμικού των πλοιοκτητριών εταιρειών και μόλις το 2% των πληρωμάτων.

  "Η ναυτιλία θεωρούνταν πάντα μια ανδρική βιομηχανία, αλλά αν κοιτάξετε γύρω σας σήμερα είναι εντυπωσιακό πόσες γυναίκες βρίσκονται σε  εξέχουσες θέσεις ή είναι έτοιμες για αυτό", επισημαίνει στο Bloomberg ο Νάιτζελ Λόουρι, ανταποκριτής στην Αθήνα της εταιρείας ναυτιλιακών πληροφοριών Lloyd's List.

  Γυναίκες διευθύνουν πλέον τους δύο μεγαλύτερους εφοπλιστούς ομλίους της Ελλάδας: Η Αγγελικούση, μητέρα ενός παιδιού, την ομώνυμη εταιρεία της και η Αγγελική Φράγκου ως CEO της Navios Maritime Holdings.

  Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών εξέλεξε πέρυσι γυναίκα επικεφαλής για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, την Μελίνα Τραυλού.

  Με σπουδές στο Κέμπριτζ, η Μαρία Αγγελικούση εργαζόταν ως γιατρός για την Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2008, όταν ο πατέρας της έφερε πίσω στην Ελλάδα για να μαθητεύσει δίπλα του.

  Σύμφωνα με τον Λόουρι, ο πατέρας του Αγγελικούση ήταν "ο καλύτερος δάσκαλος". Γνωστός για τα ένστικτα του αναφορικά με την αγορά και την πίστη του σε συγκεκριμένες τράπεζες και ναυπηγεία, οδήγησε την εταιρεία να ανταπεξέλθει στην ύφεση του 2008 και να αυξήσει τον στόλο της.

  Η επέκταση έφερε τον διπλασιασμό της περιουσίας της οικογένειας τα τελευταία επτά χρόνια. Συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών, ο στόλος της Αγγελικούση περιλαμβάνει σήμερα 134 πλοία αξίας περίπου 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον σύμβουλο ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue.

  Μετά το θάνατο του πρεσβύτερου Αγγελικούση στις αρχές του 2021, η Μαρία ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου.

  "Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα", είχε πει  πέρυσι σε συνέδριο για τα εμπορεύματα. "Έπρεπε να διαχειριστώ το πένθος για τον πατέρα μου, με τον οποίο ήμουν πολύ κοντά", καθώς και "τις μεγάλες αλλαγές στην εταιρεία".

  Η πρώτη της μεγάλη δοκιμασία ήρθε σύντομα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω σε μία βιομηχανία που είχε ήδη ταλαιπωρηθεί από την πανδημία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η Μαρία Αγγελικούση είχε πλοία στην Ουκρανία, ενώ οι επιπτώσεις διαχύθηκαν γενικότερα στο σύνολο της αγοράς άμεσα.

  Τα ρωσικά πλοία είχαν εκδιωχθεί από τα περισσότερα δυτικά λιμάνια, οι αγορές πετρελαίου βρίσκονταν σε αναταραχή και τα πλοία με τα πληρώματα αντιμετώπιζαν ένα νέο επίπεδο φυσικών απειλών. Η Αγγελικούση κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία δεν θα χειριζόταν κανένα ρωσικό φορτίο, επικαλούμενη "το τεράστιο ηθικό θέμα" στην απόφασή της.

  Η αποφασιστικότητά της κέρδισε τον σεβασμό των υπολοίπων του κλάδου, μερικοί από τους οποίους ήταν δύσπιστοι για την ικανότητά της να μπει "στα παπούτσια" του πατέρα της, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ