Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιαν-2023 07:40

  Fourlis: Γιατί είπε "γιοκ" στην τουρκική Intersport - Στο 1,5 εκατ. ευρώ το τίμημα

  Fourlis: Γιατί είπε "γιοκ" στην τουρκική Intersport - Στο 1,5 εκατ. ευρώ το τίμημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:44

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Ως το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποεπένδυσης παρουσιάζεται από πηγές κοντά στον όμιλο Φουρλή η απόφαση να αποχωρήσει από την γειτονική χώρα. Σε μία αγορά όπου στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του εκεί ο ελληνικός όμιλος λιανικής είχε φτάσει να διατηρεί συνολικά 33 καταστήματα, χρειάστηκε να κάνει σημαντικές αναπροσαρμογές στη λειτουργία του εν τω μεταξύ, διακόπτοντας τη λειτουργία 21 καταστημάτων, για να φτάσει να πουλήσει την τουρκική εταιρεία Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος "Intersport” και "The Athlete’s Foot” στη Τουρκία στον  Όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi με τη συναλλαγή να βασίζεται σε enterprise value περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Για λόγους ιστορικότητας, αναφέρουμε ότι η έναρξη της δραστηριότητας του ελληνικών συμφερόντων ομίλου στη συγκεκριμένη αγορά είχε ξεκινήσει το 2011, με την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων και του δικαιώματος franchise της Intersport στην Τουρκία. 

  Από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, στα 13,5 εκατ. ευρώ το 2022

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επίσης στο αποκορύφωμα της δραστηριοποίησης της τουρκικής Intersport ο κύκλος εργασιών ήταν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2022 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Στις συρρικνούμενες επιδόσεις της Intersport στην Τουρκία συνέτειναν και οι εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα εκεί το τελευταίο διάστημα, με τον πληθωρισμό να έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία, φτάνοντας το 36,1% τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Στο ερώτημα, τι ήταν αυτό που τελικά δεν πήγε καλά για τον όμιλο Φουρλή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει την δραστηριότητά του στην τουρκική αγορά, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι "το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας κινήθηκε για μόνο δύο χρόνια σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Εκτός των άλλων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία πλήττουν καίρια το διαθέσιμο εισόδημα των Τούρκων καταναλωτών και επομένως περιορίζουν την κατανάλωση. Είναι επίσης γεγονός ότι το να είναι κάποιος εισαγωγέας στη συγκεκριμένη αγορά, αποτελεί μία ιδιαίτερα ακριβή δραστηριότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει”. 

  Κυρίως όμως ο όμιλος Φουρλή αποφάσισε ότι πλέον δεν υπήρχε λόγος να επενδύει χρήματα σε μία αγορά όπως η Τουρκία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν απέδιδε τα αναμενόμενα. Το δίκτυο της Interport αριθμούσε μέχρι πρότινος 116 καταστήματα (εννεάμηνο του 2022) και πλέον μετά από την πώληση της δραστηριότητας στην Τουρκία τα συνολικά καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία θα είναι 104 (55 Ελλάδα, 32 Ρουμανία, 7 Κύπρος, 10 Βουλγαρία).

  Μόλις το 2% του τζίρου από την Τουρκία

  Θα θυμίσουμε ότι από τα συνολικά έσοδα πωλήσεων του ομίλου το 2021 τα 58% προήλθαν από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα (59% το 2020) και κατά 42% από τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (41% το 2020). Ειδικότερα το 16% προήλθε από την Βουλγαρία (2020: 16%), το 14% από την Κύπρο (2020: 14%), το 10% από την Ρουμανία (2020: 8%) και μόλις το 2% από την Τουρκία (2020: 3%). Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2021 ήταν 439,8 εκατομμύρια ευρώ. 

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια μίας ακόμα κίνησης πώλησης της δραστηριότητας των καταστημάτων The Athl’te's Foot στο τέλος του 2022 στην TAF Global Holding AG, θυγατρική του Arklyz Group AG, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του σήματος "The Athlete’s Foot” παγκοσμίως, εισπράττοντας τίμημα ως τίμημα το ποσό 4 εκατ. ευρώ. 

  Ποια είναι η τουρκική Eren Perakende

  Ο τουρκικός όμιλος Eren Holding διατηρεί πληθώρα δραστηριοτήτων σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, η συσκευασία, το τσιμέντο, η κλωστοϋφαντουργία καθώς δημιουργία προϊόντα για λογαριασμό παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρειών ένδυσης, τα δικαιώματα των οποίων διαχειρίζεται, αλλά και στη λιανική με την Eren Perakende. Tα συνολικά έσοδα του ομίλου ανήλθαν το 2021 στα 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια με καθαρά κέρδη 440 εκατομμύρια δολάρια.

  Η θυγατρική Eren Perakende, στην οποία ο όμιλος Φουρλή διέθεσε την δραστηριότητα της Intersport δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια στον τομέα λιανικής με σχεδόν 400 καταστήματα και πάνω από χίλια σημεία πώλησης στα οποία διοχετεύει μάρκες που διακινεί σε 20 χώρες.

  Μεταξύ αυτών είναι η Burberry την οποία ανέλαβε το 2005, ακολούθως απέκτησε τα δικαιώματα διανομής της Gant το 2012 και συνέχισε τη συνεργασία της με παγκόσμιες μάρκες. Πρόσθεσε την αμερικανική μάρκα ρούχων Nautica στο μείγμα των μαρκών της το 2013 και εν συνεχεία ενσωμάτωσε την Converse το 2015. Επίσης έφερε στην Τουρκία την Kooples στον τομέα της πολυτελούς ένδυσης, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Τουρκία στο Zorlu AVM τον Σεπτέμβριο του 2020, Το τελευταίο προϊόν της Eren Retail είναι το FashFed, μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών που προσφέρει τα πιο πρόσφατα και συλλεκτικά προϊόντα επωνυμιών που διαμορφώνουν τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

  Στο 1,5 εκατ. ευρώ το τίμημα 

  Οπως αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Fourlis, με αφορμή σχετικό ερώτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:  "Η συναλλαγή βασίστηκε σε Enterprise Value (EV) € 3.0 εκατ. περίπου και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε σε € 1.5 εκατ. περίπου, αφού ελήφθη υπόψη ο καθαρός δανεισμός και ισοδύναμα αυτού. Όπως προβλέπεται στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), σε 60 μέρες από την υπογραφή της θα καθορισθεί το τελικό τίμημα βάσει των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του έτους 2022. Επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται ουσιώδης διαφοροποίηση.

  Κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών καταβλήθηκε το 83% του τιμήματος, ήτοι ποσό € 1.25 εκατ. περίπου, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

  Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα € 0.5 εκατ. περίπου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Fourlis το οποίο θα απεικονιστεί στα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι πωλήσεις της δραστηριότητας στην Τουρκία το 2022 ήταν € 12.8 εκ, με μηδενικά Κέρδη προ Φόρων (PBT), ενώ δεν υπάρχει καμία επιρροή στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής Fourlis A.E. Συμμετοχών".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ