Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιαν-2023 07:28

  Άτυπο due diligence ξεκινούν οι Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου στην Attica Bank

  Άτυπο due diligence ξεκινούν οι Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου στην Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου 

  Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του σχήματος Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου στην Attica Bank σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση των μετόχων της τράπεζας να προχωρήσουν σε γνωστοποίηση στοιχείων και πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές εν είδει "άτυπου due diligence".

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα μετά την ολοκλήρωση του κρίσιμου διοικητικού συμβουλίου αναφέρει ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την έναρξη συζητήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων με τον ενδιαφερόμενο σε σχέση με τη συμμετοχή του σε αυτή (σ.σ. την εταιρεία Thrivest Holdings Ltd)".

  Ισχυρή ένδειξη "αλλαγής πλεύσης" της Ellington είναι η αποχή της από τη χθεσινή συνεδρίαση, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια περί απόσυρσης του ενδιαφέροντος του αμερικανικού fund για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου.

  Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι η ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για απόκτηση από το εφοπλιστικό σχήμα του ποσοστού 8% που ανήκει σήμερα στην Ellington. Θυμίζεται ότι το fund έχει συνάψει συμφωνία με το ΤΜΕΔΕ για συμμετοχή στην τράπεζα με κοινό σχήμα που ελέγχει το 20,11% του μετοχικού κεφαλαίου.

  Στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση της Attica απαντά σε σχετική ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι "μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία πρόταση ή απόφαση περί συγχώνευσης της Τράπεζας με οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα". Η διευκρίνιση αυτή έρχεται σε συνέχεια ρεπορτάζ του Capital.gr ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές -και μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας- σχεδιάζουν, εφόσον προχωρήσει η επένδυση στην Attica, τη συγχώνευση των δύο μη συστημικών τραπεζών.

  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ευοδωθεί το εν λόγω σχέδιο, ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που θα προκύψει δεν θα εμπίπτει στις προϋποθέσεις του συστημικού -εποπτευόμενου από τον SSM- ιδρύματος. Όσον αφορά στο Fit & Proper των νέων μετόχων, θα έχει ήδη αξιολογηθεί από τις εποπτικές αρχές για την εξαγορά της Παγκρήτιας, συνεπώς δεν απαιτείται νέα διαδικασία.

  Σχετικά με τη στρατηγική εξυγίανσης της τράπεζας, η οποία αποτέλεσε για αρκετούς μήνες σημείο έντονων προστριβών μεταξύ της Ellington και της διοίκησης της Attica υπό την Ελένη Βρεττού, "έχει οριστικοποιηθεί" ήδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

  Το νέο Business Plan και το Capital Plan θα υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η διοίκηση της τράπεζας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ