Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Ιαν-2023 12:05

  Ομιλος G4S: Διαρκείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακή δυναμική

  Ομιλος G4S: Διαρκείς επενδύσεις σε τεχνολογία, έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακή δυναμική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με βασικούς άξονες τις επενδύσεις σε τεχνολογία, την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και την ανάπτυξη της επιχειρησιακής της δυναμικής, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας G4S συνεχίζει να αναπτύσσεται. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπαρμπίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, η εταιρεία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με πελάτες, συνεργάτες και φορείς μέσω της G4S Academy, στοχεύοντας στην κατανόηση των αναγκών και στη σχεδίαση των μελλοντικών λύσεων ασφαλείας.

  Νίκος Μπαρμπίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου G4S

  - Aναφέρετέ μας μερικές από τις κύριες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

  Επιτρέψτε μου μια μικρή εισαγωγή για την Εταιρεία μας. Η G4S από τον Απρίλιο του 2021 ανήκει στην Allied Universal και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των υπηρεσιών ασφάλειας, με περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους σε 90 χώρες. Στην Ελλάδα ο Όμιλος της G4S δραστηριοποιείται από το 1978, προσφέροντας υπηρεσίες επανδρωμένων φυλάξεων, ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης αξιών, ανεφοδιασμού ΑΤΜ, καταμέτρησης και φύλαξης αξιών καθώς και retail Cash solutions (CASH360) ή πιο απλά τα έξυπνα χρηματοκιβώτια. Επιπλέον, παρέχουμε λύσεις τηλεματικών εφαρμογών μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας G4S Telematix. 

  Αν κάτι μας χαρακτηρίζει περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, θα έλεγα πως είναι η αξιοπιστία, και το αναφέρω αυτό γνωρίζοντας καλά, μετά από 16 χρόνια παρουσίας στην Εταιρεία, ότι έχουμε αφοσιωμένους πελάτες και αναφέρομαι τόσο στους συνδρομητές μας όπου διατηρούμε πάνω από 27 χιλιάδες συνδέσεις στο Κέντρο Λήψης Σημάτων μας, όσο και στους εταιρικούς πελάτες που μας κάνουν την τιμή να μας εμπιστεύονται για δεκαετίες. 

  - Δεδομένου ότι η G4S αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα στις υπηρεσίες ασφάλειας, υπάρχουν επενδύσεις σε τομείς όπως είναι επιχειρησιακά κέντρα, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, στόλος οχημάτων ή ανάλογες κινήσεις που κάνετε αυτό το διάστημα και εάν ναι ποιος είναι ο συνολικός επενδυτικός σας προϋπολογισμός;

  Οι συνεχείς επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και η εν γένει εξελικτική διαδικασία της ομάδας μας δεν αποτελούν ένα ακόμα επιχειρησιακό στόχο αλλά μια διαρκή διεργασία που πρακτικά δεν σταματάει. 

  Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, στις αρχές του έτους ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο διετές project που αφορούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός νέου CRM για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, επένδυση που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο ευρώ και εντάσσεται στη στρατηγική της ψηφιοποίησης της Εταιρείας μας και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. 

  Επίσης, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής στη δραστηριότητα των χρηματαποστολών, ολοκληρώσαμε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες την κατασκευή ενός νέου επιχειρησιακού κέντρου στη Νάξο, μια εξίσου μεγάλη επένδυση, δημιουργώντας είκοσι νέες θέσεις εργασίας στο νησί με ανταγωνιστικές αποδοχές για την τοπική αγορά. 

  Γενικότερα, ο προϋπολογισμός μας για επενδύσεις κάθε χρόνο ανέρχεται σε περίπου 1,5 - 2 εκατ. ευρώ και αφορά συνήθως σε νέα customer facing  συστήματα υποδομών, cash centers και αγορά νέων οχημάτων. 

  Θα ήθελα να σημειώσω, τέλος, ότι τον Σεπτέμβριο δημιουργήσαμε το νέο Recruitment & Training Center της G4S μετατρέποντας το σε ένα σύγχρονο κέντρο πρότυπης εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, απασχολώντας τρεις χιλιάδες ανθρώπους, προσλαμβάνοντας  εκατοντάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο, οπότε για εμάς ήταν πολύ σπουδαίο να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες πρόσληψης και εκπαίδευσης, ολοκληρώνοντας την προαναφερθείσα πρωτοβουλία. 

  - Θα κάνετε βήμα εισόδου και σε άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα έχουν κάνει κάποιοι παίκτες της αγοράς, όπως είναι ο τομέας των πυροσβεστικών οχημάτων; Υπάρχει στο πλάνο σας ευρύτερα η προσθήκη υπηρεσιών στις οποίες δεν έχετε παρουσία αυτή τη στιγμή και εάν ναι ποιες είναι αυτές;

  Τα τελευταία χρόνια και παρά τις προκλήσεις της ύφεσης και της πανδημίας, καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να δραστηριοποιηθούμε σε νέες και σύνθετες αγορές. Ενδεικτικά σας αναφέρω ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο με τεχνολογία αιχμής, σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες όπου αποτέλεσε για τη G4S την "επιτομή” του integrated security, δηλαδή τη χρήση ανθρώπων, τεχνολογίας και μελετών ασφαλείας με γνώμονα την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιουσίας στη θάλασσα. Αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα και πρωτοποριακό έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

  Η εστίασή μας τόσο σε επίπεδο τεχνολογικών προϊόντων, υπηρεσιών και εσωτερικών υποδομών, είναι η ασφάλεια μεγάλων και σύνθετων εγκαταστάσεων, με το όνομα και την αξιοπιστία της G4S. 

  Για τις λιανικές πωλήσεις, φέτος λανσάραμε στην αγορά μια νέα υπηρεσία ασφαλείας για κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, το G4S iTOS, την κορυφαία, θεωρούμε,  λύση smart security όπου δεν απαιτείται η αγορά εξοπλισμού και αυτό αποτελεί ένα μοντέλο προσιτό για όλους. 

  Στον τομέα πυροσβεστικών μέσων κοιτάμε νέες τεχνολογίες όπως υπηρεσίες πυρόσβεσης σε κτιριακές εγκαταστάσεις εργοστασίων με χρήση drones. 

  - Το 2021 ο κύκλος εργασιών σας άγγιξε τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Πού θα κινηθείτε φέτος σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία με βάση τους υπολογισμούς σας;

  Συνεχίζουμε την αναπτυξιακή μας πορεία, καθώς αξιοποιούμε την εμπορική δυναμική που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, το 2022 ο Όμιλος της G4S στην Ελλάδα καταγράφει θετικό πρόσημο ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο  κύκλου εργασιών όσο και EBITDA.

  - Υπήρξαν νέα συμβόλαια που εντάξατε στο χαρτοφυλάκιό σας στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, εάν ναι σε ποιους τομείς – εάν θέλετε μας αναφέρετε και επιχειρήσεις που συνεργάζεστε - και τι προσδοκάτε από αυτά;

  Οι τρεις βασικές μας δραστηριότητες (φυλάξεις, συστήματα ασφαλείας και χρηματαποστολές) σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη. Στις επανδρωμένες φυλάξεις, ανανεώσαμε τα μεγάλα μας συμβόλαια, όπως ενδεικτικά τη συνεργασία μας με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ενώ στα συστήματα ασφαλείας, αναλάβαμε στα μέσα του έτους και ολοκληρώνουμε την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας σε μεγάλο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο συστημάτων ασφαλείας που βγήκε σε διαγωνισμό φέτος και είχαμε την τιμή να το αναλάβουμε εμείς μέσα από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.  Αναφορικά τέλος με τη δραστηριότητα των χρηματαποστολών, αν και η αγορά είναι μικρή, καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά το μερίδιό μας στον τραπεζικό τομέα. 

  - Άλλαξε κάτι η πανδημία αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του πληθωρισμού στον τρόπο που ο κόσμος και οι επιχειρήσεις διασφαλίζουν τη φύλαξη της περιουσίας τους; Αυξήθηκε η ανάγκη για υπηρεσίες φύλαξης;

  Υπήρξε μεγάλη αλλαγή την περίοδο της πανδημίας. Κλάδοι όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση αντιμετώπισαν μεγάλη μείωση των εσόδων τους και περιόρισαν τις δαπάνες για την ασφάλειά τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια, άλλοι κλάδοι όπως για παράδειγμα τα logistics σημείωσαν άνοδο. Μεγάλο πλήγμα ασφαλώς εκείνη την περίοδο, δέχτηκαν οι υπηρεσίες φύλαξης αεροδρομίων και οι χρηματαποστολές.

  Είναι ξεκάθαρο ότι το τοπίο άλλαξε και εμείς κληθήκαμε να επαναπροσδιορίσουμε τη δουλειά μας αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και την τεχνολογία με διαφορετικό τρόπο από ό,τι πριν από την πανδημία. Δημιουργήθηκαν νέα πρωτόκολλα ασφαλείας και ευθυγραμμίστηκαν εκ νέου οι άνθρωποι με τις διαδικασίες. Γενικά θα έλεγα ότι ο κλάδος μας ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο.

  Σήμερα βιώνουμε κάτι διαφορετικό. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ύφεσης, τρία χρόνια πανδημίας, λειτουργούμε ξαφνικά σε ένα υψηλό πληθωριστικό περιβάλλον, με τον πόλεμο να εξελίσσεται στη γειτονιά μας αλλά και με αμφίβολες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρόκειται για ακόμη μία "μη κανονική συνθήκη” που βέβαια μας έχει γίνει πια συνήθεια. Η εικόνα πάντως που λαμβάνουμε από την αγορά είναι ότι οι εταιρείες φαίνεται να μην περιορίζουν τις δαπάνες τους για την ασφάλεια αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και επιλεκτικές στο πού θα δαπανήσουν το κάθε ευρώ που διαθέτουν. 

  - Ποια θα λέγαμε ότι είναι η επόμενη μέρα από πλευράς τεχνολογίας και παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της φύλαξης κτιριακών εγκαταστάσεων;

  Η επόμενη ημέρα μας βρίσκει να επενδύουμε πιο πολύ στην τεχνολογία, όπως για παράδειγμα σε λύσεις video intelligence ή να το πω πιο απλά σε κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, αναπτύσσουμε εσωτερικά ακόμη περισσότερο το physical security information management σύστημά μας, την πλατφόρμα δηλαδή στην οποία "ακουμπούν” όλες οι εφαρμογές ασφαλείας που μπορεί να διαθέτει μια επιχείρηση. Εκεί που στοχεύουμε τελικά, είναι η ανατροφοδότηση των πελατών μας με ποιοτικές πληροφορίες μέσω των data analytics.

  Απαντώντας στο ερώτημα αυτό για τη δραστηριότητα μας στη διαχείριση και μεταφορά αξιών, είναι προφανές ότι η τεχνολογία και εδώ παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν αυξηθεί σημαντικά, η εστίαση είναι σε λύσεις end-to-end cash management και έξυπνων χρηματοκιβωτίων και για το retail. 

  Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ένας ρόλος μας ως leader στην αγορά του security είναι να διαμορφώνουμε τις τάσεις. Η G4S, μέσω της πλατφόρμας που ονομάζουμε "G4S Academy”, σε παγκόσμια κλίμακα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς στοχεύοντας στην κατανόηση των αναγκών και στη σχεδίαση των μελλοντικών λύσεων ασφαλείας. Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία της μητρικής μας Εταιρείας στην οποία συμμετέχουμε και υιοθετούμε στην τοπική μας αγορά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ