Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 07:50

  Viber: Γιατί επέλεξε την Ελλάδα για να λανσάρει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι πληρωμών

  Viber: Γιατί επέλεξε την Ελλάδα για να λανσάρει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι πληρωμών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Με διείσδυση που ξεπερνά το 90% σε επίπεδο χρηστών στην χώρα μας, από 80% που ήταν πριν περίπου πέντε χρόνια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται για το Viber η σημαντικότερη αγορά στην Κεντρική Ευρώπη.

  Η εφαρμογή ανταλλαγής απευθείας μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων ή smartphones, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες που δημιουργήθηκαν σε αυτό τον τομέα παγκοσμίως, έχει βρει πρόσφορο έδαφος στους Έλληνες χρήστες, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 50, οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πλατφόρμα για την επικοινωνία τους.

  Εγκρίθηκαν 200.000 πορτοφόλια από τα τέλη Δεκεμβρίου

  Δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας υπήρξε ανάμεσα στις πρώτες που επιλέχθηκε για να δοκιμαστεί, αρχικά πιλοτικά και στη συνέχεια να λανσαριστεί σε πλήρη ανάπτυξη τον περασμένο Δεκέμβριο, η νέα υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών Viber pay.

  Έχοντας λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, το Viber pay "ξεδιπλώθηκε " σταδιακά καθώς σε πρώτη φάση ήταν διαθέσιμο στο 5% των χρηστών, στη συνέχεια στο 10% για να "ανοίξει" στα τέλη του περασμένου μήνα στο σύνολο του πληθυσμού.

  Αυτή την στιγμή, έχουν εγκριθεί 200.000 ηλεκτρονικά "πορτοφόλια" από το ελληνικό Viber, τα οποία είναι ενεργά και έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές ενώ αρκετοί ακόμη λογαριασμοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να πάρουν το "πράσινο φως".

  Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα

  "Επιλέξαμε την Ελλάδα για να λανσάρουμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς ψάχναμε μια ανεπτυγμένη αγορά, στην οποία έχουμε σημαντική παρουσία και διείσδυση. Παράλληλα, οι Έλληνες ταξιδεύουν συχνά ενώ υπάρχουν αρκετές κοινότητες με έντονο το ελληνικό στοιχείο σε άλλες χώρες εκτός ελληνικών συνόρων", εξηγεί στο Capital.gr η Cristina Constandache, Chief Revenue Officer της Rakuten Viber, επισημαίνοντας ότι παρότι η υπηρεσία ξεκίνησε εξυπηρετώντας εγχώριες συναλλαγές, βασικός στόχος είναι να δημιουργήσει διεθνείς "διαδρόμους", συνδέοντας την Ελλάδα με άλλες αγορές.

  Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρώτη κίνηση έγινε με την Γερμανία, όπου, πλέον, μπορούν να γίνονται συναλλαγές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια επιδιώκεται μια διεθνής επέκταση του προϊόντος.

  Επί του παρόντος, το Viber pay προσφέρει κυρίως τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την προσθήκη επιπλέον δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα την πληρωμή λογαριασμών.

  Ο ηλικιακός χάρτης των χρηστών του Viber

  Το Viber pay αποτελεί το πρώτο βήμα στην πορεία μετατροπής του Viber σε υπερεφαρμογή (super app), παρέχοντας νέα εργαλεία, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χρηστών. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και το λανσάρισμα του επαγγελματικού inbox (εισερχόμενη αλληλογραφία) μέσα από το οποίο διαχωρίζονται τα προσωπικά από τα επαγγελματικά μηνύματα.

  Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα απευθύνεται κυρίως σε ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας και δεν σκοπεύει να διαφοροποιηθεί προκειμένου να προσελκύσει νέους κάτω των 20 ετών. "Μπορεί στον πυρήνα μας να βρίσκεται η επικοινωνία αλλά δεν μας ενδιαφέρει να μετατραπούμε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης", ξεκαθαρίζει στο Capital.gr η κ. Constandache.

  Η πλειοψηφία των χρηστών του Viber στην Ελλάδα, περίπου δηλαδή το 55%, είναι ηλικίας 35 με 50 ετών, το 20% είναι ηλικίας 25 με 35 ετών και το υπόλοιπο ποσοστό 55 με 75 ετών. "Μπορεί η νεότερη γενιά να θεωρείται παραδοσιακά σαν η πιο ελκυστική για μια εφαρμογή, ωστόσο εάν λάβουμε υπόψη τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε επίπεδο επαγγελματικό, ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τις γενιές που εργάζονται", καταλήγει η κ. Constandache.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ