Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιαν-2023 07:50

  Ποιες εταιρείες θα μετατρέψουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σε "έξυπνα"

  Ποιες εταιρείες θα μετατρέψουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας σε "έξυπνα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Μια νέα σελίδα αναμένεται να γυρίσουν τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία προβλέπεται να μετατραπούν στα πρώτα έξυπνα ναυπηγεία της χώρας ύστερα από την υλοποίηση των επενδύσεων που σχεδιάζει η Onex. Η επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία θυμίζουμε ότι είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί από το αρμόδιο δικαστήριο στις 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τον εκσυχρονισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, κινήσεις οι οποίες κρίνονται άκρως απαραίτητες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Onex, Πάνο Ξενοκώστα.

  Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, δρομολογείται και η ψηφιακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση της λειτουργίας των ναυπηγείων μέσα από τη σταδιακή μετατροπή τους σε smart shipyard. Ο συγκεκριμένος μετασχηματισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου 5G και τη διασύνδεση των λειτουργιών και των μηχανημάτων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής δυναμικότητας, την ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων καθώς και την  ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα του ομίλου να οδηγήσει τα ναυπηγεία στην επόμενη μέρα, θα είναι εταιρείες - τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Cisco, η Amazon καθώς και η Cosmote, οι οποίες ήδη συνεργάζονται με την Onex σε άλλα projects. 

  Σε γενικές γραμμές, ο όμιλος σχεδιάζει να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 18 μηνών από τη στιγμή που θα επικυρωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων η συμφωνία εξυγίανσης από τη δικαιοσύνη.  Να σημειωθεί ότι έχει συμφωνηθεί να λάβει χρηματοδότηση της τάξεως των 102 εκατ. ευρώ από την κρατική αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC.

  Θυμίζουμε ότι επί του παρόντος αξιοποιείται ένα μέρος της λειτουργικής τους δυναμικότητας ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται η πλήρης επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ