Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιαν-2023 07:30

  Πάνος Ξενοκώστας: Δημιουργεί το δικό του fund για να χρηματοδοτεί startups

  Πάνος Ξενοκώστας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου επενδυτικού fund, το οποίο θα φέρει την προσωπική σφραγίδα του ισχυρού άνδρα του ομίλου Onex, Πάνου Ξενοκώστα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Capital.gr, το καινούργιο εγχείρημα θα έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση ελληνικών startup, οι οποίες θα προκρίνονται μέσα από διαγωνιστική διαδικασία. 

  Τι προβλέπει ο σχεδιασμός 

  Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή ενός πανελλήνιου διαγωνισμού στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος οι ενδιαφερόμενες εταιρείες με την υποβολή των προτάσεων τους. 

  Στη συνέχεια, θα ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 2-3 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνεται μια προεπιλογή προκειμένου να αναδειχθούν οι τελικές 3 με 5 startups, με τις οποίες θα συνεργάζεται το fund. 

  Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα που έχει βάλει και επιδιώκει να κερδίσει ο Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος δεν έχει κρύψει το έντονο ενδιαφέρον του για το εγχώριο οικοσύστημα, το οποίο εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορούσε με άνεση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ. Μάλιστα, ο ίδιος θα έχει ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας επιλογής των startups, λαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις. 

  Προ των πυλών οι ανακοινώσεις 

  Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα και το αρχικό κεφάλαιο του fund αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα με τις επίσημες ανακοινώσεις να βρίσκονται καθοδόν, όπως πληροφορείται το Capital.gr, το σίγουρο είναι ότι ένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια startup, είναι τα μέλη της να έχουν όρεξη για σκληρή δουλειά και εμφανίζονται έτοιμα να ανταποκριθούν σε όρους παγκόσμιου ανταγωνισμούς. 

  Η επιλογή του Πάνου Ξενοκώστα να επενδύσει σε νεοφυείς επιχειρήσεις δεν έρχεται τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

  Η λειτουργία του κέντρου καινοτομίας στη Σύρο

  Θυμίζουμε ότι πρόσφατα προηγήθηκε η λειτουργία του νέου κέντρου θαλάσσιας τεχνολογίας και καινοτομίας στο Νεώριο της Σύρου, το οποίο αναπτύσσει η Onex με τεχνολογικό πάροχο τη Cisco. Το κέντρο καινοτομίας αναμένεται να λειτουργήσει σαν θερμοκοιτίδα, προσφέροντας στις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλεχθούν μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξουν την ιδέα τους ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε συνέργειες με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας καθώς και με ερευνητικά κέντρα με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση και την παροχή των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων.

  Μέχρι στιγμής, το όλο project, το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει τη Σύρο σε τεχνολογική πρωτεύουσα των Κυκλάδων,  έχει κοστίσει περίπου 1,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων οι 800.000 ευρώ αφορούν στον τεχνολογικό εξοπλισμό της Cisco. 

  Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Onex διαθέτει μια μεγάλη βεντάλια δραστηριοτήτων με αιχμή του δόρατος τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας ενώ έχει να επιδείξει μια πολυετή πορεία στον κλάδο της τεχνολογίας με όχημα την Onex Technologies.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ