Το σχέδιο για τη συγχώνευση Παγκρήτιας - Attica Bank

Τρίτη, 17-Ιαν-2023 08:00

88843860 01/23

Της Βάσως Αγγελέτου

Σχέδιο απόκτησης του πλειοψηφικού μεριδίου της Attica Bank, με στόχο τη μελλοντική συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, επεξεργάζονται οι επενδυτές Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αποκαλύπτουν στο Capital.gr ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του εφοπλιστικού σχήματος και του αμερικανικό fund προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή φόρμουλα αποχώρησης από τη μη συστημική τράπεζα.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται δύο σενάρια: το πρώτο είναι η Thrivest Holding Ltd -η εταιρεία συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου- να συμμετέχει στην ΑΜΚ που προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023, κάνοντας έτσι dilute το ποσοστό που κατέχει η Ellighton.

Θυμίζεται ότι, σήμερα, το distress fund -υπό την επωνυμία Rinoa - κατέχει μερίδιο 8,08%, ενώ το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 12,03% στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica. Πλειοψηφικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ, το οποίο είδε το ποσοστό του να αυξάνεται στο 69,5% μετά τον συμψηφισμό του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά την άντληση 490 εκατ. ευρώ, όμως, ο έλεγχος της τράπεζας θα περάσει στον ιδιώτη επενδυτή που θα βρεθεί με μερίδιο 66% έναντι 34% όπου θα υποχωρήσει το ποσοστό του ΤΧΣ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την απευθείας μεταβίβαση του ποσοστού της Ellington στους μεγαλομετόχους της Παγκρήτιας τράπεζας, μέσω συναλλαγής που θα πραγματοποιηθεί πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί πολύ σύντομα, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι "οι εξελίξεις θα είναι συναινετικές σε πολύ μεγάλο βαθμό". Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, η Attica Bank αντικρίζει με σχέδιο και στρατηγική την επόμενη ημέρα, αφήνοντας πίσω της το πολύπαθο παρελθόν.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αποκαλύπτουν στο Capital.gr το σχέδιο των τριών επενδυτών να συγχωνεύσουν την Attica Bank με την Παγκρήτια όταν ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η εξυγίανσή της. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο έτη.

Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο της Attica Bank αναμένεται να εξυπηρετήσει τη στρατηγική της διοίκησης της Παγκρήτιας -που έχει εξαγοράσει ήδη την HSBC για πανελλαδική επέκταση της παρουσίας της. Εξάλλου, ο κ. Εξάρχου έχει δηλώσει στο Capital.gr την εκτίμησή του για τη CEO της Attica, Ελένη Βρετού, και τις ικανότητές της.

Οι τριβές με την Ellinghton

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την υποβολή δεσμευτικής επιστολής εκ μέρους των μετόχων της τράπεζας για συμμετοχή στην ΑΜΚ, οι Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου απέσυραν επίσημα το ενδιαφέρον τους για την Attica, καθώς η συμμετοχή στην ΑΜΚ φαινόταν πως έχει εξασφαλιστεί.

Ωστόσο, το ΔΣ που συνεδρίασε τις τελευταίες ημέρες του έτους δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ellington για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπερβαίνει το 65% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση για τον κρίσιμο σχεδιασμό της μη συστημικής τράπεζας να μετατεθεί για επόμενη χρονική στιγμή, εντείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για την πορεία της εξυγίανσής της.

Πηγές της Ellington διευκρινίζουν, πάντως, ότι η πρόταση της διοίκησης της τράπεζας για τη στρατηγική εξυγίανσης προβλέπει κεφαλαία 300 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση ποσοστού μόνο 25% του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος απέσυρε από την ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο σχέδιο, με το επιχείρημα ότι αντιβαίνει στο Shareholders Agreement που υπεγράφη από όλους τους μετόχους της Attica τον περασμένο Σεπτέμβριο.