Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 07:51

  To παράδοξο της Apple: Παρά τις ελλείψεις, η ζήτηση παραμένει στα ύψη για τα iPhone

  To παράδοξο της Apple: Παρά τις ελλείψεις, η ζήτηση παραμένει στα ύψη για τα iPhone
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Οι ελλείψεις, κυρίως σε κινητά τηλέφωνα iPhone, δεν αποτελούν κάτι πρωτόγνωρο για την Apple. Πρόκειται για ελλείψεις που προκλήθηκαν στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας και συνεχίζονται έως και αυτή τη στιγμή. Και που παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει παρουσιάσει επίσημα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 τα νέα της κινητά τηλέφωνα iPhone 14 και iPhone 14 Pro και στις εκδόσεις Plus και Max αντίστοιχα, η διαθεσιμότητα των συσκευών ήταν και παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη. Διότι για να μπορέσει να εντοπίσει κάποιος αυτή τη στιγμή ετοιμοπαράδοτο ένα κινητό τηλέφωνο της σειράς iPhone 14 Pro καθώς και iPhone 14 Pro Max, θα πρέπει να είναι πιθανότατα αρκετά τυχερός. Η εικόνα αυτή καταγράφεται εκτός από τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ιδιαίτερα έντονα και στην Ελλάδα, με τις παραδόσεις των συσκευών κατόπιν παραγγελίας να αγγίζουν ακόμη και τους δύο μήνες σε ορισμένες των περιπτώσεων. Στη χώρα μας τα κινητά καταφθάνουν μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς, όπου διατηρεί κέντρα διανομής η αμερικανική εταιρεία. 

  Πηγές κοντά στον όμιλο Quest, ο οποίος είναι επίσημος διανομέας στην Ελλάδα για τα προϊόντα της Apple, αναφέρουν στο Capital.gr ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη βασικών πρώτων υλών και ανταλλακτικών, ειδικά στα νεότερα μοντέλα κινητής τηλεφωνίας που αποτελούν συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, καθότι πρόκειται για ανταλλακτικά τα οποία αυτή τη στιγμή λείπουν από την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας. Ταυτόχρονα όμως την ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τόσο για την Apple όσο και για άλλες εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού υλικού, διαταράσσουν και τα διαδοχικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ομαλή παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων στην Κίνα, λόγω των περιορισμών που έφερε η νόσος Covid-19 στη συγκεκριμένη χώρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

  Παρόλ’ αυτά, το ενδιαφέρον και σε ένα βαθμό παράδοξο γεγονός είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς η ζήτηση για τα προϊόντα της καλιφορνέζικης εταιρείας τεχνολογίας παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο. Πρόσφατα πάντως η Apple εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους επενδυτές ότι για φέτος τα αποτελέσματά της θα επηρεαστούν αρνητικά λόγω των ελλείψεων που υφίστανται σε συσκευές iPhone 14. Η συγκεκριμένη κατάσταση έρχεται τη στιγμή που υφίσταται παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη της κατανάλωσης και για πιθανή μείωση του τζίρου στις μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και όχι μόνο λόγω του ευρύτερου πεδίου που διαμορφώνεται στην διεθνή οικονομία. 

  Τα μερίδια των κινητών τηλεφώνων της Apple στην ελληνική αγορά

  Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου του 2022, σε επίπεδο συνολου ελληνικής αγοράς τα κινητά τηλέφωνα της Apple βρίσκονται μεριδιακά στην τρίτη θέση σε τεμάχια και στη δεύτερη σε τζίρο. Σε επίπεδο κινητών τελευταίας τεχνολογίας 5G η Apple είναι δεύτερη σε τεμάχια και πρώτη σε τζίρο, έχοντας αυξήσει σε όλες τις κατηγορίες τα μερίδιά της σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο τηλέφωνο της Apple έχει υπερδιπλάσια αξία σε σχέση με άλλες συσκευές της αγοράς.

  Θα υπενθυμίζουμε ότι η επιβεβαιώση των προαναφερόμενων γεγονότων και η επιβεβαίωση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όπου σε μία μάλλον απρόσμενη κίνηση, η Apple έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για λίστες μακράς αναμονής σε ό,τι αφορούσε τη νέα συσκευή της, iPhone 14 Pro. Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς είχαν υπάρξει ανάλογα προβλήματα και σε περιπτώσεις άλλων προϊόντων Apple και παλαιότερα, ιδίως μετά το άνοιγμα της αγοράς μετά την πανδημία. Μεταξύ των συσκευών που είχαν παρουσιάσει ελλείψεις ανά διαστήματα, ήταν τα MacBook Pro και MacBook Air λόγω των ζητημάτων που υφίσταντο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο η Apple έως και τον Νοέμβριο του 2022 δεν είχε προβεί ποτέ σε κάποια δημόσια τοποθέτηση για το θέμα.

  Η επίσημη θέση της εταιρείας αιτιολογούσε ουσιαστικά τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των νέων τηλεφώνων iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, λέγοντας ότι το εργοστάσιό της στην Ζhengzhou της Κίνας έχει επηρεαστεί από τους περιορισμούς στην λειτουργία του λόγω Covid-19, ενώ λειτουργούσε με μειωμένη παραγωγική δυναμική. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πραγματική επίδραση που θα έχει στα αποτελέσματα της Apple η συγκεκριμένη κατάσταση, θα αποτυπωθεί με σαφήνεια στις 2 Φεβρουαρίου όταν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ