Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 12:15

  Ελ. Βρεττού: Η Attica Bank θα γίνει ο πέμπτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος

  Στα 300 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός για την Attica Bank - Πώς θα καλυφθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  "Ορόσημο" για την αλλαγή σελίδας που δρομολογεί η Attica Bank με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση, την εξυγίανση και την ανάπτυξή της χαρακτήρισε η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε σήμερα με σκοπό την επικύρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ.

  "Κάτι αλλάζει στην Attica Bank. Το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό", υπογράμμισε η κ. Βρεττού, τονίζοντας ότι "στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε ξανά στον πελάτη απαλλαγμένοι από την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών".

  "Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η τράπεζα έχει βιώσει μια βαθύτατη κρίση, ίσως και έντονα υπαρξιακή με σωρεία προβλημάτων στη μακρόχρονη πορεία της", παραδέχθηκε η ίδια. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η επικείμενη ΑΜΚ θέτει τις βάσεις για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξής της με άξονα τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

  "Στο σήμερα, η τράπεζα είναι εδώ, όπως και οι μέτοχοι που τη στηρίζουν, οι πελάτες που την εμπιστεύονται ξανά -στην αρχή διστακτικά αλλά πλέον όλο και περισσότερο- και κυρίως οι άνθρωποί της που εργάζονται με αφοσίωση παρά τις δυσκολίες", σημείωσε η κ. Βρεττού.

  Σε επίπεδο λειτουργιών και δραστηριότητας, η ίδια τόνισε ότι ήδη είναι απτά τα πρώτα σημάδια γραφής της νέας στρατηγικής που υλοποιεί η τράπεζα. Η ρευστότητα παραμένει ανθεκτική με καταθέσεις 2,7 δισ. ευρώ με τη στόχευση να είναι πλέον πελατοκεντρική. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να βελτιωθούν οι χρόνοι απόκρισης στα αιτήματα χρηματοδότησης, καθώς και να διευρυνθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η CEO στους μετόχους, η Attica Bank έχει ήδη πετύχει νέες εκταμιεύσεις 242 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, ενώ η αύξηση προμηθειών έχει αγγίξει το 25% περίπου, με τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να ανέρχονται σε 4,6 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι, σύμφωνα με την ίδια, και η μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 20%.

  Οι τρεις στόχοι της ΑΜΚ

  Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, τρεις είναι οι στόχοι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου:

  Πρώτον, να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων ώστε να αποκατασταθούν οι σχετικοί δείκτες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας. Μετά την ΑΜΚ, εκτιμάται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα αυξηθούν κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες.

  Δεύτερον, να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται σήμερα στο 66% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Με βάση το εγκεκριμένο business plan, θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για την αποτελεσματικότερη στρατηγική εξυγίανσης, ενώ μέσω των νέων εκταμιεύσεων του εννεαμήνου ήδη διαπιστώνεται βελτίωση των σχετικών δεικτών, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των NPEs.

  "Η διαχείριση των NPEs αποτελεί κομβικό σημείο της εξυγίανσης της τράπεζας με σκοπό ποσό έως 300 εκατ. ευρω από την ΑΜΚ να διοχετευθεί για την οριστική μείωση των NPEs", δήλωσε η κ. Βρεττού, εξηγώντας πάντως ότι εξίσου μεγάλη βαρύτητα για τη διοίκηση έχει η βιώσιμη, σταθερή κερδοφορία η οποία θα δημιουργήσει οργανικό κεφάλαιο για την τράπεζα.

  Τρίτον, η αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της τράπεζας για την οποία θα διατεθούν τα επιπλέον 190 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ. "Έχουμε καταρτίσει ένα προσδιορισμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης και ανάπτυξης της τράπεζας με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων με νέα προϊόντα και υπηρεσίες καλύπτοντας το κενό στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, την εμβάθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχοντας ένα πιο στοχευμένο και πελατοκεντρικό δίκτυο", δήλωσε η κ. Βρεττού.

  Τέλος, η CEO παρέθεσε σειρά ενεργειών που έχει ήδη ξεκινήσει η διοίκηση σε επίπεδο νέων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και αναμόρφωσης της διοικητικής δομής με προσθήκη νέων στελεχών από την αγορά, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

  "Οι προκλήσεις για την τράπεζα, τη διοίκηση και τους μετόχους είναι πολλές. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι φιλόδοξοι. Αλλά από το βήμα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι γρήγορο αλλά θα είναι οριστικό αυτή τη φορά", διαμήνυσε κλείνοντας η κ. Βρεττού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ