Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2022 08:59

  Συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Οι οπτικές ίνες και η "στρατηγική" ΟΤΕ και Nova

  188038682 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Στο νέο θεσμικό πεδίο στις οπτικές ίνες και τις επενδύσεις των παρόχων στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στις οπτικές ίνες, όσο και στο 5G αναφέρθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης, η Κατερίνα Μανιαδάκη, Legal & Regulatory Executive Director της Nova και ο Βασίλης Αργυριάδης, CTO της Huawei South Balkan Region στο συνέδριο digital economy forum 2022 του ΣΕΠΕ. 

  Στην έναρξη της συζήτησης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι μέσω τομεακών προγραμμάτων 800.000 νοικοκυριά θα συνδεθούν με οπτικές ίνες, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο προχωρά, με γρήγορα βήματα, στη δεύτερη φάση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ τάχθηκε υπέρ του νέου θεσμικού πλαισίου για τις οπτικές ίνες, τονίζοντας ότι διαθέτει την έγκριση της ΕΕ.

  Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς αποτελεί ένα "capital intensive project", υπογραμμίζοντας ότι αυξάνεται εκθετικά η χρήση των δεδομένων. Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής συμμετοχής των Over the Top (OTT) εταιρειών στο κόστος των δικτύων, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. 

  Τα επιχειρήματα ΟΤΕ και Nova 

  Αντίστοιχα, ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΤΕ Γιάννης  Κωνσταντινίδης, αφού πρώτα τόνισε ότι "τα δίκτυα δεν χτίζονται με τα ψέματα, αλλά με επενδύσεις", υπογράμμισε ότι ο όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει πάνω από το 60% των τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων της χώρας. 

  "Έχουμε επενδύσει πάνω από 5 δισ. τα τελευταία 10 χρόνια και το πλάνο μας ανέρχεται στα 3 δισ. έως το 2027", συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η ζήτηση για οπτικές ίνες σταδιακά ενισχύεται. 

  Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας, η Legal & Regulatory Executive Director της Nova, Κατερίνα Μανιαδάκη υπογράμμισε ότι "έχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 2 δισ. ευρώ, με στόχο την υλοποίηση 1,6 εκατ. γραμμών οπτικών ινών έως το 2027", υποστηρίζοντας παράλληλα ότι "είναι ανάγκη να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού", εκφράζοντας ενστάσεις, τόσο για το νέο θεσμικό πλαίσιο, όσο και για την τιμή χονδρικής της οπτικής ίνας (την χαρακτήρισε "υψηλή").

  Τους ισχυρισμούς αυτούς αντέκρουσε ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων του ΟΤΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "πρόκειται για μια νέα αγορά", σημειώνοντας ότι η ζήτηση για οπτική ίνα, παρά το γεγονός ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σταδιακά ενισχύεται. 

  Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, η ΕΕΤΤ αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στη μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, έπειτα από το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις αντιδράσεις των Vodafone και Nova. Πλέον, ο ΟΤΕ δεν θα έχει την υποχρέωση να ζητά την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα λιανικής.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ