Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 09:25

  Simply Burgers: Η περιπετειώδης διαδρομή της επιχείρησης και η ολική επαναφορά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Το απόλυτο παράδειγμα της επιχειρηματικής επιτυχίας, όπου όλα κινούνται αψεγάδιαστα και ανεμπόδιστα, χωρίς ηχηρά σκαμπανεβάσματα ίσως είναι πιο προβεβλημένο και λόγω της λάμψης που αυτό παρουσιάζει.

  Στην περίπτωση του Brian-Jason Karey, Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία με σπουδές και θητεία στην Αμερική, τα δεδομένα ως προς την επιχειρηματική του δραστηριότητα είχαν περισσότερες από μία όψεις. Δημιούργησε μία ισχυρά αναπτυσσόμενη επιχείρηση, τη γνωστή σε όλους αλυσίδα Simply Burgers, η οποία επλήγη βάναυσα λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση των συμμετόχων του και διήλθε τη στενωπό της χρεοκοπίας, πριν καταφέρει τελικά να ανέλθει και πάλι στην επιχειρηματική επιφάνεια μετά από προσεκτικά μελετημένες ενέργειες καθώς και με τη βοήθεια του Enterpreneurs Organisation (EO). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών, το οποίο ανοίγει δρόμους σχετικά με τον τρόπο και την δυνατότητα ανάπτυξης των εταιρειών με παραδείγματα που προέρχονται από όλο τον κόσμο.

  Brian-Jason Karey

  "Ξεκινήσαμε τα Simply Burgers με τον αδερφό μου το 2003. Μία επιχείρηση που ήταν ένα κλασικό παράδειγμα startup. Και οι δύο έως τότε δεν είχαμε ιδιαίτερη ιδέα του τι σημαίνει εστίαση, καθότι εγώ για παράδειγμα είμαι μηχανολόγος μηχανικός και στη συνέχεια ασχολήθηκα με τον τραπεζικό τομέα. Η μοναδική μου σχέση έως τότε με την εστίαση ήταν στα φοιτητικά μου χρόνια, όταν δούλευα σε εστιατόρια για να βγάζω ένα χαρτζιλίκι. Μάλιστα πριν τα 29 μου, κάποιος μου έλεγε ότι θα ανοίξω μπεργκεράδικο, θα τον κοιτούσα απορημένος”, αφηγείται ο Brian Karey. 

  Η αρχή από ένα μικρό κατάστημα 40 τετραγωνικών μέτρων

  Αρχικά τα δύο αδέρφια δημιούργησαν ένα μικρό μαγαζί 40 τετραγωνικών στη Νέα Ερυθραία. Λειτουργούσε μόνο τα απογεύματα, ενώ την Τρίτη παρέμενε κλειστό. Αποκλειστική του δραστηριότητα ήταν η διανομή μπέργκερ, μία διαδικασία σχετικά άγνωστη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Ελλάδα. "Όταν καταλάβαμε ότι υπήρχε ανάγκη για ποιοτικό delivery και ότι ο κόσμος αναζητούσε ένα προϊόν φρέσκο και χειροποίητο, ήταν ακριβώς η στιγμή εκείνη που σηματοδότησε την ανάπτυξή μας. Φανταστείτε ότι μας έπαιρναν τηλέφωνο πολλοί υποψήφιοι πελάτες και μας ρωτούσαν πότε θα ανοίξουμε μαγαζί στην περιοχή τους, επειδή είχαν μάθει για εμάς από κάποιον φίλο ή γνωστό τους”. 

  Το πρώτο Simply Burgers της Νέας Ερυθραίας ήταν σχεδόν προϊόν ιδιοκατασκευής. O ίδιος και ο αδερφός του το έβαψαν μόνοι τους, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ή εταιρικό αποτύπωμα και στο ξεκίνημά του έκανε τζίρο 10.000 ευρώ. Το 2011 έφτασε σε τζίρο 18 εκατομμυρίων ευρώ με 17 καταστήματα, μεταξύ των οποίων και αρκετά σημεία franchise. Η ιστορία επιτυχίας των δύο επιχειρηματιών έγινε για ένα διάστημα το θέμα συζήτησης αρκετών μέσων ενημέρωσης της εποχής εκείνης. 

  H ταχεία ανάπτυξη και οι επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης που ακολούθησε

  Ο Brian Karey έχοντας αναλάβει ήδη από τότε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, περιγράφει μία ταχεία ανάπτυξη, ίσως μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να διαχειριστεί ως επικεφαλής μίας επιχείρησης. Η έλευση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, άλλαξε με ταχύτητα τα δεδομένα της επιτυχημένης έως τότε πορείας. "Όταν ξεκίνησε η κρίση το 2011, μπήκαμε σε μία σειρά από περιπέτειες. Έπρεπε να συρρικνώσουμε τη δραστηριότητά μας, όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Κάποια franchise καταστήματα που ήταν μη αποδοτικά χρειάστηκε να κλείσουν". 

  Το 2012 δέχτηκε την έντονη αμφισβήτηση μερίδας μικρομετόχων προς το πρόσωπό του, οι οποίοι έβλεπαν την πτώση της κερδοφορίας και πίεζαν για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Οι συγκεκριμένοι μέτοχοι προσπάθησαν και κατάφεραν να αναλάβουν για τρία χρόνια τη διοίκηση της επιχείρησης. Επιδίωξαν ταυτόχρονα να εξαγοράσουν το 40% των μετοχών του Brian Karey, κάτι που τελικά δεν συνέβη, καθότι ο ίδιος διατήρησε το ποσοστό του. Στο διάστημα των ετών 2012 έως και 2015 η Simply Burgers διέκοψε τη λειτουργία αρκετών από τα καταστήματά της, με τον τζίρο από τα 18 εκατομμύρια ευρώ να περιορίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

  Η αρχή της ανάκαμψης

  Αποφασισμένος ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν όσο δύσκολο και εάν ήταν αυτό, ανέλαβε ξανά τη διοίκηση της εταιρείας στις αρχές του 2015. Είχε να διαχειριστεί σημαντικά χρέη, κυρίως εμπορικές υποχρεώσεις και ορισμένες ακόμη υποχρεώσεις προς το δημόσιο. "Η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσω, ήταν να διασώσω αυτό που είχα χτίσει με μεγάλη αγάπη και μόχθο κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ταυτόχρονα έπρεπε να λάβω υπόψη μου ένα σοβαρό οικονομικό ρίσκο και να προσπαθήσω να σώσω την παρτίδα. Έτσι, το 2015 εξαγόρασα τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων αλλά και του αδερφού μου. Ήταν η χρονιά που άλλαξε η κυβέρνηση και καταλήξαμε στα capital controls. Την ίδια χρονιά ο ΦΠΑ από το 13% αυξήθηκε και πάλι στο 24%, καταφέρνοντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην εστίαση”. 

  Αυτό που πέτυχε από το 2016 έως και το 2019 ήταν η αναδόμηση μίας ουσιαστικά χρεοκοπημένης επιχείρησης, η οποία εκτός των άλλων είχε απωλέσει και την εμπορική της αίγλη. Από εκεί που ο κόσμος μιλούσε με ζέση για τα Simply Burgers, σταδιακά αυτό έπαψε να συμβαίνει. Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές προέτρεπαν τον Karey να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να στραφεί σε κάτι καινούργιο. "Όμως πίστευα στη μάρκα και στις δυνατότητες της εταιρείας. Θέσαμε και πάλι τις βάσεις, προτάσσοντας τα στοιχεία εκείνα που μας διαχωρίζουν από ένα ταχυφαγείο που απλά προσφέρει έτοιμο φαγητό. Δημιουργήσαμε ισχυρή εταιρική κουλτούρα, βασισμένη σε ανθρώπινες αξίες. Συστήσαμε ένα ανθρώπινο δυναμικό σε διοικητικό επίπεδο, που διαθέτει εξέχοντα χαρακτηριστικά. Από την πλευρά μου, φέροντας τόσο την εμπειρία της πρώτης περιόδου ανάπτυξης αλλά και της πτώσης όπου κατάλαβα πολλά για τον εαυτό μου και την εταιρεία, απέκτησα τη δυνατότητα να διαχειρίζομαι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα”.

  Το πλάνο επαναφοράς και τα νέα καταστήματα

  Σχεδόν μετά από μία περιπετειώδη δεκαετία, το 2020 άρχισε να εφαρμόζεται το πλάνο επαναφοράς, ακολουθώντας έναν μελετημένο και σχεδιασμένο στη λεπτομέρεια, επιχειρηματικό σχεδιασμό. "Ανοίξαμε ξανά κατάστημα στην Αγία Παρασκευή, όπου είχαμε και παλαιότερα σημείο εστίασης, αλλά είχε κλείσει. Επίσης, μεταβάλαμε το μείγμα των εταιρικών και franchise καταστημάτων. Από εκεί που είχαμε 3 εταιρικά και 14 franchise, πλέον έχουμε 10 εταιρικά και 2 franchise σε Γαλάτσι και Κορυδαλλό”. 

  Εκτός από την Αγία Παρασκευή όπου το κατάστημα λειτουργεί κυρίως με το μοντέλο του delivery, ενώ διαθέτει και μία μικρή αίθουσα για καθήμενους πελάτες, δημιουργήθηκε μία "ghost kitchen” στο Κουκάκι, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση πελατών μέσω διανομής. Μέσα από το συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε και ένα νέο concept που προσφέρει παναρισμένο κοτόπουλο σε αρκετές παραλλαγές και φέρει την ονομασία Cool Chicks. Aντίστοιχα δημιουργήθηκε μία ακόμα "ghost” κουζίνα στο Χαλάνδρι για την εξυπηρέτηση της Cool Chicks.

  20 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής – Στο κάδρο και η εξαγορά

  Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια επιχειρηματικής πορείας για τη Simply Burgers, η οποία έχει πετύχει να είναι ελεύθερη χρεών, αποπληρώνοντας το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων που τη βάρυναν. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της θα ανέλθει σε περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 12,7 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το 2021, ενώ η εταιρεία διατηρεί μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και απολύτως υγιή ισολογισμό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε αναζήτηση για τη λειτουργία νέων καταστημάτων, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Το πλάνο επέκτασης περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς, ενώ όπως αναφέρει ο Brian Karey o σχεδιασμός προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν έως και 15 ακόμα καταστήματα εντός της πενταετίας, τόσο ιδιόκτητα όσο και franchise.

  Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του επιχειρηματία αλλά και της εταιρείας, είναι να αναγνωρίζει τη συμβολή των εργαζομένων της και ταυτόχρονα να προσφέρει κίνητρα σε εκείνους που αποδίδουν κάτι περισσότερο του αναμενομένου. Σε αυτό το πλαίσιο παρέχει bonus αποδοτικότητας, τόσο στο διοικητικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στα καταστήματα, όσο και στους διανομείς, ούτως ώστε όπως λέει ο Brian Karey, "να νοιώθουν όλοι με κάποιον τρόπο ότι συμμετέχουν στην απόδοση της Simply Burgers, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εργασιακή προοπτική και πρόσθετο ενδιαφέρον για το επάγγελμά τους”. 

  Η συμμετοχή στον οργανισμό Entrepreneurs Organisation 

  Ο Brian Karey, έχει καταφέρει μάλιστα τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο στην οπτική του σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τις πρακτικές που εφαρμόζει σε σχέση με αυτήν, μέσα από την επαφή που διατηρεί με τον διεθνή οργανισμό, Enterpreneurs Organisation (EO). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο επιχειρηματιών, το οποίο ανοίγει δρόμους σχετικά με τον τρόπο και τη δυνατότητα ανάπτυξης των εταιρειών με παραδείγματα που προέρχονται από όλο τον κόσμο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχή του ΕΟ Greece έγινε με μόλις 16 επιχειρηματίες – ιδρυτικά μέλη αρχικά, ενώ σήμερα αγγίζει τους 100 με την ανάπτυξη του ελληνικού τμήματος να γίνεται με προσεκτικά βήματα και αυστηρά κριτήρια επιλογής των μελών του. 

  Στο ΕΟ διοργανώνονται εκδηλώσεις παρουσιάσεις και συζητήσεις με επιχειρηματίες αλλά και ειδικούς που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, προσφέροντας γνώση, εμπειρίες και βιώματα καθώς και διαρκή εναλλαγή παραστάσεων. Μία από τις κύριες δράσεις του EO είναι το πρόγραμμα ΕΟ Accelerator, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 250.000 έως και 1 εκατομμύριο δολάρια. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις κάθε μήνα μεταξύ των μελών, με σκοπό την ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών. Μάλιστα οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν mentoring και coaching από ειδικούς, με σκοπό τη βελτίωση των πρακτικών και της επιχειρηματικής τους πορείας, γεγονός που συχνά ανοίγει νέα μονοπάτια σκέψης και δράσης στην επιχειρηματική τους στρατηγική. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ