Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 07:56

  Μετ’ εμποδίων η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

  Μετ’ εμποδίων η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Ακανθώδης είναι ο δρόμος της Attica Bank προς την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό, παρά τη δέσμευση των μετόχων της να συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους.

  Πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν στο Capital.gr ότι κατατέθηκε δεσμευτική επιστολή από όλους τους μετόχους -ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ-Ellington- έως εχθές τα μεσάνυχτα, εντός της προθεσμίας δηλαδή που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

  Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Ellington, το private equity fund παραμένει εναρμονισμένο με τους υπόλοιπους μετόχους σύμφωνα με το Shareholders Agreement που υπεγράφη στις 30 Σεπτεμβρίου στον απόηχο των διοικητικών αλλαγών που έθεσαν την Ελένη Βρεττού επικεφαλής στη μη συστημική τράπεζα.

  Τονίζεται, ωστόσο, από τις ίδιες πηγές ότι η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica τελεί υπό την αίρεση της συγκατάθεσης των μετόχων για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -θέμα που μετατέθηκε για συζήτηση σε νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 21 Δεκεμβρίου.

  "Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι το σχέδιο "Ηρακλής”, μια λύση που αυτομάτως έλυνε το ζήτημα των NPEs και απολάμβανε της αποδοχής όλων των μετόχων, είναι σημαντική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης να είναι της επιλογής των μετόχων και να συνάδει με τη στρατηγική τους", διαμηνύει υψηλόβαθμη πηγή της Ellington. 

  Για τον λόγο αυτό, ο στρατηγικός μέτοχος βρίσκεται σε διαδικασία due diligence και εξέτασης των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων για τη δραστική μείωση των NPEs. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου, ο δείκτης NPE της τράπεζας ανερχόταν σε 33,2% -σημαντικά υψηλότερος από το 7-8% που ισχύει πλέον για τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

  Η συμμετοχή της Ellington, όμως, στην ΑΜΚ δεν τελεί υπό την αίρεση μόνο των όρων που θέτει το ίδιο το fund, αλλά και της διαδικασίας που αναμένεται να ακολουθήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κατάθεση της δεσμευτικής επιστολής δεν σημαίνει αναγκαία συμμετοχή στην ΑΜΚ, καθώς θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί ενδελεχώς από τις νομικές υπηρεσίες του Επόπτη. "Η επιστολή θα ελεγχθεί λεπτομερώς και αυτό θα χρειαστεί χρόνο", προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.

  Θυμίζεται ότι στο private equity fund αντιστοιχούν 130 εκατ. ευρώ και στο ελληνικό Δημόσιο -μέσω του ΤΧΣ- τα υπόλοιπα 360 εκατ. ευρώ. 

  Τι θα συμβεί εάν δεν προχωρήσει η συμμετοχή της Ellington

  Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι, σε περίπτωση που η επιστολή του ιδιώτη μετόχου κριθεί μη αποδεκτή από τον Επόπτη, το ποσοστό που του αναλογεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθεί σε άλλους δυνητικούς επενδυτές. 

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε αυτούς συγκαταλέγεται και το σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου που "εξετάζουν κατά πόσο αξίζει να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ". Σημειώνεται ότι, μέσω της Thrivest Holding, το επενδυτικό σχήμα απέκτησε τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας και ταυτόχρονα σχεδιάζει την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας το ζωηρό ενδιαφέρον του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ