Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 13:25

  Η νέα εξαγορά της Μασούτης, oι πλειστηριασμοί και οι δύο αλυσίδες εκτός ΕΛΟΜΑΣ

  Η νέα εξαγορά της Μασούτης, oι πλειστηριασμοί και οι δύο αλυσίδες εκτός ΕΛΟΜΑΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Μία ιδιότυπη συμφωνία εξαγοράς έκλεισε ο όμιλος Μασούτη για την απόκτηση της αλυσίδας Family που υπάγεται στον όμιλο ΕΛΟΜΑΣ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση του ομίλου ήταν να αποκτήσει το σύνολο των καταστημάτων, κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη. Επί της ουσίας ο Μασούτης αποκτά τα 10 από τα 17 συνολικά καταστήματα του δικτύου της Family, αλυσίδας της Βορείου Ελλάδος με σημεία πώλησης στη Βέροια, στην Ασπροβάλτα, στη Θεσσαλονίκη στην Αριδαία και σε άλλες περιοχές. 

  Ο λόγος είναι ότι τα υπόλοιπα 7 καταστήματα τελούν υπό το καθεστώς αναγκαστικής εκτέλεσης, δεδομένου ότι ανήκαν κατά το παρελθόν στην αλυσίδα Αρβανιτίδης, αποκτήθηκαν στη συνέχεια από την Family και έχουν τεθεί σε πλειστηριασμό με σκοπό την εκποίησή τους και την ικανοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών σε σχέση με παλαιότερες οφειλές. 

  Η Μασούτης θα κληθεί να διεκδικήσει τα υπόλοιπα καταστήματα μέσω πλειστηριασμού και σε αυτή την περίπτωση, με βάση τη συμφωνία, θα έχει δικαίωμα να αποκτήσει ταυτόχρονα τον υφιστάμενο εξοπλισμό τους και τυχόν αποθέματα, εφόσον καταφέρει να εξαγοράσει κάποιο από αυτά μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί για παράδειγμα και η υπόθεση απόκτησης του καταστήματος στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, το οποίο η Μασούτης ενέταξε στο δίκτυό της μέσω πλειστηριασμού.

  Σημειώνεται ότι για τη Family είχαν ενδιαφερθεί και άλλες αλυσίδες, όπως η MarketIn, η οποία βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις με την πλευρά του Δημήτρη Καράμπελα, του ιδιοκτήτη της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων ήταν και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, με τον Μασούτη ωστόσο να κερδίζει αυτή τη φορά στα σημεία και να προχωράει στην εξαγορά. 

  Με αυτόν τον τρόπο μία ακόμα αλυσίδα – μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, η οποία διατηρεί συμμετοχή με 4% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου αγορών, τίθεται αυτομάτως εκτός αυτού μετά την εξαγορά από τον Μασούτη. H αλυσίδα Family είχε κύκλο εργασιών 23,49 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 21,65 εκατομμυρίων ευρώ το 2019. Ωστόσο τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα πιεσμένα με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 72,6 χιλιάδων ευρώ το 2020 και ζημίες 2,6 χιλιάδων ευρώ το 2019 παρά το γεγονός ότι δεν είχε δανειακή επιβάρυνση. Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για τη χρήση του 2021.

  Εκτός ΕΛΟΜΑΣ και η Λέων

  Όπως πληροφορούμαστε την ίδια στιγμή η αλυσίδα Λέων Α.Ε. βρίσκεται πλέον και αυτή εκτός ΕΛΟΜΑΣ μετά από επίσημη ανακοίνωση ενημέρωσης από πλευράς του ομίλου αγορών, εξέλιξη που είχαμε προδιαγράψει μέσα από σχετικό άρθρο του Capital.gr. Η επιχείρηση της Ζακύνθου διαχειρίζεται τα καταστήματα Plessas TheMarket, ενώ αποτέλεσε και από τις επιχειρήσεις που έβαλαν την ταμπέλα SPAR σε κάποια από τα καταστήματά της. Ταυτόχρονα όμως η οικογένεια Πλέσσα είναι και δικαιοδόχος της Γρηγόρης στη Ζάκυνθο. Σημειώνεται ότι η Λέων Α.Ε. διατηρεί κατάστημα Plessas και στην οδό Δημοκρήτου στο Κολωνάκι εκτός από τη Ζάκυνθο όπου βρίσκεται η έδρα της. 

  H Λέων Α.Ε. είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον ΕΛΟΜΑΣ προβαίνοντας στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τον όμιλο. Η διαγραφή της επιχείρησης αφορούσε στην τοποθέτηση ταμπέλας Carrefour σε δύο καταστήματά της στο νησί της Ζακύνθου, όπου βρίσκεται η βάση της. Ο όμιλος αγορών δικαιώθηκε δικαστικά, καθότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό του η συνεργασία με εμπορικά σήματα ή αλυσίδες που θεωρούνται ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντά του. 

  Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της το 2021 ήταν 19,2 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 683,67 χιλιάδες ευρώ και το 2020 ήταν 15,7 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 131,8 χιλιάδες ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ