Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 13:31

  SMERemediumCap: Αποκτά στρατηγική συμμετοχή στην Arosis

  SMERemediumCap: Αποκτά στρατηγική συμμετοχή στην Arosis
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:01

  Του Γιώργου Λαμπίρη
   
  Στην απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας της εταιρείας ρυζιού και οσπρίων, Arosis με έδρα την Καστοριά, προχώρησε το fund του Νίκου Καραμούζη, SMERemediumCap. Η επιχείρηση που το 2021 είχε κύκλο εργασιών ύψους 2,65 εκατομμυρίων ευρώ, το 2022 εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 3,15 εκατομμύρια ευρώ. Tην προηγούμενη χρονιά τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στις 200,9 χιλιάδες ευρώ και μετά από φόρους στις 109,82 χιλιάδες ευρώ. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση διατηρεί παρουσία σε ελληνικά σούπερ μάρκετ αλλά και σε καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων. Μέσα από την κίνηση αυτή επιδιώκει την ταχύτερη επέκτασή της κατά τα επόμενα χρόνια, με την εισροή κεφαλαίων που θα προέλθουν από την επενδυτική τοποθέτηση του fund στην επιχείρηση.

  To 17% του τζίρου από εξαγωγές

  H Arosis εκτός από την Ελλάδα διατηρεί και εξαγωγική παρουσία που αντιστοιχεί στο 17% του κύκλου εργασιών της σε συνολικά 18 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Νορβηγία, Γερμανία, κ.ά. 

  Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της σχεδιασμού η Arosis επενδύει ήδη συνολικό ποσό 880 χιλιάδων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής της με την απόκτηση νέου εξοπλισμού αλλά και για την επέκταση της εξαγωγικής της παρουσίας. 

  Στον σχεδιασμό για το 2023 περιλαμβάνεται μία νέα επενδυτική δαπάνη που θα υπερβεί αυτή τη φορά το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και θα σχετίζεται με την προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων.

  Διαδρομή στο επιχειρείν από το 1956

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1956 από τον Θωμά Στογιαννίδη, παππού του σημερινού επικεφαλής και βασικού μετόχου της εταιρείας, Τρύφωνα Φωτιάδη. Η δραστηριότητα της Arosis ξεκίνησε με τη διάθεση οσπρίων στις λαϊκές αγορές από τις περιοχές της Καστοριάς και των Πρεσπών. 

  Τον Θωμά Στογιαννίδη  διαδέχτηκε ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης μαζί με την κόρη του, Ελένη Στογιαννίδη – Φωτιάδη. Το 1968 αποφάσισαν να λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά συσκευασμένα φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα του μισού κιλού. Μάλιστα, πριν παραδώσουν την σκυτάλη στην επόμενη γενιά και στον γιο τους Τρύφωνα Φωτιάδη, έκαναν ήδη τις πρώτες εξαγωγές της Arosis στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

  Η επενδυτική κίνηση του Νίκου Καραμούζη και του fund SMERemediumCap έρχεται σε συνέχεια μίας ακόμα που είχε προηγηθεί στον χώρο των τροφίμων, με την εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας της εταιρείας παραγωγής εσπεριδοειδών, Krop, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 στην Άρτα από τους Κώστα Ροπόκη και Σταύρο Τσολάκο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ