Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 12:05

  ΕΛΙΝΟΙΛ: Άλμα 88% στα EBITDA, αυξημένος κατά 159% ο κύκλος εργασιών

  ΕΛΙΝΟΙΛ: Άλμα 88% στα EBITDA, αυξημένος κατά 159% ο κύκλος εργασιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκτίναξη του κύκλου εργασιών κατά 159% ανακοίνωσε η ΕΛΙΝΟΙΛ για το εννεάμηνο του 2022, ενώ τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 88% και τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν άλμα 134%.

  Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη, τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου κατά την περίοδο 01/01/2022 έως 30/09/2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κινήθηκαν ως εξής:

  Τα αντίστοιχα μεγέθη του Ομίλου για το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, έχουν ως εξής:

  elinoil3q22

   

  Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εννεαμήνου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κ. Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήμανε: "Με ισχυρή παρουσία στο διεθνές εμπόριο, ως μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες στην Ελλάδα που συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία, καθώς και με τη  συνεχιζόμενη θετική συμβολή των στερεών καυσίμων, η ΕΛΙΝΟΙΛ σημειώνει αύξηση της κερδοφορίας της κατά το εννεάμηνο του 2022. Εν μέσω διαρκών πιέσεων στην εγχώρια αγορά καυσίμων, που οφείλεται στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και στην παράταση του πλαφόν που είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της εσωτερικής αγοράς, η εταιρία υπερκάλυψε τη μείωση των εσόδων της μέσω της ανάπτυξής της σε νέες διεθνείς αγορές αξιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια που υπάρχουν στις αγορές αυτές.
   
  Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ΕΛΙΝΟΙΛ διατηρεί θετικές τις προοπτικές για την πορεία ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, ενώ ως θετική εξέλιξη εμφανίζεται, επίσης, η διαφαινόμενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθούν η Πολιτεία και τα διυλιστήρια. 
   
  Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στις πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης της εσωτερικής αγοράς θα συνεχισθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ η μεγάλη μεταβλητότητα στην πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου, που επηρεάζει την ανάπτυξη της αγοράς και τη διαχείριση αποθεμάτων καυσίμων, θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού αποτελέσματος του 2022."

  Πορεία πωλήσεων

  Στην εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης) την περίοδο 01/01- 30/09/2022 ανήλθαν σε 288 χιλ. μετρικούς τόνους έναντι 281 χιλ. μετρικούς τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2%, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασαν αύξηση κατά 2%, ενώ οι πωλήσεις του μαζούτ- ασφάλτου κινήθηκαν στο -11%.

  Στο Διεθνές Εμπόριο, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2.132 χιλ. μετρικούς τόνους το εννεάμηνο του 2022 σε σχέση με 1.346 χιλ. μετρικούς τόνους το εννεάμηνο του 2021, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 58%. 

  Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης του πολέμου της Ουκρανίας και των Ευρωπαϊκών κυρώσεων της Ε.Ε προς την Ρωσία, αποτυπώθηκαν και στο τρίτο τρίμηνο και επηρέασαν αρνητικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παρά την σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία ξεπέρασε τις προοπτικές που υπήρχαν και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα του 2019, η ύφεση και οι έντονες πιέσεις του πληθωρισμού που κινήθηκε σε διψήφιο νούμερο περιόρισαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μειώνοντας την κατανάλωση και είχαν αρνητική επίπτωση στην πορεία των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς καυσίμων. 

  Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι συνολικές πωλήσεις στα καύσιμα κίνησης υποχώρησαν 3,4%.

  Η μείωση οφείλεται στην μεγάλη πτώση των βενζινών που υποχώρησαν 13%, ενώ αντίθετα το ντίζελ κίνησης κινήθηκε θετικά, καταγράφοντας αύξηση 3,2%. Παρά την πολύ καλή πορεία που εμφάνισαν όλες οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη, όπως το δίκτυο πρατηρίων στα νησιά και οι πωλήσεις σε σκάφη αναψυχής και τουριστικά επαγγελματικά σκάφη, η συνολική εικόνα της εσωτερικής αγοράς, σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και τα έσοδα, ήταν πτωτική. Σε αυτό συνετέλεσε ο περιορισμός των μετακινήσεων στα αστικά κέντρα, η απόφαση της Πολιτείας να επεκτείνει την διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια μεικτού κέρδους μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και η παραβατικότητα της αγοράς καυσίμων που περιορίζει την προοπτική ανάπτυξης της ΕΛΙΝΟΙΛ, ιδιαίτερα στην Αττική. 

  Αντίθετα, το γ’ τρίμηνο του 2022 πολύ θετική πορεία καταγράφουν οι πωλήσεις του Διεθνούς Εμπορίου και των Στερεών Καυσίμων. Ιδιαίτερα, η αύξηση των πωλήσεων στο Διεθνές Εμπόριο το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά 27%, επέφερε μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης σε νέες αγορές, αλλά και των υψηλών περιθωρίων που έχουν δημιουργηθεί λόγω έλλειψης προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

  Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του Διεθνούς Εμπορίου υπερκάλυψε, τόσο τις απώλειες που δημιουργήθηκαν από την μείωση των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς, όσο και από τις σημαντικές ζημιές από την διαχείριση των αποθεμάτων, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών στο γ΄ τρίμηνο, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα της αυξημένης κερδοφορίας της ΕΛΙΝΟΙΛ στο γ΄ τρίμηνο του 2022.

  Κύκλος εργασιών

  Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, μετά τις διεταιρικές απαλοιφές, ανήλθε σε € 2.801 εκατ. το εννεάμηνο του 2022 σε σύγκριση με € 1.084 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 159%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των σημαντικά αυξημένων πωλήσεων του τομέα του Διεθνούς Εμπορίου.

  Μικτό κέρδος και λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA)

  Το μικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε το εννεάμηνο του 2022 σε € 45.875 χιλ. έναντι € 35.027 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των αυξημένων πωλήσεων όσο και των βελτιωμένων περιθωρίων του τομέα Διεθνούς Εμπορίου, ενώ θετικά έχουν συνεισφέρει στο μικτό κέρδος τα αποθέματα καυσίμων λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων της τιμής του πετρελαίου το πρώτο εξάμηνο του έτους.

  Το λειτουργικό κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθε σε € 23.231 χιλ. σε σχέση με € 12.340 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021 παρουσιάζοντας αύξηση κατά +88% ως αποτέλεσμα της αύξησης του μικτού κέρδους κατά τα ανωτέρω, αλλά και της θετικής συνεισφοράς στα αποτελέσματα του Διεθνούς Εμπορίου συναλλαγματικών διαφορών από την ισοτιμία €/$. 

  Η πολύ μεγάλη αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων του Διεθνούς Εμπορίου οδήγησαν σε αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων σε 8 εκ ευρώ, από 3.8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

  Κέρδη προ φόρων

  Το ενοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα 01/01-30/09/2022 ανήλθε σε κέρδος € 11.131 χιλ., σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με κέρδος € 4.767 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021. 

  Μεγέθη ισολογισμού

  Κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων μηνών του 2022 δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου. 

  Η σχέση καθαρού δανεισμού προς συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια, κρίνεται ικανοποιητική. Η Διοίκηση του Ομίλου έχει εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης από ελληνικές και ξένες τράπεζες που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της λειτουργίας του.

  elinoilisologismos

  Επιχειρηματική προοπτική για το Δ’ Τρίμηνο του 2022

  Το επόμενο τρίμηνο του έτους είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία.

  Διατηρούνται στην αγορά οι δυσμενείς επιπτώσεις από τον συνδυασμό διαταραχών που έπληξαν την ελληνική οικονομία σε διαδοχικά κύματα. Η πανδημία, η συνέχεια του πολέμου και η ύφεση στην οικονομία. Ταυτόχρονα όμως η άνοδος των τιμών ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων εξασθενεί. Συγχρόνως, το 2022 θα κλείσει με ένα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, που θα ξεπεράσει το 6%.

  Στα πλαίσια αυτά, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και στο δ΄ τρίμηνο του έτους, η πίεση στην ανάπτυξη πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης της εσωτερικής αγοράς και στην κερδοφορία της εταιρίας. 

  Όμως, θετική εξέλιξη εμφανίζει η διαφαινόμενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθούν η Πολιτεία και τα Διυλιστήρια, με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση της ανταγωνιστικότητος σε επίπεδο τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, έναντι των υπόλοιπων μορφών ενέργειας.

  Θετικές θα διατηρηθούν οι προοπτικές στην ανάπτυξη πωλήσεων και κερδοφορίας και στο Διεθνές Εμπόριο. 

  Μεγάλη μεταβλητότητα παρουσιάζει η πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και της ισοτιμίας €/$ που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αγοράς, αλλά και την διαχείριση αποθεμάτων καυσίμων. Η εξέλιξη των διεθνών τιμών, σε συνάρτηση με την συνολική πορεία των πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς, είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει την πορεία του αποτελέσματος του τελευταίου τριμήνου του οικονομικού αποτελέσματος του 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ