Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 15:28

  Eπιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

  Eπιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank από κοινού με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα: "Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα".

  Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, από την Πέμπτη, 8 έως το Σάββατο 10, Δεκεμβρίου 2022. Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 17.30. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου. Αντικείμενο της επιστημονικής συνάντησης είναι αναζήτηση των επιδράσεων που άσκησε η εγκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών στην Ελλάδα, σε κάθε τομέα του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού βίου, καθώς και η διεθνής διάσταση της ανταλλαγής των πληθυσμών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Στόχος του συνεδρίου είναι να πραγματοποιήσει μία ρεαλιστική και επιστημονική αποτίμηση των συνεπειών που είχε η Μικρασιατική Καταστροφή σε όλες τις πτυχές του ελληνικού δημόσιου βίου, μακριά από συναισθηματισμούς και πολιτικές μεροληψίες, συμπληρώνοντας έτσι τον σημαντικό αριθμό ερευνών που διαθέτει η ελληνική ιστοριογραφία. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ερευνητές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης Sir Michael Llewellyn-Smith, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στην Ελλάδα από το 1996 έως το 1999. Η επιστημονική συνάντηση θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της Alpha Bank στο YouTube.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ