Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Δεκ-2022 14:03

  Θεοδώρα Κουλουρά: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Νέου Κανονισμού για τα λιπάσματα CE

  Θεοδώρα Κουρουρά: Επιτακτική η ανάγκη άμεσης εφαρμογής του Νέου Κανονισμού για τα λιπάσματα CE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι προσδοκίες των τελευταίων δεκαετιών για αποδόσεις ασφαλών γεωργικών προϊόντων στους καταναλωτές, για  την προστασία του περιβάλλοντος με βελτίωση της αειφόρου ανάπτυξης, ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει έναν Νέο Κανονισμό Προϊόντων Λίπανσης (2019/1009) στις λιπασματοβιομηχανίες παρέχοντας ταυτόχρονα χρονικό περιθώριο στα κράτη – μέλη για την προσαρμογή τους.

  Ο νέος Κανονισμός στην αρχική του πρόβλεψη, έθετε ως χρονικό  όριο προσαρμογής την 16η Ιουλίου 2022. Έθετε παράλληλα την απαίτηση από τις βιομηχανίες λιπασμάτων να αναγράφουν στις συσκευασίες την προέλευση και την ποιότητα όλων των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων λίπανσης  ώστε να εξασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας των λιπασμάτων. Σε όσους υιοθετούν τις νέες προδιαγραφές, η Ε.Ε. παρέχει το δικαίωμα ειδικής σήμανσης (CE)  στις συσκευασίες λιπασμάτων, που αποτελεί  ένδειξη  ότι προηγήθηκαν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας.

  Επιπλέον, ο νέος Κανονισμός (2019/1009) προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα της σήμανσης (CE) προβλέπει τη δημιουργία φακέλου που θα συνοδεύει κάθε προϊόν με αυτοπιστοποΐηση ή πιστοποίηση από Κοινοποιημένο Φορέα ώστε να επιτρέπει στα προϊόντα λίπανσης να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στην αγορά.

  Ο Σύνδεσμός μας (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων -ΣΕΒΛ) τάχθηκε εξαρχής υπέρ της άμεσης εφαρμογής του Νέου Κανονισμού και κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση παρότρυνε τα μέλη του να προσαρμοστούν μαζί του. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας που εμφάνισαν αρκετές εταιρείες τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις και παρά την αρχική αντίσταση της Ε.Ε. να εγκρίνει παράταση της εφαρμογής, ο ΣΕΒΛ σε συνεργασία με τη FERTIIZERS EUROPE ζήτησε για τη χώρα μας, από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να εγκρίνει άτυπα έστω μία περίοδο τεσσάρων μηνών προσαρμογής για όλες τις λιπασματοβιομηχανίες. Κάτι που έγινε αποδεκτό.

  Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι αντιληπτό,  προσέφερε και το περιθώριο να εξακολουθούν να διακινούνται μη πιστοποιημένα προϊόντα λίπανσης στη χώρα μας και πέραν της 16ης Ιουλίου 2022 που ήταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία, δηλαδή να διακινούνται και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους που λήγει η χρονική παράταση προσαρμογής.

  Όμως, ο ΣΕΒΛ κρίνει ότι, καθώς πλέον ο χρόνος των αποφάσεων για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λήγει σε λίγες ημέρες, δεν θα πρέπει να δοθεί νέα παράταση εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας. Και αυτό διότι, έχοντας γνώση εφαρμογής των νέων απαιτήσεων, θεωρούμε πως το χρονικό  περιθώριο που δόθηκε για να γίνει η μετάβαση στην νέα εποχή παραγωγής λιπασμάτων, ήταν αρκετό για όλες τις εγχώριες λιπασματοβιομηχανίες να καταφέρουν να προσαρμόσουν τις προδιαγραφές των νέων όρων παραγωγής. Κάτι που ως φαίνεται δεν έχει επιτευχθεί, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη χρήση λιπασμάτων παλαιών προδιαγραφών.

  Πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει  να γίνουν επιπλέον συμβιβασμοί στην ποιότητα των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και ότι θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν τα προϊόντα ΕΚ που φτιάχτηκαν  σύμφωνα με την παλαιά οδηγία 2003/2003 η οποία εξάλλου κρίθηκε τροποποιητική. Και αυτό διότι, μία ενδεχόμενη νέα παράταση, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε,  θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με το βασικότερο από αυτά - όπως αναφέραμε - να αφορά στην εξακολουθητική χρήση παλαιών προδιαγραφών λιπασμάτων στη χώρα μας, αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας με αδιευκρίνιστες επιπτώσεις στην ποιότητα της αγροτικής παραγωγής,  στη διατροφική αλυσίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.  Όσα δηλαδή επιδιώκει να αλλάξει η Ε.Ε. με τον Νέο Κανονισμό.

  Εάν η κυβέρνηση επιδιώκει τη βελτίωση της διατροφικής αλυσίδας και την προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα πρέπει να επιτρέψει την κυκλοφορία παλαιού τύπου λιπαντικών προϊόντων πέραν της 15ης Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λάβουμε υπόψιν, ότι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται με πιστοποιημένα λιπάσματα (CE)  συμβάλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, προωθούν την ευρωστία και την ποιότητα της καλλιέργειας, διακινούνται ευκολότερα στις χώρες – μέλη της Ε.Ε. και αποκτούν υψηλότερες τιμές στην αγορά αυξάνοντας περισσότερο το εισόδημα των παραγωγών.

  Η ελληνική λιπασματοβιομηχανία παράγει ήδη πιστοποιημένα λιπάσματα με την ένδειξη (CE)  σε ποσότητες που δύνανται να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των παραγωγών της χώρας μας και αυτός είναι ο μοναδικός και σημαντικότερος λόγος που η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραχωρήσει νέα παράταση στη διάθεση λιπασμάτων παλαιών προδιαγραφών.

  Καταλήγοντας, να επισημάνουμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα σε ελληνικές βιομηχανίες λιπασμάτων να παράγουν εξιδεικευμένα και υψηλής καθαρότητας λιπάσματα, εστιασμένα στις θρεπτικές απαιτήσεις  των Ελλήνων παραγωγών ανάλογα με  τις εδαφικές ιδιαιτερότητες και τις κλιματικές συνθήκες.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα προσφέροντας το βέλτιστο προϊόν στον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να μην μείνουμε προσκολλημένοι σε κακές πρακτικές του παρελθόντος.

  * Η κυρία Θεοδώρα Κουλουρά είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ