Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 08:11

  A. Eξάρχου (Ιntrakat): Έμφαση σε έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων λόγω σταθερών ροών

  A. Eξάρχου (Ιntrakat): Έμφαση σε έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων λόγω σταθερών ροών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έμφαση στα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ που αποφέρουν σταθερές ροές δίνει η Intrakat, έχοντας πλέον την απαραίτητη επάρκεια μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για να μπορέσει να τα διεκδικήσει. 

  Όπως ανέφερε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, "είμαστε σε μια εποχή που τα έργα είναι περισσότερα από αυτά που μπορούν να αναλάβουν και να εκτελέσουν οι τεχνικές εταιρείες". Όπως είπε, "δεν αρκεί μόνο να πάρεις ένα έργο, πρέπει να μπορείς να το εκτελέσεις".

  Ο ίδιος εκτίμησε ότι το break-even θα γίνει στη χρήση του 2023, ενώ σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

  Ο κ. Εξάρχου εξέφρασε την άποψη πως θα δοθεί μέρισμα στους μετόχους στη χρήση του 2024, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για αναπτυξιακούς λόγους.

  Αναφερόμενος στα έργα, τόνισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη στον κλάδο, αφού τόσο ο πληθωρισμός όσο και τα επιτόκια καλπάζουν, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού. Τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα, αλλά για ένα διεθνές ζήτημα, ενώ διέβλεψε πως μετά από τον πόλεμο και την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος έργων του υπουργείου Υποδομών θα επιβιώσουν μόνο δύο κατασκευαστικοί Όμιλοι, ανάμεσα σε αυτούς και η Intrakat.

  Τέλος, όπως είπε, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της αύξησης του κόστους υλικών και ενέργειας.

  Πρόσθεσε πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές επί του θέματος, ενώ προς το παρόν το υπουργείο δεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της αύξηση των επιτοκίων στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις.

  Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται να δοθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ένα ταμείο χρηματοδοτήσεων, όπως έγινε -έστω και καθυστερημένα κατά τον ίδιο- με το Ταμείο Ανάκαμψης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ