Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 10:00

  Deutsche Bank: Γιατί κάνουν λάθος οι επενδυτές που δεν έχουν στο ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες

  Deutsche Bank: Γιατί κάνουν λάθος οι επενδυτές που δεν έχουν στο ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό επενδυτικό story εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, όπως διαπιστώνει οι Deutsche Bank σε νέα ανάλυσή της, προσπαθώντας έτσι ουσιαστικά να "πείσει" τους επενδυτές που αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτές λόγω των φόβων από το παρελθόν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπογραμμίζοντας πως παραμένουν φθηνές και είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να μην υπάρξει αγοραστική ευκαιρία σε αυτές. 

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 25% από τις αρχές του έτους, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή δυναμική ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των NPEs, η Deutche Bank πιστεύει ότι εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από το ραντάρ των περισσότερων επενδυτών, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ανησυχεί ότι πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση, όπως φάνηκε στην προηγούμενη κρίση. Ωστόσο, όπως προσπαθεί να δείξει η γερμανική τράπεζα, θα μπορούσε να ισχύει και το αντίστροφο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο ισχυρές (ειδικά η Εθνική και η Eurobank) ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημαντική δύναμη στην οικονομία της η οποία υποστηρίζεται από μία σταθερή κυβέρνηση.

  Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, τα αυξανόμενα επιτόκια ενίσχυσαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII) και, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανότατα πιο βραχύβια από ό,τι σε άλλες χώρες (δεδομένου ότι τα δάνεια ανατιμώνται ταχύτερα), η αύξηση του όγκου δανείων στην Ελλάδα είναι ένας ξεκάθαρος νικητής και ένας σπάνιος παράγοντας που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα αλλού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας έτσι τα έσοδα συνολικά. Η γερμανική τράπεζα τονίζει πως το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε να είναι ο κύριος μοχλός για κάποια σταθεροποίηση μέχρι το 2024.

  Παράλληλα σημειώνει πως οι συνολικές αποδόσεις θα συνεχίσουν να βελτιώνονται λόγω της συνολικής δύναμης των εσόδων, του ελέγχου του κόστους και, ιδιαίτερα, τον σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στις προβλέψεις χάρη στην ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού.

  "Όπως προαναφέρθηκε, οι φόβοι για ένα χτύπημα εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης φαίνεται η κύρια ανησυχία των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της εκκαθάρισης είτε έχει εκτελεστεί είτε βρίσκεται ήδη στα σκαριά τώρα", σημειώνει η D.B.

  Με μονοψήφιους δείκτες NPE για τον κλάδο, βλέπει ότι οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι στην οικονομία θα οδηγήσουν σε ελαφρώς χειρότερες προβλέψεις από ότι αναμενόταν πριν (αύξηση κατά περίπου 11% το 2022 και περίπου 7% το 2023/24, οδηγώντας το κόστος κινδύνους CoR στις 65 μονάδες βάσης το 2024). Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, με περιορισμένο κίνδυνο, ειδικά για τις τράπεζες με υψηλότερη κάλυψη (ΕΤΕ και Eurobank). Από την άλλη, το κεφάλαιο δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί απειλή, με την Πειραιώς να έχει τη μεγαλύτερη υστέρηση σε αυτό το μέτωπο, αλλά να απολαμβάνει μια γρήγορη ανάκαμψη.

  Η Deutsche Bank διαπιστώνει ότι οι ανησυχίες για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) που εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εγγυημένου κεφαλαίου είναι εντελώς αβάσιμες, αν και αναγνωρίζει ότι το μόνο ζήτημα θα μπορούσε να είναι μια πιθανή επιβάρυνση στη διανομή μεγάλων μερισμάτων.

  Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank συνολικά διατηρεί τις συστάσεις της με buy και τιμή στόχο τα 5,10 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, buy και τιμή στόχο το 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, σύσταση hold για την Eurobank με τιμή στόχο το 1,45 ευρώ , ενώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Πειραιώς στο 1,80 ευρώ από 1,60 ευρώ πριν διατηρώντας τη σύσταση hold.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ