Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 08:16

  Lamda Hellix: Μέχρι 2 δισ. το αποτύπωμα από τις συνολικές επενδύσεις σε Athens 3, Athens 4 και Κρήτη

  Lamda Hellix: Μέχρι 2 δισ. το αποτύπωμα από τις συνολικές επενδύσεις σε Athens 3, Athens 4 και Κρήτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Σε ψηφιακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στοχεύει να μετατρέψει την Κρήτη η Lamda Hellix μέσα από τη δημιουργία του νέου data center Herakleion 1.  Η επένδυση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε μια έκταση η οποία αποκτήθηκε από τον πάροχο λύσεων data center, colocation και διασύνδεσης στη βιομηχανική ζώνη του Ηρακλείου. Σήμερα στο εν λόγω ακίνητο υπάρχουν αποθήκες, οι οποίες θα γκρεμιστούν για να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα οι εργασίες κατασκευής.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέσα στο πρώτο μισό του νέου έτους αναμένεται να έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις οικοδόμησης, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής ενώ στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2024 να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της επένδυσης.

  Το νέο data center, το οποίο σηματοδοτεί την πρώτη carrier neutral εγκατάσταση στο νησί της Κρήτης, έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MV, εγκατεστημένου φορτίου IT.  Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

  Κόμβος τεχνολογίας η Κρήτη 

  "Η νέα μας επένδυση στο Ηράκλειο, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση τεχνολογίας που έχει γίνει στο νησί, είναι εμβληματική και ταυτοχρόνως "μαγνητική" καθώς θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες ώστε να έρθουν νέα δίκτυα επικοινωνιών και φορτία δεδομένων με χαμηλότερο κόστος και ταχύτερη υλοποίηση με στόχο να μειωθούν οι αποστάσεις, να αυξηθεί η επικοινωνιακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η Κρήτη και η Ελλάδα γενικά θα μπορέσει να καταστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα hub internet στον κόσμο”, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του χώρου που έχει επιλεχθεί ενώ το παρών έδωσε και ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

  Το οικονομικό αποτύπωμα

  Αν και η εταιρεία δε θέλησε να αποκαλύψει το συνολικό ύψος της αρχικής επένδυσης στο Ηράκλειο, ωστόσο ανέφερε ότι η αγορά του ακινήτου και η κατασκευή για το κέλυφος του data center αντιπροσωπεύσει περίπου το 20% του συνολικού κόστους της εγκατάστασης, με το υπόλοιπο 80% να αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

  Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, υπολογίζεται ότι οι συνολικές επενδύσεις που έχει ανακοινώσει επί του παρόντος η Lamda Hellix, η οποία το 2020 θυμίζουμε ότι εξαγοράστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό Digital Realty, θα έχουν συνολική προστιθέμενη οικονομική αξία στην Ελλάδα άνω των 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ συγκεκριμένα η επένδυση στο Ηράκλειο θα προσδώσει επιπλέον αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

  Οι συμφωνίες για Athens 3 και 4

  Η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη δύο data center στην χώρα μας, το Athens 1 και Athens 2 ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του τρίτου κατά σειρά, του Athens 3. "Στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της κατασκευής και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσουν οι συνεργασίες με τους νέους πελάτες μας ενώ ήδη τα 5/7 έχουν πουληθεί", επεσήμανε ο κ. Κάκκος και συνέχισε λέγοντας: "Επιπλέον, εντός των προσεχών ημερών αναμένουμε να λάβουμε την άδεια για το Athens 4 και επομένως σύντομα θα   ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής του”. Παρά το γεγονός ότι το Athens 4 βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, ωστόσο ήδη έχουν πουληθεί τα 4/7, υποδηλώνοντας τη δυναμική του συγκεκριμένου segment. Η εταιρεία συνεργάζεται με όλους τους παγκόσμιους παρόχους υπηρεσιών cloud, όπως για παράδειγμα οι Amazon, Microsoft και  IBM.

  Τέλος, εκτός από τις νέες επενδύσεις, η Lamda Hellix θα δει τον τζίρο της να κλείνει το  2022 στην περιοχή των 20 εκατ. ευρώ, έσοδα - ρεκόρ στην πορεία της ενώ το 2021 είχε φθάσει τα 15,3 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ