Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 11:22

  Φαρμακοβιομηχανία: "Φρένο" για τις επενδύσεις τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου

  Φαρμακοβιομηχανία: "Φρένο" για τις επενδύσεις τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Την έντονη διαφωνία της στην πρόθεση του υπουργείου υγείας για την μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον -επίσης ελλειμματικό όπως λέει- προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

  Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για διάρθρωση του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στο 59%-41%. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα, οπότε ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% που είχε αρχικά εξαγγελθεί, σε περίπου 59%-41%.

  "Δεν είναι δυνατό, η λύση στο πρόβλημα του clawbackνα επιδιώκεται μέσω της αύξησης rebate και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων τα οποία καλύπτουν περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς-κυρίως χρόνιων νοσημάτων.

  Όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος κανόνας που θα πρέπει να ισχύει απαρέγκλιτα στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως ασφυκτικών προϋπολογισμών. Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατό φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ" σημειώνει η ΠΕΦ.

  "Επισημαίνουμε ότι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίαςήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης.

  Η αλλαγή των ορίων των προϋπολογισμών θα επιβαρύνει με νέα clawback τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής διαμορφώνοντας συνθήκες μη προβλεψιμότητας. Αυτό στερεί πόρους από την Ανάπτυξη, θέτει εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κίνητρα και τη στοχοθεσία της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ.- και της χώρας μας κατ΄ επέκταση" συνεχίζει.

  "Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να ενισχύσει την χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΦ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ