Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 08:17

  Πρόσω ολοταχώς για αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

  Τα κέρδη των τραπεζών το 2022 που περιμένουν οι επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά το σχέδιο για μηδενισμό της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες. Ήδη, το ΤΧΣ επέλεξε τη Rothschild για σύμβουλο αποεπένδυσης, ο οποίος θα έχει καταθέσει αναλυτικά το πλάνο αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του έτους.

  Παράλληλα, το ΤΧΣ έστειλε τη λίστα με τρεις υποψήφιους συμβούλους διάθεσης στον υπ. Οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να επιλέξει έναν εντός των επομένων ημερών.

  Παράλληλα βλέπουν και επενδυτές

  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ΤΧΣ, υπ. Οικονομικών και αρμόδιες αρχές αξιολογούν προτάσεις από επενδυτές που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για μερίδα του Ταμείου σε τράπεζες, παράλληλα με την προετοιμασία των σχεδίων αποεπένδυσης και διάθεσης.

  Κι αυτό διότι μπορεί να προκύψει συμφέρουσα πρόταση για το Δημόσιο, την τράπεζα, τους μετόχους της και για το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα γενικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν προς όφελος καμίας πλευράς να μπει στον πάγο μια συμφέρουσα επένδυση επειδή δεν είναι έτοιμο το πλάνο.

  Έτσι, για λόγους καθαρά αξιοποίησης ευκαιριών σε σχέση με το χρόνο, οι επαφές και οι αξιολογήσεις με επενδυτές μπορούν να τρέχουν παράλληλα με τη διαμόρφωση των ανεξάρτητων πλάνων αποεπένδυσης και διάθεσης.

  Το 20% της Εθνικής Τράπεζας

  Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι επαφές επενδυτών για το 20% της Εθνικής Τράπεζας (από το 40% που διαθέτει το ΤΧΣ), καθώς οι σχετικές αξιολογήσεις μπορούν να τρέχουν παράλληλα με την εκπόνηση των πλάνων αποεπένδυσης και διάθεσης.

  Μόλις αυτά είναι έτοιμα, τότε θα οριστικοποιηθεί και το τελικό εύρος του τιμήματος, ίσως και άλλες λεπτομέρειες. Έτσι, τελικά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποεπένδυση μέχρι τα τέλη του έτους.

  Οι διαδικασίες

  Το πλάνο αποεπένδυσης από τη Rothschild θα περιγράφει τη συνολική στρατηγική του ΤΧΣ, ενώ τα πλάνα διάθεσης θα είναι πιο λεπτομερή ανά τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στην αγορά και άλλες παραμέτρους, ώστε να μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα για το Ταμείο.

  Επίσης, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται, τα πλάνα θα πρέπει να επικαιροποιούνται, προτείνοντας κάθε φορά τον καλύτερο χρόνο, ποσοστό και τρόπο διάθεσης.

  Οι διαδικασίες τρέχουν ταχύτατα και με διαφάνεια βάσει των προδιαγραφών που έχουν περιληφθεί στον νέο νόμο του ΤΧΣ, όπου προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες και ασυμβίβαστα, αλλά και όροι διεθνών διαγωνισμών.

  Για παράδειγμα, ο σύμβουλος αποεπένδυσης δεν μπορεί να επιλεγεί σύμβουλος διάθεσης και οι δύο δεν μπορούν να αναλάβουν άλλες συμβουλευτικές εργασίες στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (πχ αυξήσεις κεφαλαίου, διάθεση μετοχών, ομολογιών, κλπ). Επίσης, πέρα από ένα γενικό πλάνο διάθεσης θα πρέπει να εκπονηθεί διαφορετικό πλάνο διάθεσης για κάθε τράπεζα.

  Παρά τα ασυμβίβαστα και τους αυστηρούς όρους, ήδη, περισσότεροι από 20 διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, sovereign fund και ιδιωτικά κεφάλαια έχουν περάσει από την πόρτα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις αρχές του έτους, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για τα ποσοστά που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.

  Ενδιαφέρον από ΗΠΑ μέχρι Σαουδική Αραβία

  Οι επαφές έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, με επαφές να πραγματοποιούνται σε σχεδόν καθημερινή βάση, καθώς το Ταμείο ξεκινά την κατάρτιση του στρατηγικού πλάνου αποεπένδυσης, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο νέος νόμος που ισχύει από τα μέσα Ιουνίου.

  Στις επαφές αυτές εντάσσονται και οι πληροφορίες για τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την περίπτωση της αποεπένδυσης του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές ούτε διέψευσαν ούτε επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

  Επίσης, όλες οι γνωστές επενδυτικές τράπεζες (πχ JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, κά), αλλά και επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο σε Ευρώπη και διεθνώς, ακόμα και sovereign funds (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) και ιδιώτες έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

  Στις συναντήσεις αυτές οι εκπρόσωποι των επενδυτικών οίκων προσέρχονται κυρίως για ενημέρωση είτε εκ μέρους πελατών ή για δική τους. Μέχρι σήμερα έχουν εκδηλώσει το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους για όλα τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, χωρίς κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής ή το Ταμείου να έχουν μπει σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στρατηγική αποεπένδυσης και πλάνα διάθεσης. Συνεπώς δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και τρόποι διάθεσης που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις.

  Τι προβλέπει ο νόμος

  Σύμφωνα με τον νέο νόμο, πέραν από την πρόσληψη συμβούλου για τη στρατηγική αποεπένδυσης, απαιτείται ειδική έκθεση από ανεξάρτητο σύμβουλο για τη διάθεση των μετοχών ανά πιστωτικό ίδρυμα (σύμβουλος διάθεσης). Η διάθεση των μετοχών θα γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών, η τιμή διάθεσης και το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης θα ορίζονται από το ΔΣ του ΤΧΣ, με βάση την έκθεση αποτίμησης του συμβούλου διάθεσης.

  Δικαίωμα βέτο

  Στην περίπτωση πώλησης πακέτων μετοχών από το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει τις σχετικές εκθέσεις και αποτιμήσεις και έχει δικαίωμα βέτο, αν η προτεινόμενη τιμή διάθεσης βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεων.

  Για την επιλογή του συμβούλου διάθεσης, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη γνώμη του προς το Ταμείο σε λίστα με τουλάχιστον 3 υποψήφιους συμβούλους. Για διάστημα 1 έτους από τη λήξη της σύμβασης, ο σύμβουλος διάθεσης δεν μπορεί να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο ή φορέα για οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με το περιεχόμενο της στρατηγικής αποεπένδυσης.

  Σημειώνεται ότι η στρατηγική αποεπένδυσης θα πρέπει να επικαιροποιείται, λαμβάνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς και άλλες σημαντικές μεταβολές στα πιστωτικά ιδρύματα και να ενημερώνεται το υπ. Οικονομικών.

  Διαβάστε επίσης:

  Ισχυρό ενδιαφέρον για τα μερίδια του ΤΧΣ στις τράπεζες

  Κόβονται τα μπόνους των τραπεζιτών μέχρι το 2023

  Ποια δικαιώματα του ΤΧΣ καταργούνται με τον νέο νόμο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ