Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 08:01

  Νέα λύση για την Attica Bank

  Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σε τροχιά σύγκλισης βρίσκονται οι δύο μέτοχοι της Attica Bank, ΤΧΣ και ιδιωτικό σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας και τη διαχείριση των νέων ζημιών, με παράλληλη συμφωνία για νέο αναπτυξιακό πλάνο, εξυγίανση και αύξηση κερδοφορίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει χρόνο προκειμένου οι μέτοχοι να αναλύσουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια και να προκύψει συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που απαιτεί αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

  Φαίνεται ότι σε αυτό υπάρχει συμφωνία και η συζήτηση συνεχίζεται για την κάλυψη των υπόλοιπων ζημιών που προέκυψαν από την αξιολόγηση τριών τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που προορίζονταν για τον Ηρακλή και από άλλη μία εκτός Ηρακλή. Μαζί με τις επιβαρύνσεις από τις τιτλοποιήσεις, ο συνολικός λογαριασμός έφτανε τα 600-650 εκατ. ευρώ.

  Λιγότερες τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή ή καμία

  Μία από τις λύσεις προβλέπει την ένταξη λιγότερων ή καμίας τιτλοποίησης στον Ηρακλή. Αυτό περιορίζει τις άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά απαιτεί υψηλότερες προβλέψεις και πιο ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης που θα υποστηρίζει το κεφαλαιακό πλάνο. Και τα δύο αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί μέχρι την Παρασκευή.

  Η εξίσωση των ποσοστών στο μετοχικό κεφάλαιο

  Παράλληλα, κομβικό σημείο αποτελεί η απόφαση για τα ποσοστά, καθώς ο ιδιώτης επενδυτής θα πρέπει να φτάσει σε τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή, ώστε να κατέχει την πλειοψηφία. Σταδιακά θα μπορεί να το αυξάνει είτε μέσα από δικαιώματα είτε με νέες μικρότερες αυξήσεις κεφαλαίου.

  Παράλληλα, το ΤΧΣ θα μειώνει το ποσοστό του, μέχρι να μηδενιστεί το 2025. Η απόφαση για τα ποσοστά θα καθορίσει και το ύψος συμμετοχής κάθε μετόχου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή στις αυξήσεις που μπορεί να γίνουν τμηματικά.

  Επιρροή και αξία

  Οι συζητήσεις για τα ποσοστά και ο τρόπος απόκτησης αποτελούν το βασικό σημείο των συζητήσεων καθώς από αυτά εξαρτάται η επιρροή στη διοίκηση (μέλη δ.σ.) του κάθε μετόχου αλλά και η συνολική αξία της επένδυσης, όπως και η αποτίμηση των υπόλοιπων ποσοστών που μπορεί να αποκτήσει.

  Έσοδα από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

  Σε όλα αυτά συνυπολογίζεται η δραστηριότητα και η εμπειρία της Ellington στην αγορά των κόκκινων δανείων και η συνεργασία στον τομέα αυτόν με την Attica Bank. Συνεπώς, πέραν της συμμετοχής στην Τράπεζα, η Ellington πρόκειται να επωφεληθεί και από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, εντός ή εκτός Ηρακλή.

  Οι τιτλοποιήσεις

  Οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, πέραν των επιβαρύνσεων για να ενταχθούν στον Ηρακλή δημιουργούσαν και πίεση χρόνου, καθώς το πρόγραμμα λήγει τον Οκτώβριο. Η αξιολόγηση τριών τιτλοποιήσεων από την DBRS (Astir 1, Astir 2 και Ωμέγα) κατέληξε σε επιπλέον ζημίες άνω των 470 εκατ. ευρώ.

  Για την ένταξη στον Ηρακλή είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των senior τμημάτων των τιτλοποιήσεων με ΒΒ- (τουλάχιστον) προκειμένου να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου, όταν οι ανακτήσεις φτάσουν στο 50% συν ένα ευρώ.

  Προκειμένου οι τιτλοποιήσεις αυτές να λάβουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, μειώνεται η αξία τους και, κατά συνέπεια ο κίνδυνος. Με τη μείωση αυτή προκύπτει η ζημιά και, κατά συνέπεια, η επίπτωση στα κεφάλαια.

  Με τη μη ένταξη των τιτλοποιήσεων αυτών ή με την ένταξη μόνο μίας, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις αυτές στις ζημιές και στα κεφάλαια μετριάζονται. Δεν εξαφανίζονται, διότι θα πρέπει να ληφθούν αυξημένες προβλέψεις, η οποίες, όμως, μπορεί να είναι μικρότερες από τις ζημίες που έβγαλε η αξιολόγηση για ΒΒ-.

  Όμως, οι υψηλότερες προβλέψεις σημαίνει μείωση της κερδοφορίας και αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια. Η επίπτωση αυτή θα καλυφθεί με αντίστοιχη προσαρμογή του επιχειρησιακού πλάνου.

  Ακόμα, στα σενάρια, περιλαμβάνεται η περίπτωση νέων ζημιών και νέα ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας. Τότε, η Attica Bank θα εκδώσει πάλι δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου.

  Όμως, αντί να μείνουν αδιάθετα και να περιέλθουν πάλι στο ΤΧΣ ανεβάζοντας το ποσοστό του, θα τα αγοράσει η Ellington (αυξάνοντας το ποσοστό της).

  Διαβάστε ακόμη:

  - Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

  - Επιπλέον επιβαρύνσεις 550 εκατ. ευρώ για την Attica Bank

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ