Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 13-Αυγ-2022 08:53

  "Διέξοδος" για τις εταιρείες κινητής τα έσοδα από δεδομένα

  "Διέξοδος" για τις εταιρείες κινητής τα έσοδα από δεδομένα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού

  Τη συνέχιση της σταδιακής ανόδου της εγχώριας αγοράς κινητής τηλεφωνίας καταμαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας). Η εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οπότε άρχισε να διαπιστώνεται αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες, κάτι το οποίο συνεχίστηκε και στις αρχές του 2022.   

  Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η αγορά παρουσίασε άνοδο εσόδων κατά 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Το εξεταζόμενο τρίμηνο, τα έσοδα από τα δεδομένα αυξήθηκαν κατά 16,7% και τα έσοδα από υπηρεσίες (τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα έσοδα από τα δεδομένα) κατά 3,5%.

  Στον αντίποδα, τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής παρουσίασαν πτώση κατά 5,59% και τα έσοδα από μηνύματα πτώση κατά 0,3%.

  Τα data και οι επενδύσεις κινούνται ανοδικά 

  Στον κυριότερο "πυλώνα" εσόδων, τις υπηρεσίες, τα έσοδα ανήλθαν στα 458 εκατ. ευρώ, από 442 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, παρουσιάζοντας –όπως προαναφέρθηκε– άνοδο κατά 3,5%. 

  Ωστόσο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (4ο τρίμηνο 2021), τα έσοδα από υπηρεσίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, τάση που "παραδοσιακά" επαναλαμβάνεται το 1ο τρίμηνο κάθε έτους.

  Στις υπόλοιπες κατηγορίες, τα έσοδα από τα δεδομένα αυξήθηκαν κατά 16,7% και τα έσοδα από το roaming σχεδόν διπλασιάστηκαν (89,7%), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, λόγω της μείωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών.

  Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από δεδομένα αντιπροσώπευσαν το 34,8% των εσόδων από υπηρεσίες το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 30,9% πέρυσι.

  Επίσης, το εξεταζόμενο τρίμηνο σημειώθηκε σημαντική αύξηση των όγκων στα δεδομένα (39,3%) και τα λεπτά ομιλίας (6,3%), έναντι του προηγούμενου έτους. 

  Ως αποτέλεσμα, ο βαθμός χρήσης δεδομένων έφτασε στα 4,53 GB μηνιαίως ανά ενεργό συνδρομητή, από 3,16 GB το 1ο τρίμηνο του 2021. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων μειώθηκαν κατά 5,5% και κατά 0,3% αντίστοιχα.

  Σχετικά με τις επενδύσεις του κλάδου, αυτές ανήλθαν στα 95 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 26% από το προηγούμενο έτος. Ως ποσοστό των εσόδων από υπηρεσίες, οι επενδύσεις ανήλθαν στο 20,7%. Επίσης, ο κλάδος επένδυσε 25 εκατ. ευρώ ή 5,5% των εσόδων από υπηρεσίες σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Το επόμενο διάστημα αναμένεται ένταση των επενδύσεων από τις εταιρείες, τόσο στα δίκτυα οπτικών ινών, όσο και στο 5G.

  Συμπιέζονται οι τιμές 

  Τα στοιχεία, τόσο της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και της ΕΕΚΤ και της ΕΕΤΤ φανερώνουν συμπίεση τιμών στις τηλεπικοινωνίες, με τον κλάδο να "αντιστέκεται" στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις προς όφελος του καταναλωτή. 

  Από την αρχή του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα, όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Τον Ιανουάριο του 2022 και πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 3,2%, τον Μάιο κατά 2,3% και τον Ιούνιο κατά 2,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι τιμές προ φόρων για τη φωνή μειώθηκαν κατά 11,1%, ενώ για τα δεδομένα κατά 16,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

  Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες δεδομένων το 2021 έφτασαν τα 566,8 εκατ. ευρώ και με τη συνολική κίνηση να αγγίζει τα 577 εκατ. GB το κόστος μειώθηκε στα 0,98 ευρώ ανά GB. 

  Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εισέπραξαν 261 εκατ. ευρώ, με χρήση 226,6 εκατ. GB, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο περιείχε και την αυξημένη κίνηση του καλοκαιριού, καταγράφηκαν 350,2 εκατ. GB, με έσοδα 305 εκατ. ευρώ. 

  Το 2019, καταναλώθηκαν συνολικά 230,7 εκατ. GB, τα οποία απέφεραν έσοδα 434 εκατ. ευρώ στους παρόχους ή 1,88 ευρώ ανά GB. Δηλαδή, στην περίοδο 2019-2021 η τιμή ανά GB υποχώρησε σχεδόν κατά 50%.

  Μειώνονται οι πωλήσεις smartphones

  Σχετικά με τις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και ειδικότερα των smartphones συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), οι πωλήσεις smartphones υποχώρησαν για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, γνωρίζοντας μείωση 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους (οι αποστολές "έξυπνων" κινητών μειώθηκαν στις 286 εκατ. μονάδες). 

  "Αυτό που ξεκίνησε ως "βιομηχανία περιορισμένης προσφοράς” νωρίτερα φέτος έχει μετατραπεί σε μια "αγορά περιορισμένης ζήτησης”. Ενώ η προσφορά βελτιώθηκε, καθώς η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα μείωσαν σοβαρά τις καταναλωτικές δαπάνες και αύξησαν τα αποθέματα σε όλες τις περιοχές", αναφέρει, σε σχετική έκθεσή της, η IDC.

  "Αν και αναμένουμε ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές προς το τέλος του έτους, οι προοπτικές για την αγορά smartphone του 2022 σίγουρα θα αναθεωρηθούν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μείωση σήμερα δεν είναι ζήτηση που χάνεται, αλλά απλώς μετατίθεται χρονικά", υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση.

  Σχετικά με τα μερίδια αγοράς, η κατάταξη των κατασκευαστών δεν άλλαξε κατά το 2ο τρίμηνο του 2022. Η Samsung κατείχε την πρώτη θέση με μερίδιο 21,8% και "υγιή ανάπτυξη" σε όλες τις περιοχές, εκτός από την Ευρώπη.

  Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο 15,6%, η Xiaomi κατέβαλε την τρίτη θέση και οι vivo και OPPO ισοβάθμησαν σχεδόν στην τέταρτη θέση, με μερίδιο 8,7% και 8,6% αντίστοιχα. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ