Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Αυγ-2022 07:49

  Πέτρος Παππάς: Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη της Star Bulk κατά 61,2%

  «Άλμα» στην κερδοφορία των Ελλήνων εφοπλιστών με στόλο ξηρού φορτίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Η επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ με την τοποθέτηση scrubbers, των εξιδεικευμένων συστημάτων μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου,  πριν περίπου 3 χρόνια φαίνεται πως έφερε στην Star Bulk, τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα τόσο για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όσο και τον πρώτο απολογισμό εξαμήνου του 2022.

  Μέσα από την τοποθέτηση των scrubbers, η εταιρεία εξοικονόμησε ένα πολύ σημαντικό ποσό – υπολογίζεται ότι σε κάθε τόνο καυσίμου η εξοικονόμηση ήταν στα 280 δολάρια- καθώς χρησιμοποίηση καύσιμα μεγάλης περιεκτικότητας σε θείο, τα οποία είναι σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με εκείνα που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα.  Πλέον στο 94% των 128 φορτηγών πλοίων της εταιρείας, έχει τοποθετηθεί scrubber.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, καταγράφεται αύξηση καθαρών κερδών κατά 61,2%, φθάνοντας τα 200,1 εκατομμύρια δολάρια έναντι 124 εκατ. το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

  Τα έσοδα της εταιρείας στο β’ τρίμηνο ανήλθαν στα 417,3 εκατομμύρια δολάρια έναντι 311,4 εκατομμυρίων πέρσι. Σε επίπεδο εξαμήνου,  η Star Bulk κατέγραψε έσοδα ύψους 778,2 εκατομμυρίων δολαρίων από 511,8 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 370.5 εκατομμύρια έναντι 159,9 το 2021.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Παππάς, ανέφερε πως  "η Star Bulk συνέχισε τις ισχυρές επιδόσεις της το 2022. Κοιτάζοντας το επόμενο τρίμηνο, έχουμε καλύψει το 61% των διαθέσιμων ημερών μας για το τρίτο τρίμηνο με τιμή ναύλωσης 29.000 $ την ημέρα ανά πλοίο. Σύμφωνα με την καθιερωμένη μερισματική πολιτική μας, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε μέρισμα 1,65 $ ανά μετοχή. Το Star Bulk έχει διανείμει 6,55 $ ανά μετοχή τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι από τα τέλη Ιουνίου, έχουμε κερδίσει πίσω την επένδυσή μας σε scrubber  ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε διάστημα 2,5 ετών. Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει όλες τις σχετικές κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς και το κόστος εκτός μίσθωσης για την εγκατάσταση τους.

  Συνεχίσαμε να βελτιστοποιούμε το χρέος μας από την αρχή του έτους Η εταιρεία έχει αναχρηματοδοτήσει περίπου 310 εκατομμύρια δολάρια γεγονός που θα μειώσει το κόστος τόκων κατά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ετησίως, θα επεκτείνει τις προθεσμίες και θα την αφήσει με 12 πλοία χωρίς βάρη".

  Η Star Bulk, δραστηριοποιείται κυρίως στις θαλάσσιες μεταφορές ξηρού χύδην φορτίου. Τα πλοία της Star Bulk μεταφέρουν  κυρίως σιδηρομετάλλευμα, ορυκτά και σιτηρά, καθώς και μικρότερα φορτία όπως  βωξίτη, λιπάσματα και προϊόντα χάλυβα. Η Star Bulk διατηρεί εκτελεστικά γραφεία σε Αθήνα, Όσλο, Νέα Υόρκη, Λεμεσό και Σιγκαπούρη και διαθέτει στόλο 128 πλοίων, συνολικής χωρητικότητας 14,1 εκατομμυρίων dwt, αποτελούμενα από 17 Newcastlemax, 22 Capesize, 2 Mini Capesize, 7 Post Panamax, 41 Kamsarmax, 2 Panamax, 20 Ultramax και 17 Supramax με μεταφορά χωρητικότητες μεταξύ 52.425 dwt και 209.537 dwt. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ