Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Αυγ-2022 16:00

  Τράπεζες: Τι "αποκαλύπτουν" για το β’ εξάμηνο οι παρουσιάσεις στους αναλυτές

  50747096
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Εκτίναξη της οργανικής κερδοφορίας, λιγότερα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα και έξοδα και μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Η οργανική κερδοφορία ενισχύθηκε κυρίως λόγω επιτοκιακών εσόδων και προμηθειών από αύξηση των επιχειρηματικών δανείων, ενώ θετικά συνέβαλαν τα έσοδα από ομόλογα, καθώς μέσω swap υπήρξε κέρδος από την άνοδο των αποδόσεων. Τα έκτακτα έσοδα συνδέονταν κυρίως με την πώληση των δραστηριοτήτων καρτών (merchant acquiring). Από τις παρουσιάσεις των CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέσω τηλεδιασκέψεων με αναλυτές προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για τους επόμενους μήνες του 2022:

  - Μεγάλη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια καθώς χρηματοδοτήθηκαν δρομολογημένα επενδυτικά σχέδια και βρίσκονται στην "ουρά" επιπλέον 4-5 δισ. ήδη συμφωνημένων ντιλ. Επιπλέον, υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης λόγω της ενεργειακής κρίσης και για αναχρηματοδοτήσεις.

  - Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ περιορίζουν το κόστος από τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα μείωσης του περιθωρίου στα επιχειρηματικά δάνεια, λόγω ανταγωνισμού, με ταυτόχρονο κερδοφόρο αποτέλεσμα.

  - Μικρότερη επιβάρυνση στα επιτοκιακά έσοδα και στις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

  Eurobank

  Ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στα επίπεδα του 14% και τα ισχυρά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου διευκολύνουν τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις εποπτικές αρχές για διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2022. Πραγματοποιήθηκε πενταπλασιασμός των συνολικών καθαρών κερδών το α’ εξάμηνο του 2022, τα οποία ανήλθαν σε 941 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 190 εκατ. ευρώ το 2021, κυρίως από τα υψηλά επιτοκιακά έσοδα και τα κέρδη από τοποθετήσεις σε χρεόγραφα που επωφελήθηκαν από την άνοδο του euribor.

  Τα ισχυρά αποτελέσματα το α’ εξάμηνο οδήγησαν σε αναθεώρηση των στόχων για το 2022: χορηγήσεις νέων δανείων 2,9 δισ. (από 2,3 δισ. στο αρχικό πλάνο), οργανικά λειτουργικά κέρδη 750 εκατ. ευρώ (από 610 εκατ. ευρώ), κέρδη ανά μετοχή 0,16 ευρώ (από 0,14 ευρώ), συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 17% (από 16,4%) και δείκτη κόκκινων δανείων σταθερό στο 5,8%.

  Αν και δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης των κόκκινων δανείων, η Eurobank διατηρεί συντηρητική πρόβλεψη για 400 εκατ. ευρώ, ενώ στο β’ εξάμηνο θα προχωρήσει και σε διαγραφές, όπως ανακοίνωσε.

  Alpha Bank

  Με την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) 8,2% μέσω συναλλαγών ύψους 1,6 δισ., η Alpha Bank, στο β’ τρίμηνο 2022, γυρίζει σελίδα στο θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

  Τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, σε ποσοστό 20%-30%, σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης. Η καθαρή πιστωτική επέκταση από την αρχή του έτους έφτασε τα 1,7 δισ., με τον νέο στόχο για το έτος να τίθεται στα 2,2 δισ. ευρώ.

  Η πιστωτική επέκταση το α’ εξάμηνο επαναφέρει την Τράπεζα στην πρώτη θέση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 0,7 δισ. που αντιστοιχεί στο 73% του ετήσιου στόχου. Σημειώθηκε αύξηση κατά 6,9% του καθαρού επιτοκιακού εσόδου (302,7 εκατ.) και κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% των καθαρών εσόδων τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος στόχος έχει τεθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου.

  Τράπεζα Πειραιώς

  Επτά φορές πάνω υπολογίζονται τα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 εξαιτίας της υψηλότερης και ταχύτερης αύξησης των οργανικών εσόδων και ταυτόχρονης μείωσης των κόκκινων δανείων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει τον στόχο για κέρδη 0,35 ευρώ ανά μετοχή φέτος, έναντι 0,05 ευρώ ανά μετοχή που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

  Οι αναθεωρημένοι στόχοι προβλέπουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 11% (από 10% αρχικά), καθαρή πιστωτική επέκταση 2 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. στο αρχικό πλάνο, ποσοστό κόκκινων δανείων 8%, έναντι 9%, και απόδοση ενσώματων κεφαλαίων 8% από 1%. Οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται στην επίτευξη εσόδων 900 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο που ανεβάζουν τον ετήσιο στόχο στα 1,8 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ.).

  Η οργανική μείωση των κόκκινων δανείων περιορίζουν το κόστος για προβλέψεις κατά 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να προβλέπονται πλέον για το 2022 σε 0,6 δισ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους σε 0,5 δισ. ευρώ, έναντι 0,3 δισ. και 0,3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

  Εθνική Τράπεζα

  Η αύξηση κατά 80% των νέων χορηγήσεων στο β’ τρίμηνο που ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και σε 3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους προέρχεται κυρίως από την υψηλή ζήτηση από τον επιχειρηματικό τομέα. Η αύξηση των χορηγήσεων υπερκάλυψαν τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Frontier ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για πώληση χαρτοφυλακίου επιπλέον 1 δισ. ευρώ, του οποίου τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στον ισολογισμό της Τράπεζας στο τέλος του έτους. Αναμένεται να ενισχυθούν κατά 15% (από 10% που είχε προβλεφθεί αρχικά για φέτος) τα έσοδα από τόκους και από προμήθειες. Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν σε 280 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόκκινων δανείων έπεσε στο 6%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων CET1 FL ανήλθε στο 15% από το 13,8% το α’ εξάμηνο 2021.

  Ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας FL στο 16,7%, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments (κοινή εταιρεία στα συστήματα πληρωμών). Στην παρουσίαση δεν έγινε αναφορά στην πρόθεση της τράπεζας για διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2022.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ