Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 08:42

  Seanergy Maritime Holdings: Ρεκόρ αποτελεσμάτων, νέες χρηματοδοτήσεις και ανανέωση στόλου

  Seanergy Maritime: Ολοκλήρωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών και ομολόγων ύψους $17 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  "Η Seanergy κατέγραψε ρεκόρ οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και για το πρώτο εξάμηνο του έτους με προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,1 εκατ. και 14,8 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 17,3 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και σε 34,1 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022. Με σταθερή κερδοφορία, η εταιρεία διανέμει μέρισμα 0,025 δολάρια ανά μετοχή και για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήτοι 63% επί των προσαρμοσμένων κερδών της περιόδου.

  Το συνολικό μέρισμα που έλαβαν οι μέτοχοί μας μέσα στο 2022 ξεπερνά τα 18,0 εκατ. δολάρια ή τα 0,10 δολάρια ανά μετοχή. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις επαναγορές τίτλων της εταιρείας ύψους 26,7 εκατ. δολαρίων, καθώς και το επιπλέον πλάνο επαναγοράς μετοχών ύψους 5 εκατ. δολαρίων, το συνολικό ποσό των 49,7 εκατ. δολαρίων διετέθη αποκλειστικά σε πρωτοβουλίες ανταποδοτικότητας των μετόχων μας", δήλωσε ο Σταμάτης Τσαντάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Seanergy ιδιαίτερα αισιόδοξος μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εξαμήνου. 

  Πιο αναλυτικά, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 32,8 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

  Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 17,3 εκατ. δολάρια έναντι 11,3 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, αυξημένα κατά 53%.

  Η Seanergy κατέγραψε καθαρά κέρδη και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. δολάρια και 7,1 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα, έναντι 2,0 εκατ. δολαρίων και 2,5 εκατ. δολαρίων του αντίστοιχου τριμήνου του 2021.

  Ο μέσος ημερήσιος ναύλος του στόλου για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν 23.251 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 16% έναντι 20.095 εκατ. δολαρίων του δευτέρου τριμήνου του 2021.

  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 62,5 εκατ. δολάρια, αυξημένος κατά 30% έναντι των 48,2 εκατ. δολαρίων το 2021.

  Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 34,1 εκατ. δολάρια έναντι 19,2 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

  Ο μέσος ημερήσιος ναύλος του στόλου για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 21.207 εκατ. δολάρια, έναντι 18.327 εκατ. δολαρίων του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ο μέσος όρος ημερήσιων λειτουργικών εξόδων (OPEX) ανήλθε σε 6.510 εκατ. δολάρια.

  Spin-off "United"

  "Πρόσφατα ολοκληρώσαμε και το spin-off της United Maritime Corporation ("United”), η οποία ξεκίνησε την διαπραγμάτευση στην κεφαλαιαγορά του NASDAQ στις 6 Ιουλίου 2022, με το σύμβολο "USEA”. Η διανομή όλων των κοινών μετοχών της United στους μετόχους της Seanergy αποτελεί επιπλέον σημαντική απόδοση αξίας. Το δεύτερο τρίμηνο, ολοκληρώσαμε και την απόκτηση ενός ακόμη Ιαπωνικού Capesize, αντικαθιστώντας το M/V Gloriuship. Το M/V Honorship, όπως μετονομάστηκε, μας παραδόθηκε τον Ιούνιο και ταυτόχρονα ξεκίνησε την χρονοναύλωσή του στην NYK Line για περίπου 2 χρόνια", προσέθεσε ο κ. Τσαντάνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τις νέες χρηματοδοτήσεις του ομίλου πως "το πρώτο εξάμηνο του 2022, ολοκληρώσαμε επιτυχώς νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 80,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συμφωνήσαμε επιπλέον αναχρηματοδότηση ύψους $28 εκατ. με κορυφαίο Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Κοινό χαρακτηριστικό τους το χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος και οι περαιτέρω βελτιωμένοι όροι. Αξιοσημείωτο είναι, ότι μία από τις συμβάσεις είναι sustainability-linked. To σημαντικό αυτό στοιχείο της βιωσιμότητας εναρμονίζεται πλήρως με τον στόχο μας να ενσωματώσουμε την ατζέντα ESG σε κάθε πτυχή της εταιρείας μας".

  Αναφερόμενος στην εμπορική ανάπτυξη του στόλου, σχολίασε πως "φέραμε εις πέρας εγκαταστάσεις συστημάτων επεξεργασίας έρματος ("BWTS”) στο 100% του στόλου μας και έχουμε αναβαθμίσει τα περισσότερα πλοία εγκαθιστώντας συσκευές Εξοικονόμησης Ενέργειας ("ESDs”). Τα έργα αυτά υλοποιούνται σε συνεργασία με τους εκάστοτε ναυλωτές και συνοδεύονται από ευνοϊκή αναπροσαρμογή των ναύλων και της περιόδου των ναυλώσεων. Σε αυτήν τη βάση και λαμβάνοντας υπόψη τις ευοίωνες συνθήκες προσφοράς και ζήτησης του κλάδου μας, είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αγοράς Capesize τα επόμενα χρόνια".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ