Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουλ-2022 19:38

  HDB: Πλατφόρμα για πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στον δανεισμό

  HDB: Πλατφόρμα για πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στον δανεισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Την κατακόρυφη αύξηση των συγχρηματοδοτούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και τα πλάνα για αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, παρουσίασαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου και κύριος Παντελής Τζωρτζάκης, αντίστοιχα.

  Αρχικοί πόροι (ευρωπαϊκά κονδύλια, συγχρηματοδοτούμενα, ελληνικό Δημόσιο) 3,6 δισ. ευρώ δημιούργησαν προγράμματα, τα οποία οδήγησαν σε εκταμιεύσεις δανείων 8,6 δισ. ευρώ (Ταμείο Εγγυοδοσίας, προγράμματα Covid, κά). Στην "ουρά” παραμένουν εκταμιεύσεις δανείων 500 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. θα στοχεύει στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ θα αφορά προγράμματα αποκλειστικά για την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας με κριτήρια ESG.

  Συνολικά δάνεια 11 δισ. ευρώ

  Συνολικά, τα δυνητικά δάνεια αυξάνονται από τα 8,6 δισ. ευρώ στα 11,1 δισ. ευρώ. Από τα ποσά αυτά, από το 2003 μέχρι το 2019 είχαν εκταμιευθεί σχεδόν 280 εκατ. ευρώ, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα στην τελευταία διετία, ξεκινώντας το πανδημικό έτος 2020. Από τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συμβολή στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας φαίνεται από τη μόχλευση (3,1 φορές), αλλά και την επιστροφή των 3,06 δισ. ευρώ (από τις συνολικές χορηγήσεις) στο κράτος (στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Όπως τονίστηκε, για κάθε 1 ευρώ που χορηγείται μέσω της HDB, εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

  Πέραν από τα νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, η HDB εστιάζει πλέον στη δημιουργία σύγχρονων εργαλείων στήριξης της ελληνιής επιχειρηματικότητας, με άμεσο αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελληνικού bankability, σημείωσε η πρόεδρος της τράπεζας, κυρία Χατζηπέτρου.

  Νέα εργαλεία

  Αυτό πρόκειται να γίνει με τη λειτουργία στο προσεχές διάστημα:

  Πρώτον, ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου κάθε επιχείρηση θα μπορεί να αναρτά το επιχειρηματικό της σχέδιο με στόχο την αύξηση των bankable επιχειρήσεων. Η HDB θα κάνει τον πρώτο έλεγχο για τα βασικά κριτήρια (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, κλπ) και στη συνέχεια, εφόσον τα πληροί, θα εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενη για χρηματοδότηση σε όλο το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, δεν θα γίνεται η αίτηση από την επιχείρηση στην τράπεζα, η οποία εφόσον κρίνει ότι πληροί τραπεζικά κριτήρια, τότε προωθείται στην HDB. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται τα τραπεζικά κριτήρια και ο ρόλος των τραπεζών. Η απόφαση για τον πιστωτικό κίνδυνο και για το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση θα ανήκουν αποκλειστικά στις τράπεζες. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε η κυρία Χατζηπέτρου, η HDB θα αντλήσει πρωτογενή στοιχεία για το πόσες είναι οι επιχειρήσεις που "κόβονται” και για τους λόγους που δεν πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από την HDB και την Πολιτεία, ώστε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αύξησης της περιμέτρου των λεγόμενων bankable επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι το ενδιαφέρον μιας επιχείρησης και η αίτησή είναι ορατή σε όλο το τραπεζικό σύστημα (κάθε επιχείρηση από κάθε σημείο της Ελλάδας, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζικού καταστήματος θα μπορεί να αναρτά την αίτηση) θα οδηγήσει σε υψηλότερο ανταγωνισμό και καλύτερη γνώση της υγιούς και νέας πελατείας.

  Δεύτερον, νέο πρόγραμμα καινοτομίας και μη χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως συμβουλευτική, δυνατότητα διασύνδεσης με διεθνείς επενδυτές (Innovation Hub), πλατφόρμα (Innoagora) που λειτουργεί ένα "κοινωνικό δίκτυο” μεταξύ επιχειρήσεων-επιχειρηματιών και επενδυτών, όπως εξήγησε ο κ. Τζωρτζάκης.

  Τρίτον, απόκτηση πιστοποίησης Pillar Assessment, στην οποία εργάζεται η HDB προκειμένου να έχει πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνει απευθείας κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

  Τέταρτον, η HDB πρόκειται να αναπτύξει διαδικασία απ’ ευθείας χρηματοδότησης επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αυτό της καινοτομίας και των κριτηρίων ESG, δίνοντας κίνητρα για τον περιορισμό της ενέργειας μέσω επιστροφής, πχ του 20% του κεφαλαίου.

  Γιάννης Στουρνάρας

  Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλο της HDB, ακολουθώντας τα πρότυπα και το ρόλο των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων από την HDB κατά την πανδημία και τα τελευταία χρόνια.

  Άδωνις Γεωργιάδης

  Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι "η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στα τρία χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρ΄τα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά το 2003). Ταυτόχρονα, κατάφερε να είναι η πρώτη στην Ε.Ε. που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

  Γιάννης Τσακίρης

  Ο εποπτεύον της HDB, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, αφού σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούν οι τράπεζες, λέγοντας "δυστυχώς αυτές τις τράπεζες έχουμε, με αυτές πρέπει να προχωρήσουμε” υπογραμμίζοντας τη σημασία του bankability, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: "Μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μας υπενθυμίζει πως είναι το απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας, καθώς σχεδιάζει και δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βέλτιστη διοχέτευση τόσο των εθνικών όσο και Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τα δύο τελευταία χρόνια έχει συμβάλει ουσιαστικά στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχοντας ήδη χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς, με περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια. Έχει συνδράμει ταυτόχρονα στη δημιουργία πάνω από 180.000 νέων θέσεων εργασίας”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ