Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 08:11

  Metaxa Hospitality Group: Ο ξενοδοχειακός όμιλος που έβαλε σε πρώτο πλάνο τη βιώσιμη καλλιέργεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  "Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία" και "Βιώσιμες Προμήθειες". Είναι δύο καινοτόμα προγράμματα που ήδη εφαρμόζει ο ξενοδοχειακός όμιλος Metaxa Hospitality Group, σε μια προσπάθεια για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, αλλά και στην ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος.

  Οι δράσεις παρουσιάστηκαν μεταξύ 23-25 Ιουνίου στην Κρήτη, στις εγκαταστάσεις της μονάδας Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

  Τα δύο προγράμματα

  Το πρόγραμμα "Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία", αφορά στην ιδιο-παραγωγή τροφίμων στα ξενοδοχεία του ομίλου, στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην ανάπτυξη ενός αυτοελεγχόμενου οικοσυστήματος.

  Στους κήπους των ξενοδοχείων καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές βιολογικά βότανα, βιολογικά φρούτα, καρποί και βιολογικοί λαχανόκηποι. Στη μονάδα Creta Maris Beach Resort ένα εστιατόριο προμηθεύεται από τους κήπους τις πρώτες ύλες, ενώ στόχος είναι όλα τα εστιατόρια να εφοδιάζονται από εκεί.

  Αυτό που επιτυγχάνεται, όπως υπογραμμίζει ο όμιλος, είναι η εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που εξαλείφουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

  Το πρόγραμμα στηρίζεται σε δράσεις που περιλαμβάνουν τόσο τη βέλτιστη διαχείριση φυσικών πόρων – νερού, ενέργειας, πρώτων υλών τροφίμων — και την προαγωγή της υγείας του εδάφους, όσο και τη διαχείριση οργανικών υπολειμμάτων μέσω τεσσάρων πεδίων εφαρμογής: λαχανόκηποι, αρωματικά, εδώδιμοι καρποί, χλοοτάπητες.

  Το δε πρόγραμμα "Βιώσιμες Προμήθειες" εκπαιδεύει τους συνεργάτες του ομίλου στις βιώσιμες πρακτικές στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, με στόχο την βιώσιμη εταιρική διακυβέρνησή τους.

  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 επιλεγμένοι προμηθευτές ελληνικών προϊόντων, με τους οποίους ο όμιλος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία. 

  Metaxa Hospitality Group

  Η  πρωτοβουλία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και σύμφωνα με το Metaxa Hospitality Group  διοργανώνεται για πρώτη φορά από ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα με στόχο να εκπαιδεύσει τους συνεργάτες-προμηθευτές του για την κατανόηση των βιώσιμων πρακτικών στον τομέα των τροφίμων του τρόπου βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης. Θα διαρκέσει 17 μήνες (μέχρι τον Ιανουάριο του 2023).

  Είναι χαρακτηριστικό πως το 73% των προμηθευτών των ξενοδοχείων βρίσκονται στην Κρήτη και στην Ελλάδα.

  Παράλληλα, σε είκοσι κύριες κατηγορίες προϊόντων, όπως ελληνικά επιδόρπια, γιαούρτι, αυγά, ζυμαρικά, το 92% των προμηθειών πραγματοποιείται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

  Στο μέλλον ο όμιλος στοχεύει να επεκταθεί και άλλες κατηγορίες προμηθειών.

  Metaxa Hospitality Group

  "Με τη βιωσιμότητα να είναι διαχρονικά στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου μας, εφαρμόζουμε πρωτοποριακές καινοτόμες δράσεις και αναδεικνύουμε συνεχώς καλές πρακτικές που αποδεικνύουν στην πράξη μια μεγάλη αλήθεια: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, τότε  μπορείς και να το κάνεις.

  Ο τουρισμός, εκτός από μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, έχει και μια μεγάλη δύναμη μετασχηματισμού. Δημιουργεί συνέργειες στη βάση αξιών και διαμορφώνει πρότυπα και συμπεριφορές.

  Αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική δύναμη αξιοποιούμε προκειμένου να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας, με οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

  Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, δημιουργούμε σήμερα την "πράσινη γέφυρα" προς το βιώσιμο αύριο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, Ανδρέας Μεταξάς. 

  Το επενδυτικό πλάνο

  Σημειώνεται πως ο όμιλος ιδρύθηκε στην Κρήτη το 1975 και λειτουργεί  τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort 5* στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, TUI Magic Life Candia Maris 5* στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa 5* στη Σαντορίνη, καθώς και ένα συνεδριακό κέντρο, επίσης στη Χερσόνησο.

  Στο πλάνο ανάπτυξης περιλαμβάνεται μια μεγάλη επένδυση στο Καβούσι Ιεράπετρας, προϋπολογισμού 126 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τουριστικό χωριό, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικό καταφύγιο και έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

  Θα υπάγεται στην κατηγορία των πέντε αστέρων και θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.044 κλίνες. Επίσης, προχωρά η νέα πεντάστερη μονάδα στη Σαντορίνη, ύψους 14 εκατ. ευρώ.

  Όπως αναφέρεται στην Έκθεση Βιωσιμότητας για το 2021, ο κύκλος εργασιών τη χρονιά που πέρασε έφτασε τα 32,8 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο τέλος απασχολούνται 747 εργαζόμενοι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ