Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 08:06

  Τα funds "ανακάλυψαν" τα ελληνικά logistics: Οι κινήσεις της HIG Capital και της EOS Capital Partners

  logistics
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού

  Αναμφισβήτητα οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics συγκαταλέγονται στους κλάδους της οικονομίας που ξεχωρίζουν από την περίοδο της πανδημίας.  

  Οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτουν αυτοματισμούς, αλλά και οι μεταφορικές εταιρείες που διακρίνονται για την αξιοπιστία των υπηρεσιών τους (ακρίβεια στις παραδόσεις, ευελιξία στις δρομολογήσεις) γνωρίζουν αξιοσημείωτη ζήτηση, με εταιρείες real estate, αλλά και funds να εστιάζουν στον συγκεκριμένο κλάδο. 

  Και στην Ελλάδα, τα παραδείγματα είναι πολλά, με πιο πρόσφατο, τη διαφαινόμενη εξαγορά του 49% της Seagull από την EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη που πρώτο μετέδωσε το Capital.gr.

  Στον εξεταζόμενο κλάδο, έχουν προηγηθεί κι άλλες σημαντικές συμφωνίες, όπως η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της MAKIOS Logistics από την HIG Capital, η εξαγορά του 80% της SARMED Warehouses από την BriQ Properties και η εξεταζόμενη απορρόφηση της ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ από την Foodlink.

  Η HIG Capital στοχεύει στη "μεγάλη συγκέντρωση" στα logistics

  Η HIG Capital, από το 2021 που εισήλθε στην αγορά των logistics, μέσω της εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού της MAKIOS Logistics, εμφανίζεται ως η εταιρεία που θα συγκεντρώσει αρκετές εταιρείες του κλάδου, επιτυγχάνοντας μια "μεγάλη συνένωση".

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της δραστηριότητας των αποθηκών - ψυγείων της εταιρείας Olympias και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μία ακόμη μεταφορική εταιρεία.

  Η HIG Capital, όπως όλα δείχνουν, θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία μιας "μεγάλης οντότητας" στα logistics και τις εμπορευματικές μεταφορές της Ελλάδας, μέσω και της δημιουργίας σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων στον Ασπρόπυργο.

  Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει τη λειτουργία ενός σύγχρονου logistics center 100.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδας, ενώ αποθήκες 20.000 τ.μ. σχεδιάζει να κατασκευάσει και η MAKIOS Logistics στον Ασπρόπυργο.

  H EOS Capital Partners, η Seagull και η WEBOXIT

  Πριν από λίγες ημέρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners Απόστολος Ταμβακάκης σχολίασε ότι η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 49% μιας εταιρείας logistics, έπειτα από μια διαρκή παρακολούθηση του κλάδου τα τελευταία 2 – 3 χρόνια.

  Στη συνέχεια, προέκυψε ότι η εταιρεία αυτή είναι η Seagull, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά και – μεταξύ άλλων – έχει στο portfolio της την εταιρεία ταχυμεταφορών WEBOXIT.

  H Seagull αποτελεί μια ελληνική διεθνή εταιρεία μεταφορών, η οποία δραστηριοποιείται σε έξι χώρες.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Όμιλος Seagull παρουσίασε το 2021 συνολικό κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η Seagull Διαμεταφορική παρουσίασε, το 2019, κύκλο εργασιών 43,4 εκατ. και, το 2020, 37,7 εκατ. ευρώ.

  Η είσοδος της EOS Capital Partners σε μια μεταφορική εταιρεία, με διεθνή παρουσία, φανερώνει τη δυναμική και της αγοράς των εμπορευματικών μεταφορών και διαμεταφορών.

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εταιρείες του κλάδου, όπως η Kuehne+Nagel και η DSV, εξαιτίας της ανόδου της αγοράς, παρουσίασαν "ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα", προχωρώντας μάλιστα σε εξαγορές.

  Αντίστοιχα, στα χερσαία logistics / μεταφορές, δυναμική είναι και η είσοδος των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών (liners), οι οποίες – εξαιτίας των υπερκερδών που σημειώνουν – προχωρούν σε εξαγορές εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, ταχυμεταφορών και logistics.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ