Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιουν-2022 07:40

  Nέα κόντρα efood – διανομέων για το ωράριο

  efood διανομεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Νέο πεδίο αντιπαράθεσης υφίσταται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της efood με τους διανομείς, μερίδα των οποίων αντιδρά στην πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να περιορίσει την δυνατότητα των μερικής απασχόλησης εργαζόμενων, να ρυθμίζουν το πρόγραμμα εργασίας τους μέσα στην εβδομάδα, ούτως ώστε να έχουν την δυνατότητα να απασχολούνται και σε δεύτερη εργασία για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην. 

  Την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου οι διανομείς προγραμμάτισαν συγκέντρωση και μοτοπορεία προς το Πεδίον του Άρεως, διαμαρτυρόμενοι για το συγκεκριμένο γεγονός, και ζητώντας από την efood να ανακαλέσει την κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. 

  Βασίλης Στύλος (πρόεδρος εργαζομένων efood): Μας εξαναγκάζουν σε παραίτηση ή σε μετατροπή σε freelancers

  Όπως λέει στο Capital.gr ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και διανομέας στην efood, Βασίλης Στύλος, "η efood πριν από περίπου ένα μήνα αφαίρεσε το δικαίωμα των τετράωρων συναδέλφων μας, να επιλέγουν μόνοι του το πρόγραμμά τους, κάτι που εξυπηρετούσε την δυνατότητά τους να απασχολούνται και σε άλλη εργασία για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Θεωρήσαμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να εξαναγκάσει τους μερικώς απασχολούμενους διανομείς, είτε να παραιτηθούν, είτε να γίνουν freelancers. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνέχεια των γεγονότων που προηγήθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο". 

  "Για παράδειγμα πολλοί από τους διανομείς απασχολούνται σε οκτάωρη βάση το πρωί και εργάζονται για την efood το βράδυ. Είναι γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει με μόνο μία δουλειά. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί επίθεση στη μισθωτή εργασία αρχικά για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Κατά την άποψή μας η κίνηση της efood να αλλάξει την δυνατότητα των διανομέων να καθορίζουν το πρόγραμμα για να εργάζονται παράλληλα και σε δεύτερη εργασία, αποτελεί ένα μέσο που τους εξωθεί σε παραίτηση ή στη μετατροπή τους σε freelancers όπου σε αυτή την περίπτωση πληρώνονται με την παραγγελία". 

  "Εκτίμησή μας είναι ότι σε αυτή τη φάση στόχος είναι οι τετράωροι εργαζόμενοι, ωστόσο εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης", συμπληρώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της efood. 

  Χάρης Τάκας (senior logistics director, efood): Υφίσταται σημαντικά μεγαλύτερη ελευθερία από πολλές εταιρείες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη εργασία

  Απευθυνόμενοι και στην efood σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Χάρης Τάκας, senior logistics director της εταιρείας, διαψεύδει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την δυνατότητα να καθορίζουν το πρόγραμμά τους. "Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι επιθυμούσαν να έχουν πλήρη ελευθερία στον καθορισμό του προγράμματός τους. Ωστόσο πριν από περίπου ενάμισι μήνα ενημερώθηκαν για το νέο καθεστώς, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα ως προς την διαδικασία απασχόλησής τους". 

  "Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και μετά την αλλαγή, υφίσταται σημαντικά μεγαλύτερη ελευθερία από πολλές άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν προσωπικό με τη μορφή εξαρτημένης εργασίας. Οι διανομείς πλέον έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν 60 ώρες μέσα στην εβδομάδα, κατά τις οποίες δεν μπορούν να εργαστούν. Πριν αλλάξει το καθεστώς υπήρχε πλήρης ελευθερία επιλογής ωραρίου. Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση που έχουν υπογράψει από την πρώτη στιγμή, αναφέρει ότι εκείνος που ορίζει το πρόγραμμα είναι ο εργοδότης", καταλήγει ο κύριος Τάκας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ