Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Ιουν-2022 08:16

  "Στροφή" της Vodafone σε εναλλακτικά έσοδα

  "Στροφή" της Vodafone σε εναλλακτικά έσοδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Οι τηλεπικοινωνίες εξελίσσονται, οι τηλεπικοινωνίες αλλάζουν, οι τηλεπικοινωνίες επεκτείνονται. Το όραμα για τη μετατροπή της Vodafone Ελλάδας σε εταιρεία "tech-com" παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης. 

  Από την ομιλία του κ. Μπρουμίδη κατέστη σαφής η προσπάθεια ενδυνάμωσης των εσόδων της εταιρείας από εναλλακτικές πηγές, όπως τα έργα ICT και ΙοΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

  Παράλληλα, η εταιρεία θα επιδιώξει να διευρύνει το δίκτυο οπτικών ινών σε 800.000 συνδέσεις έως το 2025, αλλά και την πληθυσμιακή κάλυψη του 5G, στο 90%, έως το ίδιο έτος. 

  Η κινητή και σταθερή τηλεφωνία  

  Στη σταθερή τηλεφωνία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, η Vodafone έχει προσεγγίσει τους 1 εκατ. πελάτες, καταγράφοντας την υψηλότερη ιστορικά επίδοση μέχρι σήμερα. 

  Αντίστοιχα, στην κινητή πέτυχε ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων, η οποία ξεπέρασε τα 122 petabyte. Επιπλέον, έχει ήδη αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη –και όχι μόνο– διαθέσιμη ταχύτητα.

  Στις επενδύσεις δικτύων νέας γενιάς, όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, επιταχύνεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των 600 εκατ. ευρώ, με στόχο πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 70% στο τέλος του 2023 και στο 90% στο τέλος του 2025, ενώ σήμερα ξεπερνά το 44%. 

  Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών, στόχος του προγράμματος είναι 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν συνδεθεί σε υπερυψηλές ταχύτητες μέχρι το τέλος του 2025. 

  Παράλληλα, η Vodafone γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ολοκληρώσει, κατά το ήμισυ, το έργο του υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών, έχοντας πραγματοποιήσει την προσαιγιάλωσή του σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. 

  Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής, που με την ολοκλήρωσή του στα μέσα του 2023, θα βελτιώσει σημαντικά τις ψηφιακές υπηρεσίες σχεδόν 1 εκατ. κατοίκων. 

  "H Vodafone Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική, σε σχέση με πριν από 6-8 χρόνια. Η εταιρεία ήταν τότε μια εταιρεία κινητής, όλα τα έσοδα ήταν από τη φωνή, τα data και τα μηνύματα. Κατά 100% έκανε τις πωλήσεις στα φυσικά κανάλια.

  Σήμερα, η εταιρεία είναι πλέον ένας πάροχος κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ICT στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχουμε επιτυχίες στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο χώρο του IoT", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπρουμίδης.  

  "Πλέον κάτω από 70% των εσόδων μας είναι από την κινητή τηλεφωνία, το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τη σταθερή και νέες υπηρεσίες", συμπλήρωσε.

  "Το 2016, το 100% των πωλήσεων ήταν στα φυσικά κανάλια, στο retail και το telemarketing, σήμερα το 30% των πωλήσεων της εταιρείας γίνεται μέσα από digital κανάλια. Θέλουμε να γίνουμε μια εταιρεία τεχνολογίας και επικοινωνιών, τα επόμενα χρόνια το 30% των εσόδων θα προέρχεται από υπηρεσίες μη connectivity, δηλαδή από νέες υπηρεσίες, όπως IοT, ICT, τηλεόραση και προϊόντα για επιχειρήσεις", τόνισε ο κ. Μπρουμίδης, αναλύοντας το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας. 

  Οι οικονομικές επιδόσεις της Vodafone Ελλάδας 

  Τα τελευταία χρόνια, η Vodafone Ελλάδος παρουσιάζει έσοδα περί τα 900-950 εκατ. ευρώ και αξιοσημείωτη προσαρμοσμένη κερδοφορία, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Vodafone, εάν και σε σχέση με τον ελληνικό ισολογισμό παρουσιάζονται ορισμένες αποκλίσεις. 

  Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2021-2022 (Απρίλιος 2021 - Μάρτιος 2022) ο κύκλος εργασιών έφτασε 925 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σταθερός, με τα έσοδα από υπηρεσίες να αυξάνονται κατά 3%, φτάνοντας τα 858 εκατ. ευρώ από 837 εκατ. ευρώ του οικονομικού έτους 2020-2021. 

  "Τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, αντανακλώντας τα υψηλότερα έσοδα περιαγωγής και επισκεπτών, καθώς ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε από έτος σε έτος, εν μέρει αντισταθμιζόμενος από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας", αναφέρει ο όμιλος της Vodafone για τις επιδόσεις στην Ελλάδα. 

  Στα θετικά και η αύξηση της πελατειακής βάσης της κινητής, η οποία αυξήθηκε κατά 183.000 πελάτες και έφτασε τα 4,254 εκατ., με την εταιρεία να έχει επιτύχει την προσθήκη 145.000 πελατών καρτοκινητής και 38.000 συνδρομητών συμβολαίου, οι οποίοι και αποτελούν το 39,3% της συνδρομητικής βάσης.

  Η Vodafone Ελλάδας σημείωσε και αύξηση στη σταθερή, παρά τον έντονο ανταγωνισμό, με την προσθήκη 6.000 συνδρομητών, φτάνοντας τους 972.000 πελάτες, που αποτελεί, όπως υποστηρίζει, και τη μεγαλύτερη επίδοση της εταιρείας από τότε που εισήλθε στη σταθερή.

  Από την άλλη πλευρά, η προσαρμοσμένη κερδοφορία ανήλθε στα 228 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 55 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και κατά 76 εκατ. ευρώ σε σχέση με το οικονομικό έτος 2019 - 20.

  Η μείωση αυτή, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αποδίδεται στην εφάπαξ καταβολή συσσωρευμένων υποχρεώσεων από παρελθόντα έτη, αλλά και στη μείωση του μηνιαίου εσόδου ανά πελάτη. 

  Tο APRU (μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη) γνώρισε μείωση στο τέλος του οικονομικού έτους, φτάνοντας τα 9,9 ευρώ (από 10,4 ευρώ την προηγούμενη χρονιά), μειωμένο κατά 4%.

  Σύμφωνα με στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η κινητή αντιπροσωπεύει το 58,9% των εσόδων της Vodafone από υπηρεσίες, αποτελώντας το "δυνατό" κομμάτι της εταιρείας, η οποία –ωστόσο– επιδιώκει να αναπτύξει κι άλλους τομείς.  

  Αντίστοιχα, η σταθερή τηλεφωνία της Vodafone, η οποία διαθέτει ως πελατειακή βάση την "κληρονομιά" της HOL και της Cyta, δείχνει να "πιέζεται" περισσότερο. 

  "Αρωγός" στη προσπάθεια "αντεπίθεσης" στη σταθερή τηλεφωνία είναι και η συνδρομητική τηλεόραση, η οποία εάν και έχασε αθλητικό περιεχόμενο, βασίζεται πλέον στο περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, όπως φάνηκε και από την αποκλειστική συνεργασία με το DISNEY+.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ