Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιουν-2022 08:25

  Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για το ελληνικό οικοσύστημα των startups

  Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για το ελληνικό οικοσύστημα των startups
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το υψηλό κόστος της ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, η κλιματική αλλαγή αποτελούν μερικές από τις προκλήσεις που απασχολούν όχι μόνο τους "παραδοσιακούς" επιχειρηματίες αλλά και τους λεγόμενους angel investors, οι οποίοι υποστηρίζουν με τα κεφάλαιά τους το εγχώριο οικοσύστημα των startups.

  Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στη μετά την πανδημία κανονικότητα, έχει ενταθεί ο προβληματισμός τόσο ανάμεσα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όσο ανάμεσα και στα Venture Capital σε ό,τι αφορά στο πάντοτε επίκαιρο θέμα της αναζήτησης της απαραίτητης χρηματοδότησης όχι μόνο για την υλοποίηση αλλά και για τη συνέχιση ενός καινούργιου εγχειρήματος.

  Είναι σημαντικό και πλέον αναγκαίο να προσφέρονται στις startups, οι οποίες βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της δραστηριότητάς τους τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της άντλησης κεφαλαίων καθώς και σε μια πιο ομαλή μετάβαση από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.

  Αν και το ελληνικό οικοσύστημα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα, προσπαθώντας να πλησιάσει τα πιο ώριμα, έχοντας σύμφωνα με πηγές με γνώση διανύσει αρκετά μεγάλη απόσταση σε σχέση με πριν από μια επταετία, όπου βρισκόταν σε εμβρυακό στάδιο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρατεί ανησυχία για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα και για το εάν οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να εξασφαλίσουν νέες χρηματοδοτήσεις.

  Σε αυτό καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι angel investors και ο αντίκτυπος που θα έχει η επιλογή πίσω από μια επένδυση. "Ο αντίκτυπος μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες και δεν μπορεί να εξηγείται μονοδιάστατα και μονομερώς", σημείωσε Μάρκος Βερέμης , Founding Partner του Big Pi Ventures στο πλαίσιο του Hellenic International Business Angels Summit και συνέχισε λέγοντας:

  "Για παράδειγμα, όταν πριν περίπου 7 χρόνια έκανε τα πρώτα του βήματα το ελληνικό οικοσύστημα των startups, το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ξεπερνούσε το 50%. Επομένως, τότε ο αντίκτυπος σήμανε να δώσεις λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, να προσφέρεις ελπίδα, να δημιουργήσεις το περιβάλλον για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.

  Οι προτεραιότητες ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις προτεραιότητες που έθεταν τα υπόλοιπα προηγμένα οικοσυστήματα. Το δικό μου ταξίδι ως επενδυτής είχε οδηγό τη δεκαετή κρίση χρέους της ελληνικής οικονομίας".

  Σήμερα επικρατεί μια στάση αναμονής και οι επενδυτές ίσως εμφανίζονται περισσότερο διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε μια καινούργια τοποθέτηση, ωστόσο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς υπάρχουν ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ