Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουν-2022 14:10

  Α. Τουτζιαρίδης: Το σύγχρονο event catering απαιτεί προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες

  Α. Τουτζιαρίδης: Το σύγχρονο event catering απαιτεί προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tεχνογνωσία, επαγγελματισμός και ποιότητα υπηρεσιών έχουν τοποθετήσει την InterCatering στo προσκήνιο της σύγχρονης μαζικής εστίασης. Η επιχείρηση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο άρτια οργανωμένες μονάδες στο χώρο του event catering, με παρουσία από το 1990. Ο Ανδρέας Τουτζιαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, έχοντας πολυετή εμπειρία στον κλάδο του event catering, μας μιλάει για την ανάγκη του χώρου να προσελκύσει ταλαντούχους νέους και στελέχη του hospitality industry με την προοπτική μιας μακρόχρονης καριέρας.

  - Το event catering είναι ένας κλάδος με συνεχή εξέλιξη. Εσείς από την εμπειρία σας θα λέγατε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους ή επαγγελματίες του κλάδου του hospitality να απασχοληθούν στον χώρο αυτό;

  Το event catering πλέον είναι ένας κλάδος που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των νέων και έμπειρων στελεχών. Παλιότερα υπήρχε πιο έντονα η αντίληψη ότι είναι ένας χώρος μερικής απασχόλησης που μπορεί κάποιος να καλύψει προσωρινά ή να συμπληρώσει τις οικονομικές απολαβές του. Όμως παρατηρούμε πως οι άνθρωποι που έχουν ταλέντο, ενθουσιασμό και παίρνουν ευχαρίστηση από αυτό που κάνουν, δείχνουν αφοσίωση επιθυμώντας να κάνουν καριέρα στον χώρο αυτό. Πλέον, υπάρχουν σοβαρές εταιρείες στον χώρο μας, που προσφέρουν μια τέτοια προοπτική και επενδύουν τόσο σε νέους ανθρώπους όσο και σε στελέχη του hospitality industry που θέλουν να απασχοληθούν στο event catering. Επιπλέον, η δυναμική πορεία του κλάδου μας δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας με δελεαστικές συνθήκες απασχόλησης.

  - Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί το event catering από άλλους χώρους εστίασης;

  Θα ξεκινήσω λέγοντας πως σίγουρα είναι ένας ενδιαφέρον και ευχάριστος χώρος εργασίας, γεμάτος προκλήσεις. Αυτό που τον διαφοροποιεί όμως, είναι η πολυπλοκότητα του αντικειμένου. Τη μια ημέρα μπορεί να εξυπηρετήσουμε ένα συνέδριο 5.000 ατόμων και την άλλη μέρα να διοργανώσουμε ένα δείπνο fine dining 50 ατόμων. Επιπλέον, ο εργαζόμενος δεν έχει ένα σταθερό χώρο εργασίας αλλά λειτουργεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα, που για κάποιους ανθρώπους είναι πολύ ευχάριστο, αποτελεί σημαντικό κίνητρο και διατηρεί το εργασιακό τους ενδιαφέρον υψηλό. 

  - Τι δεξιότητες θα λέγατε πως έχει κάποιος που θεωρείται επιτυχημένος επαγγελματίας στον χώρο του event catering;

  Ο χώρος του event catering χρειάζεται πολλές και διαφορετικές δεξιότητες ανάλογα με τη θέση που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος. Καταρχάς, απαιτεί δεξιότητες επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης ενώ η οργάνωση και προσοχή στη λεπτομέρεια είναι σημαντικές. Επιπλέον, για τις διοικητικές θέσεις η άνεση με τα νούμερα και τους υπολογισμούς είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Όμως εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν παραβλέπουμε ποτέ είναι η ευγένεια, η διακριτικότητα και η διατήρηση της ηρεμίας υπό πίεση. Η ομαδικότητα και η συνεργασία επίσης παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο αφού πριν και κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης πρέπει να υπάρχει απόλυτος συντονισμός και συγχρονισμός όλων των εργαζομένων από όλα τα πόστα εργασίας.

  Intercatering

  - Το υπάρχον δυναμικό καλύπτει τις ανάγκες μιας μεγάλης εταιρείας όπως είναι η δική σας;

  Μέχρι σήμερα τα στελέχη μας προέρχονται κυρίως από τον ξενοδοχειακό χώρο τα οποία με την εμπειρία τους μπορούν να καλύψουν κάποιους τομείς εργασίας, όμως η δουλειά μας σήμερα απαιτεί περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες. Οπότε η εξειδίκευση είναι απαραίτητη σε έναν κλάδο που εξελίσσεται δυναμικά. 

  Ακριβώς από αυτήν την ανάγκη εξειδίκευσης στον κλάδο μας και διαρκούς ενημέρωσης για όλα τα νέα concepts και trends στον χώρο του event catering, δημιουργήθηκε το 2007 o ευρωπαϊκός σύνδεσμος EPCAS (European Event Catering Association) στον οποίο συμμετέχουμε. Είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας 70 CEO’s κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών event catering, μέσω της οποίας ανταλλάσσουμε ιδέες και εμπειρίες για τη βελτίωση και την εξέλιξη του κλάδου μας. Επίσης, αναπτύσσει δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται ή θα απασχοληθεί στο μέλλον στον χώρο μας.

  - Εσείς πώς συμβάλλετε στην εξειδίκευση των νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με το event catering;

  Εμείς στην InterCatering θέτουμε υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Έτσι, θεωρούμε σημαντικό να επενδύουμε εσωτερικά στην εκπαίδευση του προσωπικού μας προσφέροντας εξειδίκευση και τεχνογνωσία σε συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης. Συγκεκριμένα, οργανώνουμε in-house training 2 φορές το έτος. Αφορά εντατικά σεμινάρια με πρακτική εξάσκηση πάνω στην εστιατορική τέχνη τα οποία παρακολουθούν ως επί το πλείστον άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία θα ενταχθούν στη συνέχεια στην ομάδα του service μας. Οι εκπαιδευόμενοι έτσι έχουν την ευκαιρία να λάβουν υψηλού επίπεδου γνώσεις, και να εξασκηθούν σε θέματα παρουσίασης ενός τραπεζιού, τον τρόπο σερβιρίσματος αλλά και τρόπους καλής συμπεριφοράς και περιποίησης των προσκεκλημένων.

  πιν

   

  - Υπάρχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση στον τομέα αυτό;

  Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των διοικητικών στελεχών του κλάδου μας σήμερα καλύπτεται από τα προγράμματα που υπάρχουν στον κλάδο του hospitality στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Βλέπουμε πως ενώ υπάρχουν διαθέσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα όσον αφορά στο hospitality management, δεν υπάρχουν ακόμα εξειδικευμένες σπουδές στον τομέα μας. 

  Τώρα όμως γίνονται τα πρώτα βήματα, όπως η συνεργασία του EPCAS με το Πανεπιστήμιο Stenden Hotel Management School στην Ολλανδία που βρίσκονται στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στο event catering. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αναδείξει ταλέντα και εντέλει να δημιουργήσει επαγγελματίες του catering. Η πρακτική εξάσκηση στη δουλειά μας δημιουργεί την εμπειρία η οποία είναι χρήσιμη, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η εκπαίδευση συνδέεται πάντα με την ανάπτυξη ενός κλάδου. 

  - Υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα να δημιουργηθούν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα;

  Παλιότερα μπορούσε κάποιος να μάθει τη δουλειά στην πράξη ή να επιλέξει κάποια από τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων που θεωρούνταν από τις καλύτερες της Ευρώπης. Όμως ο κλάδος του event catering είναι πλέον διεθνής, και το κύρος των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων στη χώρα μας μάλλον έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι νέοι να προτιμούν σχολές του εξωτερικού, με πιθανές επαγγελματικές επιλογές εκτός Ελλάδας.

  Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι σημαντική για την ανάπτυξη του κλάδου και για τους νέους που χρειάζονται κίνητρα να παραμείνουν εδώ. Παράλληλα θα προσφέρει ευκαιρία και προοπτική σε ταλαντούχους ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν εκτός χώρας. Οφείλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα δεξιοτήτων και να δημιουργήσουμε καταρτισμένους ανθρώπους και στον κλάδο μας. Εφόσον η εξέλιξη δημιουργεί θέσεις εργασίας, η επένδυση αυτή είναι αναγκαία ώστε να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες σε συνδυασμό με το ταλέντο, την αφοσίωση και την εξάσκηση να αναδειχτούν επαγγελματικά στο χώρο μας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ