Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιουν-2022 08:19

  Η επόμενη ημέρα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

  Η επόμενη ημέρα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε περίπου 1 έως 2 μήνες από σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων τη στάση του και τα επόμενα βήματα γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης.

  Όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Α. Σιάμισιης "υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση όσον αφορά στους συμμετέχοντες στο μπλοκ της Κρήτης και κλείνει ένας κύκλος.

  Τους επόμενους 1 με 2 μήνες αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των προσφυγών στο ΣτΕ" είπε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ομίλου να κάνει αυτό που απαιτείται προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα στην Ελλάδα πάντα με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας.

  Ουσιαστικά ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στην πρόθεση των ΕΛΠΕ να προχωρήσουν κανονικά το πρόγραμμα διενέργειας πρόσθετων σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα. Ο ίδιος τόνισε ότι πρόκειται για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν μπορεί να προδιαγραφεί το τελικό αποτέλεσμα.

  Αντικαταστάτης

  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών, είναι ανάγκη να υπάρξει αντικατάσταση της γαλλικής Total, η οποία ως γνωστόν αποχώρησε από την παραχώρηση της Κρήτης και το μερίδιό της έχει περάσει στα ΕΛΠΕ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτος με αφορμή την αποχώρηση της Total λέγοντας ότι χρειάζεται ένας επενδυτής.

  Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν και την αμερικανική ExxonMobil να είναι "υπ᾽ ατμόν" από τις παραχωρήσεις της Κρήτης, τότε είναι σαφές ότι καθίσταται επιτακτική η έλευση ενός νέου παίκτη, που θα πάρει τη θέση των δύο μεγάλων εταιρειών.

  Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές από τις δηλώσεις του επικεφαλής των ΕΛΠΕ ότι ακόμη και στην περίπτωση που αποχωρήσει η ExxonMobil και δεν βρεθεί εταιρεία που θα αντικαταστήσει τους εταίρους που έφυγαν, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την επόμενη φάση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δύο περιοχές της Κρήτης παρουσιάζουν σημαντική προοπτική για εξεύρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει και τις επόμενες κινήσεις, είναι και η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει σε σχέση με τις έρευνες στην Κρήτη μετά την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες προσέβαλαν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις δύο παραχωρήσεις. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί από το ΣτΕ τον Οκτώβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ