Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Ιουν-2022 11:53

  Office Line: Κυρίαρχος στην ψηφιακή µετάβαση

  Office Line: Κυρίαρχος στην ψηφιακή µετάβαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ναυτιλία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή εποχή, αφού τεχνολογίες όπως το machine learning, η τεχνητή νοηµοσύνη και το Internet of Things έχουν ήδη παρουσία στον κλάδο. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Κουρής, CEO της Office Line, η εταιρεία παρουσιάζει πάνω από 40% YοY έσοδα και οργανική ανάπτυξη.

  - Σε ποιους τοµείς δραστηριοποιείται η εταιρεία σας και πώς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια;

  H Office Line συµπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή της και η προσδοκία µας είναι να συνεχίσουµε να οδηγούµε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους µετεξέλιξη για πολλά ακόµα χρόνια.

  Αυτά τα 25 χρόνια µάς έχουν βοηθήσει να χτίσουµε την καλύτερη τεχνική εξειδίκευση στην ελληνική αγορά, η οποία περιλαµβάνει τέσσερις "περιοχές" λύσεων που προσφέρουµε στους πελάτες µας και βασίζονται όλες αποκλειστικά στο Cloud. Γεγονός που µας καθιστά Partner of Choice για κάθε οργανισµό που θέλει να επιτύχει επιχειρηµατική κερδοφορία και να ενισχύσει τη δέσµευσή του µε πελάτες και συνεργάτες. Οι τέσσερις βασικοί αυτοί τοµείς λύσεων που έχουµε αναπτύξει είναι: Cloud Infra & Apps, Modern Workplace, Cyber Security και Data Solutions & Services.

  Το σηµαντικότερο ανταγωνιστικό µας πλεονέκτηµα ήταν ότι ξεκινήσαµε να δραστηριοποιούµαστε στις Cloud τεχνολογίες πολύ νωρίς, παίρνοντας την απόφαση να αλλάξουµε τη στρατηγική µας από "Cloud first" σε "Cloud only". Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσµα σήµερα να παρουσιάζουµε πάνω από 40% YοY έσοδα και οργανική ανάπτυξη, αποτελώντας τον leader στην αγορά των Cloud υπηρεσιών.

  - Ποιο ήταν το στοιχείο εκείνο που, µέσα σε λίγα χρόνια, εξασφάλισε ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για την Office Line, κάνοντας τις λύσεις και τις υπηρεσίες της ξεχωριστές;

  Ως µια εταιρεία που ανήκει στο οικοσύστηµα του Cloud Computing, αυτό που µας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισµό είναι πως η βασική µας επιδίωξη είναι να παρέχουµε ποιοτικές υπηρεσίες στους συνεργάτες µας, εστιάζοντας στην εξειδίκευση.

  Μέσα από αυτή µας τη στάση έχουµε καταφέρει να αποκτήσουµε υψηλή τεχνογνωσία και να αναπτύξουµε πελατοκεντρική προσέγγιση, χτίζοντας µακροχρόνιες σχέσεις µε τους πελάτες µας. Και είµαστε ιδιαιτέρως χαρούµενοι γιατί σε αυτό το ταξίδι ήµασταν πρωτοπόροι, κάτι που σιγά-σιγά δηµιούργησε ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για εµάς, θέτοντάς µας ως έναν από τους καταλληλότερους συνεργάτες στην ελληνική αγορά για την ψηφιακή µετάβαση των επιχειρήσεων.

  - Πώς και γιατί η χρήση νέων τεχνολογιών, ιδίως οι λύσεις που βασίζονται στο Cloud, θα αυξηθεί στον χώρο της ναυτιλίας τα επόµενα χρόνια;

  Είναι πολύ σηµαντικό να επισηµανθεί ότι, αν και η ναυτιλία είναι ένας παραδοσιακός κλάδος, που σε µια πρώτη ανάγνωση δείχνει να αποφεύγει τις Cloud τεχνολογίες, αυτό δεν ισχύει.

  Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δηµιουργήσει µια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά και έχουν παρόµοιες λειτουργικές και τεχνολογικές ανάγκες, όπως είναι η ευελιξία και η ασφάλεια, µε επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων.

  Οι τεχνολογικές εξελίξεις ήταν αναµενόµενο πως κάποια στιγµή θα επηρέαζαν και τη ναυτιλία, µιλώντας, πλέον, για "έξυπνη ναυτιλία" (smart shipping). Το smart shipping αφορά, εκτός από τις τεχνολογίες που κάνουν τα πλοία πιο έξυπνα, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών (στο γραφείο και σε όλη την επαγγελµατική αλυσίδα, όπως λιµάνια, logistics κτλ.) και την ανάλυση δεδοµένων.

  Ο χώρος της ναυτιλίας είχε πάντα τη δυσκολία πώς θα διαχειριστείς τόσα πλοία από τα κεντρικά σου γραφεία. Σε αυτό έρχεται να δώσει λύση το cloud computing, καθώς όχι µόνο µπορείς να ελέγχεις τα πλοία σου αποµακρυσµένα, αλλά και σε ζωντανό χρόνο. 

  Είναι καταγεγραµµένο ότι η ναυτιλία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή εποχή, αφού τεχνολογίες όπως το machine learning, η τεχνητή νοηµοσύνη και το Internet of Things έχουν ήδη παρουσία στον κλάδο, κάτι που αναµένεται να βοηθήσει σηµαντικά στην αποδοτικότερη και έγκαιρη λήψη αποφάσεων.

  - Πώς το Cloud Computing µπορεί να προσφέρει στην εξοικονόµηση των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών;

  Ένα βασικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις να µεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud είναι η σηµαντικά µικρότερη οικονοµική επένδυση σε κεφάλαιο (CAPEX) που απαιτείται, αφού γίνεται χαµηλότερη χρήση πόρων (επεξεργαστών, διακοµιστών, διαθέσιµου αποθηκευτικού χώρου κ.ο.κ.).

  Το παραπάνω οδηγεί και σε δραστική µείωση των λειτουργικών εξόδων µιας επιχείρησης, καθώς µειώνεται το κόστος κατοχής και συντήρησης εξοπλισµού και αυτό της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύµατος.

  - Πώς µπορεί να γίνει αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδοµένων των ναυτιλιακών προς όφελός τους και πώς το ΙοΤ θα επηρεάσει τα επόµενα χρόνια τη ναυτιλία;

  Σήµερα οι ναυτιλιακές εταιρείες µπορούν να αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο δεδοµένων που δηµιουργούνται καθηµερινά και να µεταµορφώσουν την επιχείρησή τους. 

  Χρειάζονται, όµως, νέες διαδικασίες και νέα εργαλεία ώστε να µπορούν οι ναυτιλιακές να συλλέξουν νέα δεδοµένα, να τα αποθηκεύουν εύκολα, να τα επεξεργάζονται και να τα αναλύουν, µε αξιόπιστο και οικονοµικά αποδοτικό τρόπο, ώστε να µπορούν να παίρνουν αποφάσεις µε data-driven τρόπο. Το Cloud Computing διαθέτει αυτά τα εργαλεία, µετατρέποντας µια πολύπλοκη διαδικασία σε ένα εύκολο εγχείρηµα.

  Τα ανεπεξέργαστα δεδοµένα µε τη χρήση των Cloud τεχνολογιών µπορούν να µετατραπούν σε γνώση, η οποία θα βελτιώσει σηµαντικά τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισµού. Οι αναλύσεις µέσω της διαδικασίας του machine learning µπορούν να επιτρέψουν την προγνωστική συντήρηση για πλοία και εξοπλισµό λιµένων, µειώνοντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και τα ποσοστά αστοχίας. Βασικές µετρήσεις, όπως η ETA των πλοίων, µπορούν να προβλεφθούν για τη βελτιστοποίηση της χρήσης του εργατικού δυναµικού και των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα digital logistics twins µπορούν να προσοµοιώσουν εγκαταστάσεις µεγάλης κλίµακας, που συµβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσής τους.

  Επίσης, είναι πολύ της µόδας τα αυτόνοµα οχήµατα, αλλά θεωρούµε ότι δεν αργεί και η στιγµή που θα µιλάµε για αυτόνοµα πλοία, 100% λειτουργικά εξ αποστάσεως, κάτι το οποίο δεν θα µπορούσε να επιτευχθεί χωρίς  την τεχνολογία του Cloud Computing και ειδικά των Internet of Things συσκευών, που είναι ο βασικός πόρος συλλογής δεδοµένων µαζικά.

  - Πώς το Cloud µπορεί να προσφέρει προστασία δεδοµένων και πόρων στις επιχειρήσεις;

  Λόγω της διαρκούς αύξησης της χρήσης των υπηρεσιών που βασίζονται στο Cloud, του Internet και, κυρίως, της απασχόλησης των χρηστών στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, και επιπροσθέτως του ότι, πλέον, ο κάθε εργαζόµενος µπορεί να εργαστεί και από την προσωπική του συσκευή,  παράγεται τεράστιος αριθµός δηµόσιων δεδοµένων. Αυτοµάτως αυτό σηµαίνει ότι η ασφάλεια των εταιρικών και προσωπικών δεδοµένων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. 

  Το Cloud έρχεται να δώσει λύση στην ανάγκη αυτή των επιχειρήσεων αναγνωρίζοντας και κατανοώντας, καταρχάς, τα σηµαντικά δεδοµένα σε όλο το εύρος του υβριδικού περιβάλλοντος, εφαρµόζοντας ευέλικτες πολιτικές για την προστασία, που περιλαµβάνουν κρυπτογράφηση, περιορισµούς πρόσβασης και οπτικές σηµάνσεις µέσα στα αρχεία, εντοπίζοντας επικίνδυνη συµπεριφορά και αποτρέποντας τυχαία κοινή χρήση των ευαίσθητων πληροφοριών και, τέλος, δηµιουργώντας αυτοµατισµούς για τη διατήρηση, διαγραφή και αποθήκευση των δεδοµένων µε τρόπο ο οποίος να επιτρέπει την κανονιστική συµµόρφωση.

  - Ποια εργαλεία διαθέτει το Cloud που βοηθούν τις ναυτιλιακές εταιρείες να συµµορφώνονται µε τους κανονισµούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισµού (ΙΜΟ);

  Μία από τις κατηγορίες συµµόρφωσης είναι το υποχρεωτικό σύστηµα συλλογής δεδοµένων καυσίµου (DCS) για τη διεθνή ναυτιλία, που θέσπισε ο IMO και το οποίο απαιτεί από τα πλοία να αρχίσουν να συλλέγουν data και να τα προωθούν σε µια βάση δεδοµένων του φορέα. H τεχνολογία του cloud computing θα βοηθήσει και τον ΙΜΟ να µπορεί να ελέγχει αυτά τα δεδοµένα αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρείες να τηρούν τους κανονισµούς µε εύκολο και οικονοµικό τρόπο, δηµιουργώντας διαδραστικές αναφορές σε ζωντανό χρόνο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ