Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 08:23

  Ψηφιακή λύση του συμφώνου συμβίωσης στα πρότυπα του "διαζυγίου" εξπρές με ένα κλίκ

  Ψηφιακή λύση του συμφώνου συμβίωσης στα πρότυπα του "διαζυγίου" εξπρές με ένα κλίκ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Παναγιώτη Στάθη

  Ψηφιακά με ένα κλικ, θα επέρχεται ο χωρισμός και για τα σύμφωνα συμβίωσης, σύμφωνα με νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Κτηματολόγιο που ψηφίστηκε προ ημερών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Η διάταξη προβλέπει πως, μετά το άυλο διαζύγιο, εισάγεται η δυνατότητα ψηφιακής λύσης και του συμφώνου συμβίωσης, ταυτίζοντας ουσιαστικά τις δυο νομικές έννοιες (γάμος και σύμφωνο συμβίωσης).

  Η διάταξη

  Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νέα διάταξη:

  Άρθρο 23

  Λύση συμφώνου συμβίωσης με ηλεκτρονικά μέσα – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4356/2015

  Στο άρθρο 7 του ν. 4356/2015 (Α’ 181) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α’ της παρ. 1 προστίθεται η δυνατότητα λύσης του συμφώνου συμβίωσης με ηλεκτρονικά μέσα, β) στην παρ. 2 προστίθεται η δυνατότητα ενημέρωσης του ληξιαρχείου για τη λύση του συμφώνου συμβίωσης με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:

  "Άρθρο 7

  Λύση

  1. Το σύμφωνο συμβίωσης λύνεται: α) με συμφωνία των μερών, που γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, είτε αυτοπροσώπως είτε κατόπιν κοινής ψηφιακής δήλωσης που υποβάλλεται από τα μέρη, β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση και γ) αυτοδικαίως, αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.

  2. Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση, στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του ή με ενημέρωση του ληξιαρχείου με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

  3. Για τη διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τη διατροφή μετά το διαζύγιο, εκτός αν τα μέρη παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα κατά την κατάρτιση του συμφώνου".

  Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα για την υλοποίηση της διαδικασίας λύσης του συμφώνου συμβίωσης με ηλεκτρονικά μέσα".

  Εξπρές

  Πιθανότατα η κοινή Υπουργική απόφαση θα κινηθεί στα πρότυπα του υφιστάμενου διαζυγίου εξπρές μέσω ειδικής πλατφόρμας στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr

  Η λύση επέρχεται σε κάτι περισσότερο από 10 ημέρες, χωρίς τη φυσική παρουσία των συζύγων, αλλά ανταλλαγή μειλ μεταξύ των δικηγόρων.

  -Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων, συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet.

  -Βάζει στοιχεία Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου (πλέον αριθμό συμφώνου συμβίωσης) , ΑΦΜ, ΑΜΚΑ , emails των δύο συζύγων.

  -Τα στοιχεία ανακτώνται από το Μητρώο Πολιτών

  Γράφει επίσης το όνομα του συμβολαιογράφου, ενώ ο δεύτερος δικηγόρος επιβεβαιώνει τα στοιχεία. Οι σύζυγοι λαμβάνουν μέιλ και αρχίζει να μετράει η 10ημερη προθεσμία. Μόλις εκπνεύσει υπογράφεται η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ