Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Μαϊ-2022 08:09

  Η άγνωστη δικαστική υπόθεση της οινοποιίας Nico Lazaridi με τους μετόχους της Κ. Μίχαλος ΙΚΕ

  Η άγνωστη δικαστική υπόθεση της οινοποιίας Nico Lazaridi με τους μετόχους της Κ. Μίχαλος ΙΚΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Μία υπόθεση που σχετίζεται με το χώρο του κρασιού στην Ελλάδα και στην οποία εμπλέκονται γνωστοί επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο πρόσφατα εκλιπών και πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος αλλά και οι συνέταιροί του, Γιώργος και Χρήστος Μπίκας, τέθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα υπό την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης.

  Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από το 2018 και ύστερα, όταν οι επιχειρηματίες προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας εμπορίας και διανομής κρασιών και αλκοολούχων ποτών, Vinalia IKE.

  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικά σε επίσημο έγγραφο που έχουμε στη διάθεσή μας, ένας εκ των βασικών προμηθευτών της Vinalia, η εταιρεία Νίκος Λαζαρίδης ΟΒΓΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρασιών με την ετικέτα, Nico Lazaridi, η Vinalia ΙΚΕ κρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι αποτέλεσε την εταιρεία στην οποία "η προϋπάρχουσα εταιρεία Vinalia Α.Ε. μεταβίβασε όλα τα εμπορεύματα που είχε στη διάθεσή της και τα οποία δεν είχε εξοφλήσει, απολαμβάνοντας και το κέρδος των πωλήσεων και την αξία των προϊόντων".

  "Μεταβίβαση της επιχείρησής στη Vinalia IKE με σκοπό τη ματαίωση της ικανοποίησης απαιτήσεων"

  Η Οινοποιία Νίκος Λαζαρίδης είχε προσφύγει στο δικαστήριο, καταθέτοντας αγωγή κατά της Vinalia Α.Ε. αλλά και κατά της Vinalia ΙΚΕ. To Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ήρθε με τη σειρά του και με την απόφαση 873/2022 να κάνει δεκτή την αγωγή της Νίκος Λαζαρίδης.

  Όπως αναφέρεται στην απόφαση, την οποία επικαλείται η Νίκος Λαζαρίδης, "η VINALIA AE, συμφερόντων  του Ηλία Κωνσταντόπουλου,  ο οποίος σήμερα  διατηρεί την θέση του γενικού διευθυντή στην εταιρεία  ΣΕΜΕΛΗ ΑΟΑΕΕ,  ένεκα οικονομικών προβλημάτων που αυτή αντιμετώπιζε, προέβη  στη μεταβίβαση της επιχείρησής της στην δεύτερη εναγόμενη VINALIA IKE,  συμφερόντων  των εταιρειών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ ΚΑΙ   ΣΙΑ ΙΚΕ,  στην οποία μετέχουν  οι κληρονόμοι πλέον του Κωνσταντίνου Μίχαλου, η ΜΠΙΚΑΣ ΑΕ και η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΕFI ΙΚΕ, με σκοπό τη ματαίωση της ικανοποίησης της απαίτησης της ενάγουσας και εταίρων πιστωτών της".

  Επιδικάστηκε ποσό 1,05 εκατ. ευρώ στη Νίκος Λαζαρίδης

  Η απόφαση επιδίκασε  το συνολικό χρηματικό ποσό του 1.055.508,73 ευρώ  στην Νίκος Λαζαρίδης ΟΒΓΕ – σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η οινοποιία - και υποχρέωσε  και τις δυο εναγόμενες εταιρείες, VINALIA AE και VINALIA ΙΚΕ, να της καταβάλουν το ποσό αυτό.

  Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον διευθύνοντα σύμβουλο της οινοποιίας Νίκος Λαζαρίδης ΟΒΓΕ, Φεδερίκο Λαζαρίδη, αναφέρει ότι: "αυτή τη στιγμή η Vinalia ΙΚΕ δεν έχει προβεί σε καμία πράξη έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης.

  Από πλευράς μας έχει ξεκινήσει να γίνεται είσπραξη οφειλών, γεγονός ωστόσο που δεν οφείλεται σε αποδοχή της απόφασης από πλευράς του κυρίου Μπίκα αλλά αποκλειστικά στο γεγονός ότι ασκήθηκαν τα ένδικα μέσα από πλευράς μας, με αποτέλεσμα να γίνει κατάσχεση ποσών που προέρχονται από λογαριασμούς της Vinalia ΙΚΕ με σκοπό την ικανοποίηση των οφειλών προς το μέρος μας”.

  Οι μετοχικές ισορροπίες στη "νεότερη” Vinalia ΙΚΕ

  Σημειώνεται ότι στη Vinalia IKE κατά τη σύστασή της συμμετείχαν η εταιρεία Μίχαλος Κωνσταντίνος και ΣΙΑ ΙΚΕ, με ποσοστό 49,5% αλλά και ο επικεφαλής της Vinalia, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, μέσω της εταιρείας Κωνσταντόπουλος KEFI ΙΚΕ καθώς και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος προσωπικά με ποσοστό 1%.

  Σημειώνεται ότι στην εταιρεία Μίχαλος Κωνσταντίνος και ΣΙΑ ΙΚΕ συμμετείχε κατά το παρελθόν και ο εκλιπών επιχειρηματίας, ενώ επί του παρόντος εμφανίζονται ως μοναδικοί διαχειριστές οι κύριοι Χρήστος και Γιώργος Μπίκας.

  Oι συγκεκριμένες μετοχικές ισορροπίες μεταβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Κωνσταντίνος Μίχαλος και ΣΙΑ κατέβαλε ποσό 1,29 εκατομμυρίων, αποκτώντας πλέον συμμετοχή 96,25% στη Vinalia ΙΚΕ, ο Κ. Μίχαλος ως φυσικό πρόσωπο διατήρησε συμμετοχή 0,07% και η Κωνσταντόπουλος KEFI ΙΚΕ κατέβαλε από την πλευρά της ποσό 49.500 ευρώ, διατηρώντας μόλις το 3,68% στο μετοχικό κεφάλαιο. Ως μοναδικός διαχειριστής της Vinalia ΙΚΕ εμφανίζεται ο Χρήστος Μπίκας.

  Πληθώρα δραστηριοτήτων στον τομέα των τροφίμων και των ποτών

  Ως ηλεκτρονική σελίδα εμπορικής δραστηριότητας της Κωνσταντίνος Μίχαλος και ΣΙΑ ΙΚΕ στην επίσημη σελίδα του ΓΕΜΗ εμφανίζεται ο ιστότοπος, thefoodballer.gr.

  Στην εν λόγω ιστοσελίδα εμφανίζεται μία σειρά δραστηριοτήτων και εκτείνονται από τον τομέα της εμπορίας κρέατος, την δραστηριοποίηση στον τομέα της σφαγής κρεάτων, εμπορίας ασιατικού φαγητού, ωρίμανσης μπανάνας και εξωτερικών φρούτων, στον τομέα των ειδών αρτοποιίας για επαγγελματίες και σε σειρά άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον τομέα των τροφίμων και ποτών μεταξύ των οποίων και η Vinalia.

  Nα σημειωθεί ότι η προϋπάρχουσα εταιρεία Vinalia Α.Ε. την οποία ίδρυσε ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος και σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ότι απορρέουν από τη δικαστική απόφαση, η οινοποιία Νίκου Λαζαρίδη, μεταβίβασε στοιχεία της στη νεότερη Vinalia ΙΚΕ των Μίχαλου και Μπίκα, στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2018 είχε τζίρο 1,5 εκατ. ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 51 χιλ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ τζίρο και ζημίες μετά από φόρους 137,8 χιλ. ευρώ το 2017.

  Αντίστοιχα η νεότερη εταιρεία Vinalia ΙΚΕ των Μίχαλου και Μπίκα είχε το 2020 τζίρο 2,45 εκατ. ευρώ το 2020 από 3,5 εκατ. ευρώ το 2019 και καθαρές ζημίες 472,7 χιλ. ευρώ από 534,18 χιλ. ευρώ το 2019.

  Το Capital.gr στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιδίωξε να επικοινωνήσει και με τον Γιώργο Μπίκα, ούτως ώστε να έχει και την άποψη της άλλης πλευράς, ωστόσο κάτι τέτοιο έως και αυτή τη στιγμή δεν κατέστη εφικτό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ